Mursi sindirdi Sisi sürdürdü

Güncelleme Tarihi:

Mursi sindirdi Sisi sürdürdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 01:03

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), yayınladığı raporda Mısır’da basın özgürlüğünün risk altında olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Devrik Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler ve darbe yönetimini eleştiren rapor şöyle:

SÖNEN UMUTLAR: Hüsnü Mübarek 2011’de devrilince özel medya kuruluşlarında yaşanan patlamayla Mısır’da basın özgürlüğü konusunda umutlar artmıştı. İki yıl sonra şimdi, derin bir şekilde kutuplaşmış Mısır basını bir yandan Muhammed Mursi döneminde uygulanan zapt etme taktikleri ile yasal ve fiziksel baskıların, bir yandan da General Abdulfettah el Sisi destekli ordunun geniş çaplı sansürünün darbelerini yemiş durumda.

ONLARCA SALDIRI: İktidara ilk geldiğinde “Mursi’ye bir şans verin” diyen televizyon yorumcusu Besim Yusuf, hükümeti eleştirmeye başlayınca “cumhurbaşkanına hakaret” ve “gerçek dışı haber üretmek” gibi suçlamalarla yargılandı. El Fecr muhabiri El Hüseyni Ebu Deyf’in ölümünde suçlanan hükümet olayı örtbas etmeye çalıştı. CPJ bu bilinen örnekler dışında, büyük çoğunluğu Müslüman Kardeşler (MK) ve destekçileri tarafından düzenlenmiş, neredeyse hiçbiri cezalandırılmamış onlarca basın karşıtı saldırıyı belgeledi.

ANAYASA VE DAVALAR: Mursi ve destekçileri baskıcı bir anayasa dayattı, basın üzerinde siyasi düzenlemeler yaptı, intikam amaçlı davalar açtı, kendisini eleştirenleri yıldırmaya çalıştı. Mursi, Mübarek döneminden kalan Enformasyon Bakanlığı’nı kaldırması umulurken bu koltuğa kendisine sadık, gazetecileri ürküten Salah Abdulmaksud’u atadı.

İSTİFALAR, SALDIRILAR: Dina Abdulfettah gibi eleştirel gazeteciler istifaya zorlandı. Amro Selim gibiler hedef gösterilince ölüm tehditleri aldı. Ağustos 2012’den Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz 2013’e kadar en az 72 gazeteci saldırıya uğradı.

5 İSLAMCI YAYIN KAPANDI: Mısır ordusu, darbe sonrasında Mursi yanlısı medyayı hedef aldı. 5 İslamcı yayın kuruluşu kapatıldı. Devlet matbaası, MK’nin gazetesini basmayı reddetti. Bu medya kuruluşlarından 200 çalışan 3 Temmuz’da gözaltına alındı. 22 gazeteci bir günden fazla gözaltında kaldı. 1 Ağustos itibariyle üç gazeteci, “şiddete teşvik” suçlamasıyla tutuklu. Kutuplaşmış ortamda “liberal” gazeteciler, askeri önlemlerin geçici bir gereklilik olduğunu savunup İslamcı meslektaşlarına sahip çıkmadılar.

Haberin Devamı

Kahire dün yine karıştı

Haberin Devamı

MUHAMMED Mursi’nin gözaltı süresini 15 gün daha uzatan geçici hükümet, başkent Kahire’de Adeviye Meydanı ile Nahda Meydanı’nda günlerdir devam eden Mursi yanlısı oturma eylemlerine müdahale planlarını dün ertelediğini açıkladı. Bu açıklamadan hemen sonra Müslüman Kardeşler üyeleri İçişleri Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. “Baltacı” bir grup taş atarak onları durdurmaya çalıştı. Polis biber gazıyla müdahale ederken çok sayıda kişi yaralandı. Reuters’a göre palalı iki kişi de göstericileri kovaladı. Bu arada Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Muhammed Mümtaz ve Aya Hasan adlı gazetecilerin Nahda Meydanı’nda Müslüman Kardeşler üyelerince saatler boyu alıkonulup dövülmesini kınadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!