Güncelleme Tarihi:
Kampanyanın öncülüğünü 57 ülkeyi biraraya getiren, BM’den sonra dünyadaki en büyük uluslararası kuruluş İslam İşbirliği Teşkilatı yapacak. Teşkilat, hem bir televizyon kuracak, hem de tüm üye ülkelerdeki gazetecileri biraraya getirecek bir forum oluşturacak. Buna ek olarak Batı ülkelerinde açılacak olan İTT medya ofisleri ile İslam karşıtlığı ile “yerinden mücadele” imkanı sağlanacak.
İşte Gabon’un Başkenti Libreville’de gerçekleşen İİT Bakanlar Toplantısı'nda üzerinde uzlaşılan “İslamofobi’yle mücadele” stratejisinin ana hatları:
İİT TV KURULUYOR
Tüm İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde uydu üzerinden yayın yapacak bir televizyon kuruluyor. İİT TV, Güney Amerika’dan (Surinam ve Guyana) uzak Asya’ya kadar üye 57 ülkede yapacağı yayınla, bu uzak coğrafyadaki insanların birbirini daha iyi tanımasını, aradaki kültürel, ekonomik ilişkilerin gelişmesine yardımcı olunmasını amaçlıyor.
İİT TV Medya direktörü İsam Shanti Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, televizyonun finansmanının bu alana yatırım yapmak isteyecek özel şirketler, reklam gelirleri ve kurulacak bir vakıf araclığıyla gerçekleştirileceğini söyledi. Shanti, “Tüm dünyada 1.5 milyar kişilik Müslüman coğrafyasına ulaşacak bir televizyona yatırım yapmak isteyecek, oraya reklam verecek çok fazla şirket var” diye konutu.
Televizyonun nasıl kurulacağına ilişkin ayrıntıları ise İİT bünyesinde kurulan bir komite kararlaştıracak. Komitede, dinamik medya sektörü nedeniyle Türkiye’ye de yer verildi. Komitede Türkiye dışında, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Gabon yer alacak. Komite ilk toplantısını Haziran ayında Cidde’de yapacak ve TV’ye ilişkin ayrıntıları belirleyecek.Televizyon İİT’nin resmi dilleri olan İngilizce, Arapça ve Fransızca yayın yapacak. Ancak İİT Medya Direktörü Shanti, ilerde bu dillere Türkçe gibi yeni dillerin de eklenmesinin sözkonusu olabileceğini söyledi.
MÜSLÜMAN MEDYA BİRLİĞİ KURULUYOR
İİT’nin Gabon’da aldığı ikinci karar ise İİT ülkelerindeki gazetecilerin birbirlerini tanımasını, işbirliği yapmalarını kolaylaştırmak için bir Müslüman Medya Birliği kurulması oldu. Bu birlik çerçevesinde İİT’ye üye 57 ülkeden medya mensupları düzenli aralıklarla seminer ve çalıştaylar için biraraya getirilecek.
BATI ÜLKELERİNE İİT MEDYA OFİSLERİ AÇILACAK
Gabon’da alınan bir başka karar ise İİT coğrafyası dışında kalan önemli merkezlere medya ofisleri açmak. Bu çerçevede başta Washington DC ve Beijing’e iki ofis açılacak. Ardından Avrupa’da da bir İİT ofisi oluşturulacak. İİT medya ofislerinin açılmasının en önemli gerekçesi ise Müslüman coğrafyası dışındaki bölgelerde, İİT’nin, amaçlarının, İslam dininin daha iyi anlatılması, özellikle Batı ülkelerinde başgösteren İslam karşıtlığına karşı ilk elden medya ve halkın bilgilendirilmesi, bunun önüne geçilmesi için kampanyalar düzenlenmesi olacak.
İHSANOĞLU: İSLAM KARŞITLIĞI POLİTİZE OLDU
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu da Gabon toplantısında yaptığı konuşmanın büyük bölümünü özellikle Batı'da giderek artan İslam karşıtlığına ayırdı.
İslam karşıtlığının 11 Eylül olaylarının ardından, ifade özgürlüğü adı altında İslam dini ve onun sembollerinin karikatürleştirilmesi vücut bulduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, "Ardından bu süreç, İsviçre'deki minare yasağı ile kurumsal ve yasal bir hale büründü. Bu sürecin sonucu olarak İslam dini tıpkı Hollanda'da olduğu gibi seçim kampanyalarında kullanıldı" diye konuştu.
İhsanoğlu, 57 ülkeden oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da artan karşıtlığı durdurabilmek için işbirliğini kurumsal alana taşıması gerektiğine vurgu yaptı. Bu çerçevede Gabon'da başlatılan süreçlerin, İslam karşıtlığı ile mücadelede İİT'nin kurumsal devreye girmesini sağlayacağına dikkat çekti.