Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, çalışma ziyareti kapsamında dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Davutoğlu ve Çipras, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Birbirlerine “Aleksis” ve “Ahmet” diyerek hitap eden iki lider, Ege’deki insani trajedinin engellenmesi için Dışişleri, İçişleri ve ilgili bakanlarının bir araya geleceği çalışma grubu oluşturacaklarını açıkladı. Çankaya Köşkü’ndeki basın toplantısında Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
TAHRİK EDENLER VAR
“Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlu ilişkilerden memnun olanlar, tahrik edenler çıkabilir. Ama bizler sorumlu devlet adamları olarak bu çevrelerin önyargılı yaklaşımlarına karşı dostluğu inşa edebiliriz. İlişkilerimizi yeniden inşa edebiliriz. İnşallah bir gün İstanbul’dan Selanik’e hızlı trenle ya da İzmir’den Selanik’e feribotla birlikte seyahat edebiliriz. Sorun, mülteciler sorunu değil, Suriye sorunu, Suriye’deki baskıcı rejim ile terörist gruplar sorunu. Bu büyük insani sorun, sadece Türkiye ve Yuanistan’ın sorunu değildir. Kimse, BMGK, bütün sorumluluklarını unutarak, meseleyi Ege sahillerinde yaşanan trajedi dolayısıyla Türkiye ile Yunanistan’ın omuzlarına atmamalıdır.
Türkiye ve Yunanistan, aynen Suriyeli mülteciler gibi bu sorunun mağdurlarıdırlar. Müsebbipleri değildirler. Bu sorunun nihai çözümü, Şam’dan geçmektedir. İnsani trajediyi engelleme gayreti içinde olacağız. Bu çerçevede Merkel’in, Çipras ve benim üçlü toplantıda bir araya gelme fikri vardı bunları da ele aldık.” Aleksis Çipras ise toplantıda şunları söyledi: “Türkiye ve Yunanistan’ın iki komşu ülke olarak işbirliği Avrupa’daki dengeleri değiştirebilir. Mülteci akınları, terörizm maalesef geniş anlamda olumsuz bir atmosfer doğuruyor bölgemizde.
Bu tehditlere karşı koyabilmek için işbirliği yapmamız lazım. Terörizmden, bombalardan, müdahalelerden kaynaklanan, Suriye’den gerçekleşen göçmen akınlarından dolayı Türkiye çok büyük bir yükün altına girmiştir. Uzun yıllardır iki ülke arasında var olan sorunları da konuştuk. Ahmet’in kısa süre önce tekrar seçilmiş olması, bizim de Yunanistan da tekrar seçilmiş olmamız önümüzdeki 4 yıl boyunca ortaklaşa bir plan kurma imkanı sağlıyor. Kıbrıs’ta da adil bir çözüm için iki toplumu cesaretlendirme kararına vardık. Ben 41 yaşındayım. 41 yıldır aynı sözleri duydum. Şimdi karşımızda bir imkân var. BM ve AB kararları çerçevesinde her iki toplumun birleşik bir çatı altında, federasyon çatı altında yaşayabilecekleri, özellikle Kıbrıs halkı tarafından kabul gören, 3. ülkelerin garantörlüğü olmadan sağlanacak bir çözüm olması gerekiyor.
‘KARUS İPRATE’ DİYORUM
Davutoğlu ise toplantının sonunda, “Ege, barış denizi olmalı. Bu güçlü iradeye sahibiz. Ben Çipras’a ‘Karus İprate’ (Hoşgeldiniz) diyorum” dedi.
AB ÜYELİĞİNDEN İKİ ÜLKE DE KAZANÇLI ÇIKAR
Yunanistan Başbakanı Çipras, gazetecilerin ‘AB sürecinde yeni fasılların blokajı konusunda Kıbrıs Rum kesiminin tutumu’yla ilgili bir sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye’nin AB yöneliminde Yunanistan her zaman destekçidir. Çünkü bu süreçten hem Yunanistan’ın hem Türkiye’nin kazançlı çıkacağına inanıyoruz. Biz fasılların açılmasını istiyoruz. Ancak bunların gereklilikleri yerine getirilmeden kısa süre sonra kapatılasını da istemiyoruz. Ön şartlar tamamlanmalı. Kıbrıs bir AB ülkesidir, 26 üyenin ortak aldığı kararlara dahil olmaktadır. Kıbrıs’ın tutumu önümüzdeki Türkiye AB görüşmesinde ele alınıp, tartışılacak.” Çipras görüşmeyle ilgili “Son 2 yıl içinde Yunan hava sahasında artan hava ihlallerini görüştük. Özellikle Türk savaş gemilerinin Ege’deki hareketlerini görüştük. Samimi bir diyalog çerçevesinde bunlara çözüm bulunabilir. Selanik-İstanbul arasında hızlı tren hattı ve İzmir-Selanik arasında feribot hattı, enerji alanında çözüm bulunması gerekir” bilgisini de verdi.
MAÇ YORUMU: BİZİ ÜZMEDİ
Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan milli maçına ilişkin olarak, “Milli takımlar birbirlerini de bizleri de üzmeden sıfır sıfır bitti. Bu her iki tarafın da mutlu olarak stattan çıkacağını gösterdi. Çipras’ın ifadelerini kullanayım, iki takım da orta sahada top çevirmek yerine birlikte netice ve skora ulaşmayı denemeliyiz” dedi. Çipras ise “Bir dostluk maçı oldu. Ama sonuç çıkmadı. Bizler atak oynanan bir futbolun taraftarıyız. Paslarla zaman geçirmekten yana değiliz. Girişimlerin yapılmasından yanayız, her iki ülke halkının yararına olacak şekilde” açıklamasını yaptı.