Münir Ertegün Tarih Araştırma Vakfı feshedildi

Güncelleme Tarihi:

Münir Ertegün Tarih Araştırma Vakfı feshedildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 10:32

Amerika’daki Atlantic Records’un sahibi ünlü müzik yapımcısı merhum Ahmet Ertegün’ün babasının adına kurulan Münir Ertegün Tarih Araştırma Vakfı feshedildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nin ilanına göre, Vakıf Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına göre feshedildi.

Şeyh İbrahim Edhem Efendi’nin soyundan gelen Münir Ertegün, Osmanlı İmparatorluğu’nda Babıali’de hukuk müşavirliği yaptı, Lozan Konferansı’na Ankara heyetinin mensubu olarak katıldı, Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin Washington Büyükelçisi oldu. Washington Büyükelçisi olduğu dönemde vefat eden Münir Ertegün’ün cenazesi, İstanbul’a 1946’da Missouri Zırhlısı ile getirildi. Cenazesi Özbekler Tekkesi’nin kabristanına defnedildi.

Münir Ertegün adına daha sonra bir araştırma vakfı kuruldu. Ve Özbekler Tekkesi’de 1996’dan başlayarak 10 yıllığına restore edilerek bu vakfa verildi. Vakfın açılışına dönemin Başbakan Tansu Çiller ile ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger katıldı.

10 yılın dolmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü Özbekler Tekkesi’ne tahsisin devamı için yazı yazdı ancak olumlu yanıt alamadı. Münir Ertegün’ün ailesi Tekkenin Vakıflar tarafından alınmasını istedi. Vakfın dağılma süreci de 2006 yılında fiilen başlamış oldu.

Ahmet Ertegün’ün ölümü, diğer aile fertlerinin yaşlılığı nedeniyle Münir Ertegün ailesinin vakıf çalışmalarını yürütememesi üzerine vakfın feshi yoluna gidildiği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!