Güncelleme Tarihi:
Resimli 'Ahmetler' Tarihi
Ahmet Erhan
Bilgi Yayınevi
Dede, baba ve oğul. Yanyana üç vesikalık fotoğraf. Üç ayrı kuşak. Şair Ahmet Erhan kişisel tarihiyle şiir aracılığıyla hesaplaşma yolunu seçmiş. Yaşadığımız çağın da hesaplaşması siniyor onun şiirine. Sadece kendi tarihi değil anlattığı. Dağcı Nasuh Mahruki'ye de ünlü piyanist Fazıl Say'a da dizeler dökülebiliyor kaleminden. Hatta çok sevdiği köpeği Buruşuk bile şiirine esin kaynağı olabiliyor. Her ne kadar ölüme ve hüzne yakın da olsa, hayatla çok sıkı bağları var şiirinin. Zaten onlar da hayata dair ve dahil değil midir. Dağ Havası adını verdiği şiirinde Mahruki'ye şöyle sesleniyor: ‘‘Eli yüzü düzgün çocuk/Şehrin uğultusu göklerde yankılanır/Süzgün uçuşlu kanatsız çocuk/Sizin oralarda ölüm var mıdır?’’ Fazıl Say için yazdığı şiirini ‘‘Fazıl, parmakların ey/Upuzun bir Fransız Süiti...’’ diye bitiriyor Erhan. Kitapta büyük bir bölüm tutan ve ilk kez yayınlanan 'Türkiye, Ayağa Kalk' şiir derlemesi ise son günlerin bunalımlı ortamında herkezin ağzından çıkacak bir çığlık adeta: ‘‘Türkiye,/Ayağa kalk!/Düşün ki bir çiçek/Kendi kokusuyla/bütünleşebilir ancak..’’
Güç ve İhtişam
Ünsal Kubat
Altın Kitaplar
Tarihe, özellikle de Osmanlı tarihine meraklı olanlar için oldukça pratik bir başvuru kaynağı Güç ve İhtişam. Ünsal Kubat 36 Osmanlı padişahının biyografilerini kaleme almış ve art arda sıralamış. Böylece kronolojik olarak Osmanlı tarihini kısaca öğrenmek mümkün. Kitabın başvuru niteliğini güçlendiren yanı ise verilen kısa künye bilgileri. Nerede ne zaman doğdu, ana baba adı, çocukları, eşleri, tahta çıkış ve iniş tarihleri gibi bilgiler alt alta sıralanınca merak ettiğiniz bilgiyi bulmak oldukça kolaylaştırılmış. Yazar kitabına Osmanlı tarihi ve padişahlarıyla ilgili ilginç bilgileri de eklemiş. En uzun, en kısa, en yakışıklı, en zeki kimin olduğu gibi. Örneğin gözlük kullanan tek padişah Vl. Mehmet'miş. En cimri padişah ll. Osman iken, en müsrif olanı da İbrahim ve lll. Ahmed'miş. Bir de son yıllarda hayatları hakkında romanlar yazılan ve Osmanlı devlet yönetimde etkili olmuş hanım sultanlar hakkında da bilgiler verilmiş. Pratik bir rehber niteliğinde kaleme alınış olan Güç ve İhtişam tarihin kıyısından bile geçmeyecek insanların ilgisini çekecektir.
Anıtkabir-Racon-Zambak
Faruk Bildirici
Doğan Kitap
Çelik kapı için yapılan en iyi reklamın, polisin bir hücre evine yaptığı baskın olduğunu biliyor muydunuz? Polisi saatlerce uğraştıran bir kapı, hırsızları geri püskürtmez mi? Ya kağıt mendillerin hayatımıza nasıl girdiğini hiç düşündünüz mü? Keten ya da ipek, o işlemeli mendillerin hayatımızdan çıkıp gidişinin verdiği eksikliği hiç hissettiniz mi? Türk insanının geçirdiği siyasal, ekonomik ve toplumsal değişimi çeşitli simgeler aracılığıyla anlatıyor gazeteci yazar Faruk Bildirici. Siyasi yaşamımızdaki değişimleri ciltlerce kitap okuyarak öğrenebilirsiniz. Okumasını bildiğinizde Anıtkabir defterine yazılan mesajlar da size bir çok şey söyleyecektir. Devlet yapımızı öğrenmek için nüfus kayıtlarını incelemeniz de yeterli olacaktır. Bildirici'nin 'Üniforma Slogan Biber' adını verdiği ve toplum olarak geçirdiğimiz değişimleri çarpıcı örneklerle anlattığı 'Anadolu tablosu' serisinin ikinci kitabı 'Anıtkabir Racon Zambak'. Yalnızca değişim sözcüğü ile özetlememek gerekiyor kitabı. 'Mülteci Köprüsü Anadolu' yazısını okuduğunuzda evrensel bir insanlık dramının acısını da hissedeceksiniz.