Güncelleme Tarihi:
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, bakanlığına bağlı 93 müzenin tamamında depo bulunduğunu bildirdi. Koç, bu müzelerin koleksiyonlarında bulunan taşınır kültür varlıklarının teşhir ve tanziminin, bakanlığın uzmanlarınca dünyadaki gelişmeler takip edilerek sık sık güncellendiğini ifade etti.
Müzelerin iç güvenliğinin, bakanlık personeli, koruma güvenlik görevlileri ve bekçilerle sağlandığını belirten Koç, bazı müzelerin dış güvenliğinin ise hizmet alımı yoluyla özel güvenlik şirketlerince gerçekleştirildiğini kaydetti. Koç, bu müzelerde 268'si koruma güvenlik görevlisi, 509'u bekçi kadrosunda olmak üzere toplam 777 güvenlik personeli çalıştığını, bu yıl için 144 kişinin, hizmet alımı yoluyla ihtiyaç duyulan müzelerde istihdam edileceğini bildirdi.
Güvenlik konusunda ek önlemler alınmasına ihtiyaç duyulan müzelerde, bu müzelerin talepleri de dikkate alınarak hizmet alımı yoluna gidildiğini vurgulayan Koç, şöyle devam etti:
“Hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personele ilişkin konular, hazırlanan şartnamelerde detaylı olarak belirtilmekte, bu statüde çalıştırılacak personel titizlikle seçilmektedir. Konuyla ilgili şimdiye kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır. 2006 yılı için müzelerimizin güvenliğinde kullanılacak makine teçhizat için yatırım programında 3 milyon YTL ödenek ayrılmıştır. Ayrıca müze ve ören yeri gelirlerinden, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünce 1 milyon 368 bin YTL, güvenlikle ilgili hizmet alımlarında kullanılmak üzere, gelen talepler doğrultusunda mahalline aktarılmıştır.”
“KAYNAKLARIN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ”
Bakan Koç, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta da Bakanlığa bağlı ören yerlerinden elde edilen gelirlerin büyük kısmının, bu yerlerin temizlik, bakım ve güvenlik hizmetlerine harcandığını ifade etti.
Koç, personel giderleri, restorasyon ve konservasyon gibi korumaya yönelik giderler de hesaplandığında, hiçbir müze veya ören yeri gelirinin, tek başına buraları yaşatmaya ve korumaya yeterli olamadığını kaydetti.
Turizm yoğunluğunun az olduğu, ancak önemli kültür varlıklarının bulunduğu bölgelerdeki değerlerin, merkezden yapılacak finans desteği olmadan yaşatılamayacağını belirten Koç, “Amacımız, korumaya yönelik kaynakların istenen seviyeye ulaştırılarak, şartların olgunlaştırılması ve bu kaynakların yerinde değerlendirilmesidir” dedi.
Hedeflerinin, bütün bu değerlerin, yerinde elde edilecek kaynaklarla korunması ve yaşatılması olduğunu dile getiren Koç, bu amacın gerçekleşmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Koç, belediyelerin görev alanındaki taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla, emlak vergisinin yüzde 10'u oranında tarh, tahakkuk ve tahsil edilen katkı paylarının, yerel yönetimlere aktarıldığını anımsattı.
Bakan Koç, turizm sezonu için gerekli hazırlıkların tamamlandığını, çevre temizliği ve ışıklandırma ihtiyacı olan ören yerlerine, gerekli kaynağın imkanlar ölçüsünde aktarıldığını da kaydetti.