Güncelleme Tarihi:
Mumcu, partisinin TBMM grup toplantısında, Şemdinli olaylarına ilişkin iddianameyi hazırlayan cumhuriyet savcısına yönelik eleştirilerde bulundu. Cumhuriyet Savcısı'nın iddianamesinin dikkatle okunduğunda, tartışmaların aylarca süreceğinin, hatta Türkiye'de kaosa dönüşebilecek olaylara gebe olunduğunun açık resminin gözükeceğini anlatan Mumcu, bu davanın neyi hedeflediği konusunun ise henüz berrak olmadığını söyledi.
Erkan Mumcu, şöyle devam etti:
“Savcının iddianamesine, iddianame demek mümkün değil. Bu bir iddianame değil, siyasi ve ideolojik bir manifestodur. Savcının kendine göre bir devlet ve demokrasi anlayışı vardır, bu anlayış üzerinden bir ideolojik perspektif kurmakta, bu perspektif üzerinden sadece önüne gelen olayı değil, Türkiye'nin 30 yıllık, 50 yıllık geçmişini yargılamak istemektedir. 'Türkiye, böyle bir hesaplaşma yapmalı mıdır?' sorusu, başka bir meseledir. 'Bu hesaplaşmayı, kim yapabilir, kim yapamaz, bu hesaplaşma yapılmalıysa, nasıl yapılmalıdır?' sorusu, ayrı bir sorudur ve cevapları ayrıdır. Herkes haddini, herkes yerini, görevini bilmelidir. Savcı Bey, iddianamesinde, bana göre manifestosunda, hükümetin iyi niyetinden, hükümete karşı eylemli ve sürekli direniş içinde olan, entrikalar planlayan bazı güçlerin suiniyetinden söz etmektedir. Böyle bir şey var mıdır? Varsa, bu siyasetin meselesidir, bu savcının meselesi değildir.Ben bir hukukçuyum. Bir iddianamede ne olması gerektiğini iyi bilirim. Birileri kalkacak, bu sözlerimi yargıya müdahale olarak değerlendirecek. İsteyen istediği gibi değerlendirsin, korkacak, çekinecek hiçbir şeyim yok. Eğer benimle ilgili de bir dava açmak istiyorsanız, buyurun açın. Dokunulmazlık zırhının arkasına saklanmayacağımı buradan ilan ediyorum”
TERÖR ÖRGÜTÜYLE AYNI DİL
Savcının iddianamesinde en çok dikkatini çekenin, “bölge” ibaresi olduğunu ifade eden Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, garip bir biçimde PKK ve sempatizanlarının kullandığı dil ile aynıdır. Bölgeden kastettiği şey, eğer Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizse onun adı Doğu veya Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Böyle söylediğinizde, böyle andığınızda, Doğu veya Güneydoğu Anadolu bölgemizi bir bütünlüğün parçası olarak tanımlamış olur, Türkiye'nin neresinde olduğunu söylemiş olursunuz. Ama 'bölge' diye andığınız zaman, artık herhangi bir bütünlüğün parçası olarak değil, kendiliğinden bir müstakiliyete işaret etmiş olursunuz.
Bana göre, yüzlerce sayfalık ideolojik bir manifesto ortaya koyacak kadar bu işe titizlik göstermiş bir savcının, bu ibareyi rastlantısal olarak seçmiş olması mümkün değildir. Tek başına bu ibare, savcının kötü niyetinin en açık kanıtıdır. Türkiye bir kaosun içine sürüklenmek istenirken, yargı bağımsızlığı gibi bir mazeretin arkasına saklanmaya, hiç kimsenin hakkı yoktur.”
“KARŞINIZDA BİZİ BULURSUNUZ”
Asker-sivil ilişkilerinin batı demokrasilerindeki gibi olmasının herkes tarafından arzu edildiğini anlatan Mumcu, “Bu gibi argümanlarının arkasına saklanarak, siz Türkiye'nin 30 yıllık terörle mücadelesini yargılamaya kalkışırsanız, yargıladığınız şey bir fail, bir eylem, bir örgüt olmaktan çıkıp, bir ahlak, bir tutum, bir kurum olursa, karşınızda bizi bulursunuz.
