Güncelleme Tarihi:
Hitler Üzerine Notlar
Sebastian Haffner
Çev. Nihat Tezeren
Gendaş Yayınları
'Büyük İskender'den Napolyon'a kadar büyük fatihlere hiç kimse cani demez. Hitler'in cani oluşu, onlara benzemeye uğraşmasında değildir, bambaşka bir sebeptendir.' Geçtiğimiz yüzyıl anıldığında en çok lanetlenen siyasi figür Hitler'dir. Bu konuda bir iki yargı da olsa, fikir ve bilgi sahibi olmayan kimse yoktur. Sebastian Haffner'ın kitabını diğer yüzlerce çalışmadan ayıran en önemli özelliklerden biri de gazeteci mantığı ile yazılmış olması. 'Bir despotun patolojik dünyasını' okura belli başlıklar altında vererek okuma kolaylığı sağlıyor. Başarılarıyla, zaaflarıyla, psikolojisiyle, cinayetleriyle ve intiharlarıyla ilgili bilgileri birbirinden ayırarak öğreniyorsunuz. Dönemin olayları, devletleri ve siyasetçileri de ayrı ayrı verilerek olay örgüsü bir lego gibi kuruluyor.
Sokak
Biyi Bandele Çev. Murat Sağlam
Güncel Yayıncılık
İngiltere'de son yılların yükselen değerlerinden bir tür Anglo-Afrikan edebiyatı. Rafine ve içine kapalı İngiliz edebiyatının semalarında pırıl pırıl bir Afrika güneşi parlamaya başladı. Afrika orjinli olup İngiltere'de yetişen genç yazarlar kendilerini hızla kabul ettirmeye başladılar. Bunlardan biri de Biyi Bandele. İngiliz yaşam tarzını, olay örgüsü içinde alabildiğince eleştirip dalgasını geçiyor. Brixton'da yaşayan baba-kızın düş ve gerçekle iç içe anlatılan yaşamlarında ironi başrol oynuyor. Roman kahramanlarından en çok Sinek'i sevdiğimi söylemeliyim. Adamın işi gücü, Brixton meydanında her konuda vaaz verenlerin karşısına geçip sorduğu sorularla onları çıldırtmak. Bandele'nin Türkçe'ye çevrilen ilk romanı 'Sokak'. Kısa süre önce yayınlanan Zaide Smith'in, İnci Gibi Dişler'i ile kan bağı bulunduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.
Benjamin (Dar Geçitte Aydın)
Jay Parini Çev.: C. Kurultay
Ayrıntı Yayınları
Yaşamı ve trajik ölümüyle insana hüzün veren bir isim Walter Benjamin. Düşünceleri ile geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran, Adorno ve Löwenthal ile birlikte Frankfurt Okulu ya da Eleştirel Kuram, adıyla tanınan hareketin öncülerinden biri olan Benjamin, 26 Eylül 1940'da Gestapo'dan kaçarken İspanya-Fransa sınırında intihar etmişti. Bu ölümü Bertold Brecht 'Hitlerin Alman edebiyatına verdiği ilk ciddi kayıp olarak' yorumlamıştı. Marksist kuramın sanat ve estetik anlayışını en iyi yorumlayan Benjamin, şimdi bir roman kahramanı olarak karşımızda. Jay Parini 'Dar Geçitteki Aydın' adlı romanında dünya entellektüellerinin en trajik kahramanını ete kemiğe büründürüyor. Bu kuru bir biyografi değil, onun yaşamı kadar düşünce dünyasının fırtınalarını da yansıtıyor. Ölüm şekilleri arasında benzerlik belki de bana hep Sabahattin Ali'yi hatırlatıyor. Umarız yakında onun da yaşamını bir roman olarak okuyabiliriz.