Mürekkebi kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00



İhsan YILMAZ
Haberin Devamı

Parçalanmış Hayat

Zygmunt Bauman

Çev. İsmail Türkmen

Ayrıntı Yayınları

Son zamanların en moda kavramı postmodernizm. 28 Şubat bunalımı bile artık postmodern darbe olarak anılır oldu. Peki nedir bu postmodernizm ve nasıl yaşanır? Hayatımıza ne şekildi girdi? Yoksa biz bilmeden yaşıyor muyuz postnodernizmi? Zygmunt Bauman hayatımızdaki parçalanmayı konu aldığı çalışlasına postmodern ahlak denemeleri alt başlığını koymuş. Artık aşkların bile sanal olduğu çağımızdaki egemen ahlak anlayışını sorguluyor kitabında yazar. Klasik ahlak anlaşı günümüz insanının beklentilerini ne ölçüde karşılayabilir. Soruyu şöyle de sorabiliriz. Böyle bir isteği olan kaldı mı? İyi ve kötü kavramları üzerine bile artık düşünülmediğini ve sorgulanmadığını söylüyor yazar. Her şeyin inanılmaz bir hızla değiştiği günümüzde şöyle bir durup etrafımıza ve kendimize bakmamızı sağlayacak bir çalışma. Buna cesareti olanlar için tabii.

Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir

Selçuk Altun

Yapı Kredi Yayınları

Adını Oktay Rifat'ın şiirinden alan 'Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir' bir anlamda Türkiye'nin ilk 'yuppie' romanı. Yurt dışında iyi bir eğitim görmüş, varlıklı, zeki, başarılı, hobileri olan ve farklı olduğunu her hareketiyle göstermeye çalışan bir zümre yuppie'ler. Milyon dolarlı banka hesapları, porsche'leri, markalı ve iyi giyimleriyle hemen öne çıkarlar. Selçuk Altun romanında böyle bir gencin kitaplar arasındaki aşkı arama macerasını anlatıyor. Dayısı tarafından yetiştirilmiş, yurt dışında iyi bir eğitim almış ve Yeniköy'deki yalısında oturan roman kahramanının hayatı dayısının kendine dayattı yaşam tarzını reddedip Fatih'te eski bir konağa yerleşmesiyle belirsiz bir yöne doğru gitmeye başlar. Kendisi de bankacı olan Selçuk Altun romanında finans dünyası kadar kitap, müzik ve resim evrenine de sokuyor okurunu. Özel yazarlar listesi, resim ve müzik bilgisi bir çok okura da rehber olacak nitelikte. Roman kahramanının parasına sahip olmak zor ama genel kültürüne ortak olabilirsiniz. O zaman da roman size daha fazla haz verecektir.

Aşkın Büyüsü

François-Olivier Rousseau Çev: Sinem Yenel

Can Yayınları

Gerek kişilikleri, gerekse yapıtlarıyla on dokuzuncu yüzyılın en aykırı, en çok tartışılan adlarından George Sand ve Alfred de Musset'nin tutkulu ilişkilerini anlatan bir roman Aşkın Büyüsü. Onlardan sıradan bir aşk hikayesi zaten beklenemezdi. George Sand, bir baronla evlenip çiftlikte yaşamış ancak daha sonra bu hayatın sıkıcılığından kaçıp Paris'e yerleşerek entelektüel çevrenin içine girmişti. Bir erkek gibi giyinen, pipo içen ve ata binen Sand, tavırları kadar aykırı yaşamıyla da hep gözönünde bulunmuştu. Musset ise romantizmin harika çocuğu olarak adlandırılan bir yazardı. Şöhreti erken yaşta yakalamış, yaşadığı sefih hayat kısa sürede yıpranmasına neden olmuştu. George Sand'la yaşadığı fırtınalı aşk ve çıktığı İtalya seyahati onu çok derinden etkilemişti. Paris'in bohem yaşamının içindeki çılgınlıkları ve dönemin ünlü isimlerini de bulmak mümkün bu romanda. Hemen belirtelim, Aşkın Büyüsü aynı adla filme de çekildi. Bu çarpıcı aşk hikayesi için filmini beklemenize gerek yok ama.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!