Mürekkebi kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

Hazırlayan İhsan YILMAZ
Haberin Devamı

Adam ve Çocuk

Tony Parsons

Çev: Meltem E. Kapucuoğlu / Epsilon Yayıncılık

Son zamanlarda yazarların gözde yaş grubu otuzlar oldu. Halen best seller listelerinde bir numara olan ve hemen ardından ikincisi yayınlanan Bridget Jones'un Günlüğü otuz yaşına gelmiş, halen evlenememiş bir kızın yaşamını konu alıyordu. Yine bir otuz yaş öyküsü çıktı karşımıza. Bu kez evli bir otuz yaş erkeği olan Harry Silver ile tanışacaksınız. Gençliğin o uçarılığını üzerinden atmış, evlenip bir çocuk babası olmuş bir gazeteci. Otuzuncu yaşına geldiğinde daha yaşayacağı başka maceraların da olması gerektiğini düşünmüş. Ne de olsa artık bir yetişkin. Ölümlü hayatta evlenip çoluk çocuk sahibi oldu diye dünya nimetlerinden elini eteğini çekecek değil ya! Küçük bir kaçamak da kimseye zarar vermez hani. Ama o yakayı ele veriyor ve eşiyle ayrılıyorlar. Zamanla hata yaptığını anlıyor ama nafile. İşte onun macerası da burada başlıyor asıl. Karısını deli gibi özlüyor ve daha önemlisi oğlunu yeni yeni tanımaya başlıyor. Bir baba ve oğulun emekleyerek başlayan sıcacık ilişkisini anlatıyor yazar. Çocuk sahibi olmayı düşünenlere şiddetle tavsiye edilebilecek bir kitap.

Dört Çariçe

Henri Troyat

Çev. Nihal Önol

Doğan Kitap

Rusya tarihinin en tanınmış İmparatorlarından Büyük Petro 28 Ocak 1725'te ölüm döşeğindedir. Ortalıkta büyük bir telaş. Sanki onun ölümü ile koskoca bir Rus İmparatorluğu batacakmış gibi bir hava hakim sarayın koridorlarına. Önde gelen yöneticiler el pençe divan durmuşlar Petro'nun yerine tayin edeceği ismi bekliyorlar. Bu bekleyişi en endişeli şekilde yaşayan ise karısı Katerin. Ve o beklenen son sözler Petro'nun titreyen parmaklarından bir kağıdın üzerine dökülmeye başlıyor: ‘‘Her şeyi teslim edeceğiniz kişi...’’ Cümleyi tamamlayamadan da dünyaya veda ediyor Büyük Petro. İşte o andan sonra başlıyor Rusya tarihinin en ilginç yılları. Katerine ile başlayan yeni bir Çariçeler dönemi. Rus asıllı romancı ve biyografi yazarı Henri Troyat, ulusunun geçmişinden çarpıcı bir dönemi ve ilginç portreleri kaleme almış kitabında. Bunlar, hırsları ve entrikalarıyla dönemlerine damgasını vuran Katerina, Anna İvanovno, Anna Leopoldovna ve l.Yelizaveta. Son dönemde Firavunlarla başlayan, Kleopatralarla ve Osmanlı Sultanlarıyla devam eden tarihi kitaplara şimdi de Çariçeler eklenmiş oldu.

Geographika

Mehmet Ali Gökaçtı

İletişim Yayınları

Yunanistan-Türkiye ilişkileri denilince nedense insanın aklına iki huysuz komşu geliyor. Ya birden bire dostluk havası esiyor ya da Ege'nin suları ısınıp ortalık toz duman oluyor. Yunanistan ve Yunanlılar hakkında aklınıza gelenleri bir sıralamaya başlarsanız çok da ileri gidemediğinizi farkedersiniz. İki ulus birbirine çok benzer, gibi genel yargıların ya da ders kitaplarından hatırladığınız savaşların dışına pek çıkamazsınız. Peki kimdir bu Yunanlılar? Bugüne kadar nerelerden geçerek gelmişler, ne yer, ne içerler, nerelerde ve nasıl yaşarlar? Mehmet Ali Gökaçtı'nın kaleme aldığı Geographika, kitabın alt başlığında da söylendiği gibi Yunanistan'ı belki yeniden, belki de ilk defa keşfetmenizi sağlayacak bir çalışma. Tarihinden başlayıp günümüz Yunanistanına uzanan bir çizgide, coğrafyasından yaşama kültürüne kadar her şeyini bulacaksınız burada. Böyle bir çalışmada yazarın da rolü büyüktür. Gökaçtı kökleri suyun öte yanından gelen bir aileye mensup. Bu da çalışmaya daha bir içtenlikli hava getiriyor. Yunanistan ve Yunanlılar üzerine bir inceleme olduğu kadar tam bir gezi rehberi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!