Güncelleme Tarihi:
Sarıyer İstinye’de bulunan tarihi Müşir Fuat Paşa Yalısı’nın çatı kısmında saat 06.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevli şekilde yangın devam ederken, olay yerine İstinye, Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Mecidiyeköy, Seyrantepe, Beşiktaş, Sultangazi, Gazi ve Fatih’ten itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yaklaşık 1 buçuk saat süren çalışma sonrası yangını kontrol altına aldı. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, Kıyı Emniyeti’ne bağlı 3 adet söndüren gemisi de kıyıda hazır bekletildi. Sağlık ekipleri dumandan etkilenen 1 itfaiye erine olay yerindeki ambulansta müdahale etti. Yalı içerisinde mahsur kalan olmadığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin ortak kullandığı yalıdaki yangın tamamen söndürüldü. Polis ve itfaiye yangının kesin çıkış sebebini belirlemek için çalışma yapacak. Yangına itfaiye tarafından 28 araç ve 85 personelle müdahale edildiği öğrenildi.
TARİHİ YALIDAKİ YANGIN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / Foto Galeri
ALEVLERE 120 ARAÇ İLE 85 İTFAİYE ERİ MÜDAHELE ETTİ
Alevlerin bastırılmasının ardından basın mensuplarına açıklama yapan İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, "Saat 05.58’de itfaiye ekiplerine gelen ihbar üzerine, saat 06.02 sıralarında olay yerine intikal eden ekiplerimiz yangına müdahale etti. Yangın şuan kontrol altında. Soğutma çalışmaları yapılıyor. Alevler tatlı su kullanılarak söndürüldü. Çatı katında kısmi bir yanma vardı. Çökmeler meydana geldi. Binanın taşıyıcı kısımlarında herhangi bir hasar söz konusu değil. Bina tamamen boştu.
İstinye-Emirgan yolu üzerinde ve deniz tarafındaki Müşir(deli) Fuat Paşa Yalısı tarihi eserlerdendir. Yalı 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olup, ilk sahibi Billuri Mehmet efendidir. Sonra sırası ile İran Sefiri Muhsin Han, Hicaz kralı şura-ı Devlet azalarından Şerif Hüseyin bey yalının sahibi olmuştur. Son sahibi ise, Müşir(deli) Fuat paşa'dır. MüşirDeli Fuat Paşa'ya "deli " lakabı takılmıştı. Bu nedenle yalı son sahibinin ismiyle anılır. Yalı daha sonra Deniz Yolları idaresine satıldı. 1991 yılında tersane alanı boşaltılınca onarıma alındı. Nihayet 1999 yılında Karadeniz Ekonomik İşbirliği D8 Uluslararası Sekreteryası Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye temsilciliğinin kullanımına verildi. |
"ELETRİK KONTAĞINDAN ÇIKTIĞI TAHMİN EDİLİYOR"
Alevlerin ilk olarak yalı içerisindeki elektrik panosunda görüldüğünü belirten Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez, "Nöbetçi polis arkadaşımız alarmın kendisini uyarması üzerine yangını fark etmiş ve itfaiyeye bilgi vermiş. Yangın tamamen söndürülmüş durumda. Sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililere haber verdim. Az önce sayın bakanımızla da görüştüm. Binanı kullanıma yeniden geçmesi için belli bir temizlik ve bakım yapılması gerekiyor. Büyük yıkım şeklinde bir hasar yok. Söndürme çalışmaları sırasında sıkılan suyun verdiği zarar ve üst kattaki alçıların çökmesi sonucu oluşan bir hasar var. Yangının çıkış sebebi hakkında bir bilgi yok; ama ilk elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Çünkü ilk alev elektrik panosunda görülmüş" diye konuştu.