Mümtazcığım salon işini ağırdan al

Güncelleme Tarihi:

Mümtazcığım salon işini ağırdan al
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 00:00

Anavatan’la birleşme toplantısının ardından DYP Genel Başkan Yardımcısı Mümtaz Yavuz’u sabah 06.05’te arayan Mehmet Ağar "Mümtazcığım salon işini ağırdan al" dedi. Bu aslında merkez sağın çöküşünün ilk işaretiydi.

4 MAYIS 2007 sabahı Mümtaz Yavuz çok yorgundu. DYP Genel Başkan Yardımcısı sabaha kadar süren Anavatan’la birleşme toplantısından yeni çıkmıştı. Saat tam 06.05’te cebi çaldı. Arayan genel başkan Mehmet Ağar’dı.

- Buyurun Sayın Genel Başkan...

- Mümtazcığım salon işini ağırdan al...

Dinleyenler için fazla anlam ifade etmeyen salon kiralama diyaloğu aslında 22 Temmuz seçimlerini etkileyecek bir siyasi gelişmenin, merkez sağın çöküşünün ilk işaretiydi.

Sabaha kadar Erkan Mumcu ile pazarlık eden Mehmet Ağar, aynı gün öğleden önce, saat 11.00’de erteleme talebini Anavatan’a resmen iletti.

- Erkan Bey aceleye getirmeyelim, bir gün erteleyelim, akşama buluşup bir daha konuşalım.

- Olur, ama bu işin acelesi takvimden kaynaklanan bir durum.

DYP ile Anavatan arasında sabah saat 06.00’da imzalanan protokolün açıklaması Mehmet Ağar’ın

’Para alsam seçime girerdim’

ANAVATAN Partisi ile Doğru Yol Partisi’nin birleşme sürecinde nelerin olduğunu taraflar konuştukça daha iyi anlayabileceğiz.

Dün ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile konuştum.

O süreçte nelerin olduğunu ve nedenlerini öğrenmek istedim.

Mumcu, "Nelerin olduğunu biliyorum ama bunların neden olduğunu bilemiyorum" dedi.

Mumcu ile samimi bir konuşma yaptık. Bana yalan söylemesi için bir nedeninin olmadığını bildiğim ve kendisini eskiden beri tanıdığım için anlattıklarına güveniyorum ve sizlerle de paylaşacağım.

MEHMET Y. YILMAZ'IN YAZISININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

talimatıyla böylece geciktirildi. İki başkan ancak 24 saat süren ve Bayar Köşkü’nde noktalanan ek pazarlık sonucunda ertesi gün öğle saatlerinde kameraların karşısına geçip anlaşmayı kutlayabildi.

GÜVEN BUNALIMI VE BEYAZ YALAN

İki lider arasındaki güven bunalımı, aslında daha ilk günden itibaren vardı. İki partinin birleşme görüşmelerine zemin hazırlayan ATO Başkanı Sinan Aygün bu tereddüdün canlı tanığıydı. Aygün, 3 Mart günü yani protokolden 2 ay önce Erkan Mumcu’dan şu soruyu duymuştu:

- Ben birleşmeye varım, ama Mehmet Bey’in bu işi gerçekten istediği konusunda kuşkum var. Mehmet Bey’e güvenilmeyeceği söyleniyor. Sen güveniyorsan, ben varım.

Aygün, hemen ertesi gün Mehmet Ağar’ın evine gitti. Bu kez Ağar sordu:

- Mumcu benim için ne düşünüyor?

Aygün birleşme sürecine zarar vermemek için lafı çevirdi:

- Size olumlu bakıyor, güveni var. Çok istekli, siz de ’Evet’ derseniz yola çıkılacak.

Fiyaskonun perde arkası
/images/100/0x0/55eb4ccef018fbb8f8b855ac


DEMOKRAT
Parti bir projeydi. Türk siyasetine yön vermek, AKP-CHP kutuplaşmasına bir alternatif olmak, toplumdaki uzlaşmacı siyaset ihtiyacına cevap vermek için üretilmiş, büyük bir merkez sağ projesi. Ancak projenin DYP ayağındaki Mehmet Ağar’a göre 25 yıl birbirine küfretmiş iki yapıyı birleştirmek için verilen zamanın darlığından, ANAVATAN ayağındaki Erkan Mumcu’ya göre sahtecilik yüzünden olmadı. Başlamadan çöktü. Bu dizide, fiyaskonun perde arkasını öğreneceksiniz. Şimdiye kadar kamuoyuna yansımayan, kapalı kapılar arkasında kalan çöküş anekdotlarını okuyacaksınız.

