Güncelleme Tarihi:
MISIR’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 15 Aralık’ta referanduma sunma kararı aldığı yeni anayasa taslağını protesto gösterileri devam ediyor. Önceki gece 100 bin gösterici, dikenli telleri aşmayı başararak cumhurbaşkanlığı binasını kuşattı. Göz yaşartıcı gaz kullanan polis göstericileri dağıtmak da zorlanınca Cumhurbaşkanı Mursi, sarayı arka kapıdan terk etmek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı konvoyunun saraydan ayrılışı sırasında en arkadaki araca taş isabet etti. Mısır El Şuruk gazetesi, “Son uyarı, cumhurbaşkanlığı kuşatma altında”, El Vatan ise “Cumhurbaşkanlığı sarayının eşiğinde devrim” manşetleri attı.
Uzlaşma arayışı
Mursi, dün başkanlık sarayının önünde protesto eylemleri devam etmesine rağmen sarayda işbaşı yaptı. Müslüman Kardeşler’in çağrısıyla sarayın önüne taraftarları da toplandı. İki taraf arasında çatışma çıkarken Mursi’nin yardımcısı Mahmud Mekki, sarayda yaptığı açıklamada göstericileri ayaklandıran anayasının planladığı gibi 15 Aralık’ta yapılacağını açıkladı. Ancak Mekki, yeni anayasanın tartışmalı bölümlerini referandum öncesinde görüşmek, birkaç gün içinde krizin aşılması ve bir uzlaşma sağlamak istediklerini söyledi.
Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da diyalog çağrısı yaparak “Mısır’daki huzursuzluk acil diyalog ihtiyacını ortaya koyuyor. Tüm halkın haklarına saygı gösterilmeli. Bu süreçte yönetim, kendi görüşlerini empoze etmek yerine, taraflar arasında görüşmelerin yapılmasına önem vermeli” dedi.
İşte ülkeyi ayaklandıran maddeler
Göstericileri bu kadar öfkelendiren, Mursi’nin 22 Kasım’da yayımladığı kararname ve yeni anayasa girişimi. Kararnameyle Mursi, yetkilerini artırıp, yargının kararlarına müdahale etme yolunu kapamıştı. Kurucu Meclis’te jet hızıyla onaylanan anayasa ise 15 Aralık’ta referanduma sunulacak. Liberal, sol ve Hıristiyan grupların şiddetle karşı çıktığı anaya taslağındaki maddeler:
“Şeriat kurallarının hukukun temeli” ibaresi.
“İslam hukuku ile ilgili konularda Sünni İslam’da yetkin otorite olarak görülen El Ezher Üniversitesi’ne danışılacak.” (Bu madde ile din adamlarına fazla yetki tanınmasına yol açmasından korkuluyor.)
“Mısır ailesinin özünü koruması ve ahlaki değerlerini geliştirmesi” maddesi. (Muhafazakarların kendi görüşlerini dayatmasından endişe duyuluyor.)
Kadın ile erkek arasında eşitlik konusunda bir madde bulunmuyor. Ancak kadının ailesine karşı sorumlulukları ve dışarıdaki işi arasında denge kurmasından bahsediliyor.
“Basın özgürlüğü güvence altında olacaktır. Basına sansür yasaktır, ama, savaş ve seferberlik zamanları hariç...”