Güncelleme Tarihi:
Sayıları giderek artan ve geliştirilen sanal müzelere ilgi giderek artıyor. Müzeler de bu ilgiye cevap olarak yeni siteler açmaya hazırlanıyor. New York Güzel Sanatlar Müzesi ve Londra’daki Tate Galerisi bu alanda öncülük yapıyorlar.
Sanal ortamdaki yeniliklere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. İnsanların bilgisayar başında giderek daha çok vakit geçirdiği gerçeğinden yola çıkılarak her geçen gün başka bir olay sanal ortama taşınıyor. Sanal müzeler de bunlardan biri.
Henüz çeşitli sorunlardan dolayı herkes için olmazsa olmaz bir uğrak adresi değilse de gelecekte sanal ortamdaki müzelerin çok daha iyi olması bekleniyor. Şimdilik siber galeriler son derece yoğun, karmaşık ve içinde dolaşması ise zor. Sayfaların açılması ise zaman alabiliyor. Ama yine de siber uzayda dolaşarak sanatı izleyenlerin sayısı sanıldığından çok daha fazla.
Sanal ortamda gezinen insanların çoğalmasıyla giderek daha fazla müze sanal ortamda izleyici çekmek için kolları sıvıyor. Dünya üzerindeki en önemli müzelerden ikisi olan New York Güzel Sanatlar Müzesi ve Londra'daki Tate Galerisi de sanal ortamda sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. MOMA-Tate.com bu yılın sonunda hayata geçecek. Bu siteden müzenin kataloglarına, konferanslara, baskılara, posterlere, fotoğraflara, orijinal tasarım eserlerine, video sanatına ulaşmak mümkün olabilecek. New York ve Londra'daki iki 'gerçek' müze ise tabii ki yerinde kalmaya devam edecek.
TÜRKİYE’DE DE BAŞLADI
Dünyadaki sanal müze akımına Türkiye'den de katılanlar oldu.
Eczacıbaşı koleksiyonunu sanal ortama taşımış ve daha önce ziyarete açmıştı. Türkiye’nin köklü galerilerinden Galeri Lebriz de gerçek müzesini kapatıp, sadece sanal ortamda varlığını sürdürecek.
1 Haziran 2000 tarihinde resmen yayına giren 'lebriz.com' web sitesi ile, Türkiye'deki sanatseverleri, koleksiyonerleri, sanatçıları ve diğer galerileri tek bir çatı altında toplayarak, Türk plastik sanatlarını hem ülkeye hem de dünyaya tanıtma yolunda büyük bir adım atmış oldu.