Müzelerde 'kuyruk problemine' çözüm!

Güncelleme Tarihi:

Müzelerde kuyruk problemine çözüm
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 10:24

Müze girişlerindeki uzun kuyruk dönemi sona erdirilecek. Kağıt biletlerin yerini barkodlar ve cep telefonlarına gelen şifreler alacak.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müze ve ören yerlerindeki hizmet kalitesinin yükseltilmesi için yeni bir işletme modeline geçtiklerini belirterek, “Yapılan saydam değerlendirme sonucu, ihaleyi TÜRSAB Seyahat Acentaları Hizmetleri ve MTM Bilişim Arge Yazılım ve Güvenlik Teknolojileri İş Ortaklığı'nın kazandığını açıkladı.

Ertuğrul Günay, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde “Müze ve Örenyerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İhalesi”nin sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de turizmi, tarihle, kültürle, toplumun bütün değerleriyle buluşturmayı ve dünyada farklı kılmayı amaçladıklarını söyledi.

Göreve geldiğinden beri bu amaç doğrultusunda kararlı, içtenlikli ve doğru adımlar attıklarını belirten Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Önce bir Müzekart uygulaması yaptık. Kendi yurttaşımızı fiyat artışlarından koruduk. Müzeye insanımızın ilgisini yoğunlaştırdık, bir tür tarihe yolculuk başlattık. Hem gelirimiz arttı hem de insanların, müze, tarih, geçmiş bilgisi konusundaki merakları arttı. Bunun çok olumlu yansımalarını gördük. 2 milyona giden bir rakama ulaştık. Hizmetin de kalitesinin de dünya ölçeğini yakalaması gerekir anlayışıyla satış mağazalarımızı dünyada gezdiğimiz başka ülkelerdeki mağazalarla imrenmeyeceğimiz bir düzeye, kaliteye yükseltmeye çalıştık. Geçmiş yıllarda dünyanın farklı ülkelerinde farklı müzeler ve ören yerleri gördüm. Başka ülkelerde gördüklerimi kıskanıyordum, başka ülkelerin satış mağazalarını, hediyelik eşya dükkanlarında gördüklerimi kıskanıyor, bizim de ülkemizin objelerinin, hediyelik eşyalarının müze kafe ve satış mağazalarının bu düzeye ulaşmasının vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu anlatmaya çalışıyordum. Geçen yıl attığımız adımla bunu başarmaya başladık.”

Bakan Günay, müze ziyaretçi sayısını daha da artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Ayağımıza gelmesinler, biz ayaklarına gidelim, yüksek kaliteli bir hizmet sunalım ve gelmelerini ve kral ve kraliçe mutluluğu içinde buralardan ayrılmalarını sağlamak gibi bir amaç güdüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“KLASİK BİR ÖZELLEŞTİRME ÇALIŞMASI DEĞİL”

Hizmetin yükseltilmesi konusunda bugün yeni bir işletme modeline geçtiklerini anlatan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir yanlış anlaşılma olmasın. Bu bir klasik özelleştirme çalışması değildir. Yine müzeler bizim, müzelerdeki karar hakları bizim, yine basın mensuplarının ya da belirli yaş gruplarının ücretsiz girip girmemesi konusundaki nihai kararlar bizim. Üçüncü kişilerle yapılacak anlaşmalardaki kararlar, onaylar bizim. Ancak hizmet bu işin heyecanını hisseden, daha verimli, daha çağdaş teknolojiyi yakalayan bir bakış açısıyla bir işbirliği yapma konusunda yeni bir yaklaşım geliştiriyoruz.”

Günay, yapılan saydam değerlendirme sonucu ihaleyi TÜRSAB Seyahat Acentaları Hizmetleri ve MTM Bilişim Arge Yazılım ve Güvenlik Teknolojileri İş Ortaklığı'nın kazandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Yeni çalışmayla, 6 yıl boyunca 48 müzede 50 gişenin hizmet kalitesinin yükseltileceğini, denetimin çoğaltılacağını, daha nitelikli elemanların çalışmasının sağlanacağını ifade eden Günay, “Bu teknik altyapı 6 yıl sonra tümüyle bize dönecek. Bunu içinden bütün bu işleri yapan kuruma bir komisyon vereceğiz sadece. Bütün gelir önce devlete gelecek. Devlet o gelir içinden komisyonunu yükleniciye ödeyecek” dedi.

