Müslim Sarı: Her saat başı 80 iş kazası oluyor

Güncelleme Tarihi:

Müslim Sarı: Her saat başı 80 iş kazası oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 11:26

TÜİK verilerine göre Türkiye’de her saat başı 80 iş kazası oluyor ve yılda 706 bin işçi ise iş kazasıyla yüzleşiyor. Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomist Müslim Sarı, Plan ve Bütçe Komisyonunda dün gerçekleşen Çalışma Bakanlığı bütçe görüşmelerinin akabinde, Türkiye’de çalışma koşulları ve iş güvenliğiyle ilgili dikkat çekici veriler paylaştı.

Haberin Devamı

Soma ve Ermenek faciaları, inşaat sektöründe yaşanan asansör kazaları gibi üzücü olaylar, gündeme yeniden iş güvenliğinin önemini getirdi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de her saat başı 80 iş kazası meydana geliyor ve yılda 706 bin işçi ise iş kazasıyla yüzleşiyor. Yine her 10 iş kazasından yalnızca 1 tanesi SGK kayıtlarına geçiyor. Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomist Müslim Sarı, iş kazalarının birçoğunun da kayıtlara geçmediğine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulunuyor: “Son yayınlanan SGK istatistiklerinde, 2012 yılı için iş kazası sayısı sadece 74 bin 871 iken, TÜİK 2013 verilerine göre bu rakam 706 bin olarak görülüyor. İki veri arasında zamansal uyumsuzluk bulunsa da aradaki devasa fark, kayıt dışı iş kazalarının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.” 2014 istatistiklerine göre;

Haberin Devamı

Ocak ayında 97 işçi,
• Şubat ayında 82 işçi,
• Mart ayında 122 işçi,
• Nisan ayında 121 işçi,
• Mayıs ayında 417 işçi,
• Haziran ayında 146 işçi,
• Temmuz ayında 127 işçi,
• Ağustos ayında 159 işçi,
• Eylül ayında 143 işçi yaşamını yitirmiştir.

İŞÇİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI DA HASTALIK ÜRETİYOR

İşçiler yalnızca katliam gibi kazalarla yüz yüze gelmiyor. Aynı zamanda iş yeri şartlarına bağlı sağlık problemleri de ciddi bir sorun olarak iş güvenliği içerisinde yer alıyor. “Bugün sağlıksız koşullarda yaklaşık 900 bin işçimiz çalışmaktadır. Çalışanların yüzde 80’i fiziksel sağlığını, yüzde 9’u ruhsal sağlığını olumsuz etkileyecek faktörlerle birlikte iş hayatında bulunmaktadır. Yüzde 19’u kaza riskiyle çalışırken, yüzde 14’ü kimyasal madde, toz, duman veya zararlı gazlara muhatap kalmakta; yüzde 15’i ise zor duruş şekline veya harekete maruz kalarak sağlığından olmaktadır.” ifadelerinde bulunan Müslim Sarı, iş kazalarının artık kaza olmaktan çıkıp cinayet niteliği taşıdığını da belirtiyor.

TAŞERON SİSTEMİ, ÖLÜMLERİ DAHA DA ARTTIRIYOR

İşçi kazalarının yaşanması konusunda en büyük sorumluluğun 10 yıldır iktidarda bulunan AKP hükümetlerinde olduğunu belirten Müslim Sarı, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in dün Plan ve Bütçe Komisyonunda Soma ve Ermenek facialarıyla ilgili olarak yaptığı konuşmanın da bunu teyit eder nitelikte olduğunu söylüyor. “Sayın bakan ‘Yaşadığımız bu acılar, sorunun mevzuattan ziyade; farkındalık eksikliğinden, insan hayatını hiçe sayan kâr hırsından ve İSG tedbirlerini gereksiz bir maliyet olarak gören zihniyetten kaynaklandığını bize göstermektedir’ diyerek aslında 3 dönemdir iktidarda olan AKP hükümetlerinin bu konudaki vurdumduymazlığını da itiraf etmiştir.” açıklamalarında bulunan Müslim Sarı, yüzlerce cana rağmen bu faciaların tekrar ettiğine ve hükümetin hâlâ önlem almadığına da dikkat çekiyor. Müslim Sarı’nın verdiği bilgilere göre en son yaşanan Ermenek faciasından sonra taş kömürü üretiminin TTK ve taşeronları tarafından yapılması ve özel işletmelerin faaliyete geçmesi de iş kazalarını arttıran önemli bir etken olmuştur. Müslim Sarı, “Devlet Denetleme Kurulu’nun 2011’de hazırladığı raporda rödovansla işletilen kömür işletmelerinde yapılan iş güvenliği denetimlerinde ocakların birçoğunda henüz koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin beklendiği ölçüde yerleşmediği, metan gazı ve göçük risklerine karşı tedbirlerin yeterince alınmadığı tespit edilmiştir. Partimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından defalarca yapılan uyarılara rağmen siyasi iktidar gerekli önlemleri almamış ve maalesef bu yıl Soma ve Ermenek faciaları yaşanmıştır.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!