Güncelleme Tarihi:
Fethiye'ye 15 kilometre uzaklıktaki Bozyer Köyü'nde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yapılan isimsiz şikayetin ardından başlayan çalışmalar sürüyor. Köyde bir süredir, jandarma desteğiyle evlerin kaçak olup olmadığını inceleyen ve işlem yapan Muğla İl Özel İdare Genel Sekreterliği İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ekipleri, mühürlemelere başladı.
Haftalardır süren çalışmalarda, 360 haneli köydeki 51 evin kapısına mühür vuruldu. 2B arazisi üzerine kurulduğu belirtilen köydeki 250'ye yakın ev için de cezai işlem uygulandı. Bozyer Köyü'nde hanelerin tamamına yakının tapusuz olduğu kaydedildi.
İÇERİDE KALDI
İnceleme yapan ekibin, evlerin dolu ya da boş olup olmadığını kontrol etmeden mühürleme işlemini sürdürdüğü ifade edildi. 55 yaşındaki 2 çocuk annesi Ümmü Güldal, mühürleme işlemi sırasında inşaat halindeki evinin 3'ncü katında yemek pişirdiğini ve gürültüyü duyup kapının önüne geldiğinde tahmin etmediği bir manzarayla karşılaştığını söyledi. Kapının mühürlendiğini ve içeride mahsur kaldığını aktaran Ümmü Gürdal, “Mühürü kırıp kapıyı açsam ceza yazılacak. Ne yapacağımı şaşırdım. Zaten 10 bin YTL ceza yazıldığı söyleniyor. Bir de mühür kırma cezası çıkarsa hiç ödeyemem” dedi. Gürdal, çok sayıda köylünün de aynı şekilde evlerinde otururken kapılarının mühürlendiğini söyledi. Köylü kadın, mühürü kırmamak için evlerine pencereden girip çıktıklarını anlattı.
MUHTAR ÇEKİŞMESİ
Bozyer Köyü'nün 1946 yılında Gökben Köyü'nden ayrılarak yeni bir muhtarlık haline geldiğini anlatan Muhtar İsmail Avcı ise evlerin tamamen tapusuz olduğunu ve 2B arazisi üzerine kurulu olduğunu belirtti. Muhtar Avcı, bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmadığını ancak geçen aylarda birilerinin köydeki ev sahiplerinin listesini çıkarıp Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Başbakanlık gibi kurumlara göndermesinin ardından ekiplerin gelip mühürleme ve cezai işlem uygulamaya başladığını aktardı.
220 kişilik şikayet listesini gönderen kişinin köyü çok iyi bilen biri olduğunu savunan muhtar Avcı, isim vermeden eski muhtar Hasan Kaval'ı suçladı. Hasan Kaval suçmaları kabul etmezken, köylüler ise “Muhtarların çekişmesi bizi yaktı. Yıllardır oturduğumuz evler mühürlendi” diye tepkilerini dile getirdi.
Köyün camisi, imamın evi ve Esenköy Karamersin Dolmuş Kooperatifi'nin bulunduğu binanın da kaçak olduğu gerekçesiyle incelemeden geçirildiği kaydedildi. Köylülerin tepkisine karşın, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne bağlı 4 kişilik ekibin çalışmaları sürüyor.