Bu köşkte imzalandı
/images/100/0x0/55eb4ccef018fbb8f8b855ae


Mümtaz Yavuz’un bürosunda, Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu başkanlığındaki heyetlerin sabah 06.00’ya kadar yaptığı toplantıda üzerinde mutabakat sağlanan konular, "Protokol" başlığı altında metne döküldü. Yazma işlemini Yavuz ile Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş üstlendi. Bu ön protokol, aynı akşam Bayar Köşkü’ndeki görüşmelerden sonra zenginleştirilip iki lider tarafından imzalanarak hayata geçirildi.

Ağar büyüğüm evine giderim

Sinan Aygün’ün görüşmelerinden sonra, arabulucular devreye girdi. Gazeteci Celal Kazdağlı ile Mehmet Ağar’ın
/images/100/0x0/55eb4ccef018fbb8f8b855b0
danışmanı Osman Bostan liderleri buluşturmaya çalıştı.

Celal Kazdağlı’nın ilk durağı 12 Nisan’da Erkan Mumcu oldu:

- Erkan Bey, mutlaka Ağar’la bir araya gelmelisiniz.

- Reddetmem, ama muhatabımdan aynı samimiyeti görmek isterim.

Bu sözler Kazdağlı için ilke anlaşması anlamına geliyordu. Sıra buluşma yerinin tespitine geldi. Erkan Mumcu, "O benden büyük, ben onun evine gideyim" deyince mesele çözüldü.

Kazdağlı, Osman Bostan’la birlikte 16 Nisan günü Erkan Mumcu’yu kendi otomobiliyle Ağar’ın evine götürdü. Evde Emel Ağar dahi yoktu, görüşme dışarıya sızmadı.

ATAKULE’YE KEYİF YÜRÜYÜŞÜ

Ağar’ın evindeki görüşme bir saat sürdü ve birleşme kararına varıldı. Dört gün sonra iki lider Cinnah Caddesi’ndeki bir büroda buluştu. Günlerden cumaydı, aslında iki lider de cuma namazına gidecekti. Ama zamanın nasıl geçtiği anlaşılamadı ve namaz kaçtı.

İlk fark eden Ağar oldu, saatine baktı:

- Neyse bu da hayırlı bir iş, memleket, millet için. Allah affetsin.

Bürodan ayrılan Ağar’ın keyfi yerindeydi.

Celal Kazdağlı’nın koluna girip Cinnah Yokuşu’nu tırmandı. Atakule’ye kadar yolunu kesenler, otobüsten inip "Birleşin bizi kurtarın" diye destek verenler oldu.

Demokrat Parti var, görseli yok

Her şey, görünürde iyi gidiyordu. 5 Mayıs’taki birleşme protokolü için Anavatan, Dedeman Oteli’nin büyük salonunu kiraladı.

Ancak iki liderin ortak basın toplantısının yapılacağı salona giren Anavatanlılar şaşırdı.

Toplantıya bir saat kala ortalıkta sadece DYP bayrak ve amblemleri vardı.

Erkan Mumcu’nun Özel Kalem Müdürü Şükrü Demiryürek, kardeş partinin yöneticilerine sordu:

- DP görseli koysak daha iyi olmaz mı?

- Elimizde yok ki...

Demiryürek, yeni partinin amblemini hatırladı.

Türkiye haritası üzerine kırat figürü, DP’nin yeni amblemiydi. Bu amblemi kullanmak isteyen Demiryürek, son bir rötuş yaptı. Kırat’ın yönünü Doğu’dan Batı’ya çevirdi, soranlara da, "Türkiye Batı’ya koşuyor" dedi. DP’nin amblemindeki bu önemli değişiklik, böylece siyasilerin haberi bile olmadan tamamlanmıştı.

- DEVAM EDECEK -
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!