Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 00:00
Referans Gazetesi’ne konuşan AKP’nin Alevi Milletvekili Hüseyin Tuğcu, devletten iş almak isteyen müteahhitlerin eşlerinin ’kapanmaya’ başladığı iddiasına şu yanıtı verdi: "Elbette iş alacaksa kendine çekidüzen verecektir insan. Bu yönetimin durumuna göre şekillenecektir."
AKP’nin Alevi Kurucu Üyesi, Kütahya Milletvekili ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Hüseyin Tuğcu, Referans Gazetesi’ne ilginç bir söyleşi verdi. Gazetede dün yayımlanan söyleşinin çarpıcı bölümleri şöyle:
Son dönemde, devletten iş alacak müteahhitlerin eşlerinin örtünmeye başladığı, hükümetin bu tür uygulamalarında da söz edilen iddialar var bunlara ne diyorsunuz?
"Evet tabi ki bunlar olabilir. Buna bir şey demiyorum. Elbette iş alacaksa, iş yapacaksa kendine çeki düzen verecektir insan. Bu yönetimin durumuna göre şekillenecektir."
Yani iş alan müteahhitin eşi kapalı olmazsa, olmaz mı?
"İnsan bir şey yapacaksa, bir şey becerecekse, bazı konularda uyuma kendini hazırlamak zorundadır. Yani düşünün bir öğrenci üniversite mezunu iş için bir yere başvurduğunda, en azından oraya kravat takması, düzgün gitmesi, konuşması onun işe alınıp alınmasını etkiliyecektir. Tabi bu anlamda insanda gittiğinde, o işi alması ve sonuçlandırması için başarılı olabilmesi için karşısındaki insana göre kendisine çeki düzen verecektir."
’İNANÇSIZLARDA AHLAKSIZLIK DAHA FAZLA’
Sizin din dersinin zorunlu olmasını isteyen bir çıkışınız oldu. Hem Alevi kökenli olmanız nedeniyle, bir de Alevilikle ilgili derslerin müfredata konmadığından şikayetçi oldunuz.
"Din dersi zorunlu olmak zorundadır diyorum özellikle. Çünkü din dersi bir yetenek dersi değildir. Bu çok önemli bir nokta, bir inanç dersidir, temel derslerden biridir. Yani din dersinde ne var ki zorunluluğunu engel teşkil etsin? Dini kavramlardan uzak olan insanların, hırsızlık yapması, kapkaççılık yapması ahlaksızlık yapması çok daha müsaittir."
Yani camiye gidenler bunları yapmazlar mı?
"Hayır alákası yok. Mesela PKK olayında, şu anda PKK’lıların arasında Alevilerin sayısı çok azdır. Ama bir zamanlar çok fazlaydı hatta üst kademeden pek çok PKK’lı Alevi kökenliydi. Bu 1970’li yıllardan sonraki dönem de başladı baktılar ki Alevi gençler bu çıkar yolu değil. Tekrar Aleviliğe dönmeye çalıştılar, dedelerle kaynaşmaya başladılar. Bu defa bu PKK’nın üst kademesinde büyük bir çözülme oldu."
’BİKİNİ TARZINDA ÖĞRENCİ VAR’
Bir okulun bir eğitim sisteminin belli bir giyim tarzı kuşamı standardı olmamalı mıdır?
"Olmalıdır ama bunun türbanla ilgisi yoktur. Bikini tarzında gelen öğrenciler yok mu? Bunu herkes biliyor; güzel sanatların bölümleri var hepimizin bildiği, çırılçıplak soyuyorsunuz. Buna sanat diyorsunuz, bunu sanat altında yapıyorsunuz. Yani bu mu sadece sanat?"
Nasıl soyunuyorlar güzel sanatlarda?
"Sanat sadece ve sadece kadının soyunması mıdır o anlamda söylüyorum."
Kimi soyuyorlar?
"Öğrenciyi soyuyorsunuz veya dışarıdan getirdiğiniz bir kişiyi soyuyorsunuz. Diyorsunuz ki, bunun resmini yap başka bir şey yok, başka bir özellik yok sadece o."
Bu yanlış bir uygulama mıdır?
"Hayır yanlışlığı doğruluğu ayrı bir mesele, yani bu bu kadar özgürce, bu kadar yapay bir şekilde olduğu halde biz hálá türbanla uğraşıyorsak bu anlam ifade etmiyor. Nitekim Paşa’yı hepimiz hatırlıyoruz. Paşa anayasaya 24. maddeyi koydurdu, bence Türk halkına en büyük hizmetlerden birisini yaptı. 24. madde din dersleri meselesidir, çok büyük bir hizmettir. Fakat ’Nitekim Paşa’nın en büyük özelliği de, çocuklar dahi bilmektedir ki, o büyük insan, çıplak kadın ressamlığıyla tanınmaktadır."
TUĞCU KİMDİR?
HÜSEYİN Tuğcu, 1959’da Kütahya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması bölümünü bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünde mastır ve doktora yaptı. Hacettepe Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve öğretim elemanı olarak çalıştı. AKP Kurucu Üyesi, MKYK Üyesi, Genel Başkan Danışmanı. Halen, Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Tuğcu’nun Alevi-Bektaşi kültürü konusunda çok sayıda eseri bulunuyor.