“HAYALİMİZ TÜRKİYE'Yİ PRESTİJ ÜLKESİ YAPMAK”

Günay, Türkiye'nin dünya turizminin önemli ülkelerinden biri haline geldiğni belirterek, şunları kaydetti:

“(Ziyaretçi sayısı) 27 milyonu aştık. Bu yıl 28, 29 bir yerlere doğru yükseliyoruz. Ancak başak bir hayalimiz daha var. Türkiye turizmi, dünyada bir prestij konusu, Türkiye'yi ziyaret etmek dünyada bir prestij meselesi olsun. Belirli bir kültür düzeyine erişmiş olan insanlar, belirli bir gelir düzeyine erişmiş olan insanlar, yaşamlarında bir veya birkaç kez Türkiye'yi görmemişlerse eksiklik hissetsinler. Nasıl Paris'i görmek bir prestij konusu olarak yıllardır dillendirilmiş, nasıl Floransa'yı, Toledo'yu görmek bir prestij konusu olarak bu işten anlayan insanların olduğu bir mekanda bir prestij konusu olarak değerlendirilmişse, İstanbul'u, Kapadokya'yı, Sümela'yı, Beyşehir'i, Eşrefiye Camisi'ni görmek dünyada bir prestij konusu olarak dillendirilebilsin.”

Haberin Devamı

Böyle bir bakış açısıyla kültürü ve turizmi kucaklamaya ve kavramaya çalıştıklarını bildiren Günay, “Topraklarımızda ne varsa, hangi dönemden gelmiş olursa olsun, hangi uygarlıktan, hangi çağdan, hangi inançtan kalmış olursa olsun hepsi bizimdir. Hepsi insanlığın bize emanetidir diye hepsini, gözümüz, çocuğumuz gibi sahiplenmeye çalışıyoruz. Cumhuriyetin 100. yılına doğru giderken Türkiye'nin her gün yeniden yeni bir başarıya ihtiyacı var” diye konuştu.

Ertuğrul Günay, bir gazetecinin seçilen müzeler arasında Doğu ve Güneydoğu'da müzeler olup olmadığını sorması üzerine, şu yanıtı verdi:

“Ziyaretçi sayısı düşük olan müzeler bu pakette yer almıyor. Biz geçen yıldan beri Türkiye'de ziyaretçisi az olan müzeleri ücretsiz yaptık. Müzelere ilgi artıkça müzedeki diğer hizmet kalitelerini yükseltiriz. Bu, daha çok yoğunlukla ziyaretçi alan müzelerdeki giriş ünitelerinin sağlıklı bir biçimde geliştirilmesini hem gelir elde etme hem de denetimi sağlamak açısından geliştirilmesini sağlamak amacına yönelik. Biz Türkiye'de müze kapsamını da geliştirmeye çalışıyoruz. Ankara'da bir Anadolu Uygarlıkları Müzesi projemiz var, İzmir'de aynı şekilde Ege Uygarlıkları Müzesi projemiz var, yer tespiti noktasındayız her ikisinin de. Hatay'da yer tespiti yapılmış bulunan bir müze projemiz bitti, uygulama aşamasındayız. Urfa'da Haleplibahçe yeni mozaiklerinin çıktığı alanda bir müze projesini yaptık, uygulama eşiğindeyiz. Afyon'da böyle bir müze projemiz var. Bunlar proje ve uygulamaya yeni geçilecek olanlar. Bu arada mesela Zeugma Müzesi önümüzdeki 6 ay içinde açılışı yapılacak olan bir müze. Birçok müzemizde de restorasyon ve iyileştirme, teşhir ve tanzimi geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Antalya'da Etnoğrafya Müzesi'ni çıkarıp Kaleiçi'ne Antalya Arkeoloji Müzesi'ni büyütmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde önümüzdeki 6 ay içinde bitireceğimiz ve açılışını gerçekleştireceğimiz, restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmaları veya yeni yapılan müzeler olduğu gibi önümüzdeki yıl içinde temelini atıp inşaatına başlayacağımız yeni müze çalışmaları da var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!