“DEMOKRAT VE VATANSEVERİM”
Demokrat olduğu kadar vatansever olduğunu da ifade eden ANAVATAN Genel Başkanı Mumcu, şöyle devam etti:
“Bu savcıya, devleti bürokratik bir hizmet aygıtı olan anlayışını değiştirmesini tavsiye ediyorum. Türkiye'yi yıkmaya yönelmiş bölücü mihrakların sinsice pompaladıkları son derece kötü niyetli anlayışların en başında bu gelmektedir. Devlet sadece bürokratik hizmet aygıtı değildir. Milletin birliğinin ve istikbalinin teminatı olan örgütlü varlığıdır. Devleti bürokratik aygıt düzeyine indirgemenin Türkiye'yi götüreceği şey, Türkiye'yi bölmeye yönelik girişimler karşısında dirençsiz, ruhsuz, omurgası içinden çekilmiş bir ceset ortaya çıkarmaktır. Biz bu oyunun farkındayız, bu oyuna müsaade etmeyiz. Siyaseti, siyasetçilere bırakın. Her ne kadar Meclis'i söğüt gölgesine çeviren iktidar çoğunluğu, durumu sadece seyretmekle yetiniyorsa da biz varız. Meşruiyetin kudreti, sayıların kudretinden büyüktür. Milletimizin vicdanında karşılığı olan meşruiyetimiz, sizin sayısal çoğunluğundan çok daha etkilidir. Memleketi sahipsiz bırakacak değiliz, memlekete kendiliğinden sahip çıkmaya da hiç kimse soyunmasın.”
“İRADESİNİ AŞAN BİR OYUN”
Savcının, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'in “Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK ile çatışmayı seviyor” şeklindeki sözlerini iddianameye koymasını da eleştiren Erkan Mumcu, savcının, aynı anlama gelebilecek kendi sözlerini iddianameye koymasını kabul edebileceğini, hüsnü zan ile yorumlayabileceğini söyledi. Mumcu, bu sözlere iddianamede yer verilmesinin, “Savcı Bey'in kendi iradesini aşan bir oyunun parçası olduğunu, bu oyunun içinde başka ittifak arayışlarının bulunduğunun başka kanıtı” olduğunu savundu.
AK PARTİ VE CHP'YE ELEŞTİRİ
Şemdinli olayları iddianamesinin açıklanmasının ardından yaşanan tartışmalarda “sahipsiz kalanın devletin bekası ve milletin bütünlüğü” olduğunu, “ortada filler tepişirken, olanın karıncalara olduğunu” söyleyen Mumcu, şöyle konuştu:
“Bir tahterevalli siyaseti içinde, birbirlerine karşı pozisyonlanma çabasıyla ayak oyunları ve söz düellolarına girişenler, içinde yer aldıkları sürecin, bu devletin ve milletin bütünlüğü ve bekası için hangi anlama geldiğinden habersiz ya da umursamaz olarak bir kayıkçı kavgası yapılıyor. Millet açısından ortadaki manzara son derece vahimdir.”
“CHP'NİN TUTUMUNU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Hükümetin olaylara yaklaşımını eleştiren ve “kendisine bir seyir terası seçtiğini” öne süren Mumcu, “TBMM, söğüt gölgesi değildir. Bu millet, çoğunluğu iktidara 'Meclis'i bir söğüt gölgesine çevirsin' diye vermedi” dedi.
ANAVATAN lideri Mumcu, CHP'nin tutumunu anlamanın mümkün olmadığını ifade ederek, sivil siyasetçilerin sözlerini dikkatli seçmeleri gerektiğini, ulu orta darbeden söz edilemeyeceğini kaydetti.
Mumcu, Başbakan Erdoğan'ın olaylara “seyirci kaldığını” öne sürerek, “Başbakan, milletine karşı heybetli ama güç odaklarına, dış mihraklara karşı hürmetli” diye konuştu.