Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 00:00
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü Türkiye’de de kutlanıyor. Bu yılın özel teması "koruma". Mülteciler Günü için vatandaşları mülteci statüsü ve durumu konusunda bilinçlendirmek amacıyla bir TIR kamyonu hazırlandı. Üzerinde "Mucize Hayatlar" yazıyor. TIR’da dünyanın çeşitli ülkelerinde mülteci ve sığınmacıların çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi var.
TIR, Van’dan başladığı turuna Kayseri, Nevşehir, Konya, Ankara’ya ulaştı. TIR yarın Eskişehir’de olacak. Finali Dünya Mülteciler Günü’nde İzmir’de.
SPONSORU TAŞIMACILIK ŞİRKETİ
Mülteci TIR’ının sponsoru uluslararası taşımacılık şirketi Barsan Global Lojistik Genel koordinatörü Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu (üstte) da amaçlarını şöyle anlatıyor: "Türkiye, mültecilerin dünyadaki ana geçiş noktalarından biri. Biz de mültecilerin yoğun olarak bulunduğu illerdeki yerel halkı bilinçlendirmek için yola çıktık. Mültecilerin ülkelerarası geçiş için kullandığı TIR’ların insan taşıma aracı olmadığına gönderme yapmak istedik. Bu konuda mülteciler kadar, o bölgede yaşayan halkın da bilinçli olması büyük önem taşıyor."
Yönetim Gökçe’de
Anadolu’yu dolaşan Mülteci TIR’ının yönetimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Gökçe Saraydın (25, solda) yapıyor. Saraydın, ODTÜ’den sonra İngiltere’de mülteci konusu üzerine yüksek lisans yapmış. İngiltere’deki bazı mülteci kamplarında çalışmış. Halen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Mülteciler Koordinatörü. Mülteci TIR’ında bu yüzden görev almış. Asıl görevi, Uluslararası Af Örgütü’nün Van’daki Hak ve Özgürlükleri Destekleme Derneği ile ortaklaşa kurduğu Mülteci ve Sığınmacı Danışma Ofisinde: "Mültecilerin bireysel başvurularını alıp hukuki sorunlarının çözülmesi için ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Özellikle prosedürlere erişim yolları, ülkelerine geri gönderilmeleri halinde karşılaşabilecekleri insan hakları ihlallerinde, zulme uğramaları durumundaki hakları üzerinde çalışıyoruz. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İçişleri Bakanlığı’ndaki prosedürler konusunda hukuki danışmanlık da veriyoruz. Gönüllü avukatlar aracılığıyla hukuki yardıma ulaşmaları için çalışmalar yapıyoruz. Diğer STK’lar ile işbirliği yaparak sağlık, barınma, eğitim gibi sosyal haklara erişim konularında ilgili kurumlarla lobi faaliyetlerinde bulunuyoruz."
BU GÜNÜ KUTLAMAKTAN ONUR DUYUYORUM
Metin Çorabatır (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu)
Mülteciler Günü’nü kutlamaktan onur duyuyorum. Nasıl Anneler Günü’nde annelerimizi hatırlamak için çaba gösteriyorsak, dünya mültecilerinin de bu özel günde hatırlanmasını istiyoruz. Yıllardır birçok ülke ve bölge kendi mülteciler gününü ve hatta haftasını düzenliyor. Bunların en bilineni 20 Haziran’da birçok ülkede kutlanan "Afrika Mülteciler Günü"dür.
BM Genel Kurulu 2000 yılında çok sayıda mültecinin bulunduğu Afrika ile dayanışmanın bir ifadesi olarak, her yılın 20 Haziran gününü Dünya Mülteciler Günü kabul eden özel bir kararı oybirliğiyle kabul etti.
2008 yılında Dünya Mülteciler Günü’nün teması da "Koruma" olarak belirlendi. Uluslararası koruma, mülteci hukukunun en temel kavramı. Siyasi görüşleri, dini inançları, ırkları, milliyetleri veya mensup oldukları sosyal grup nedeniyle ülkelerinde zulüm görme endişesiyle haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkelerini terk etmek zorunda kalan kişilere, yani mültecilere, kapıları açık tutmak, onları tehlikeli ortama geri yollamamak tüm ülkelerin sorumluluğudur. Mültecilerin yaşam ve özgürlüklerinin tehlike altında olduğu ülkelere geri gönderilmemesi "Koruma" kavramının temelini oluşturur.
TÜRKİYE HANGİ ÜLKELERE KAÇ MÜLTECİ YERLEŞTİRDİ?
ABD8816
Kanada4002
Avustralya1798
Norveç1298
Finlandiya1098
İsveç1012
Danimarka306
Almanya243
İngiltere62
Hollanda50
Yeni Zelanda29
İsviçre12
Belçika9
Fransa6
Avusturya5
İrlanda3
İtalya3
İsrail1
Polonya1
18 BİN 754 MÜLTECİ GİTTİ
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 1 Ocak 2000 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasında çeşitli yollardan Türkiye’ye giriş yapan 18 bin 754 kişiyi farklı ülkelere yerleştirdi.
Mülteci kimdir?
Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişiler.
Sığınmacı kimdir?
Ülkesini, uluslararası korumaya ulaşmak için terk eden ancak iltica başvurusunu bir devletin ya da Birleşmiş Milletler Mülteci Birimi’nin sonuçlandırmasını bekleyen kişidir. Durumlarının resmi bir karara bağlanmasını beklerken sığınmacıların uluslararası mülteci hukukunun koruması altında hakları vardır ve ülkelerine geri gönderilmezler.