Güncelleme Tarihi:
HEKTOR & OSCAR
Çamlıca eteklerindeki 'Köpek Evi'nin muhteşem ikilisi ile tanıştım bu hafta. Hektor ve Oscar'ın patronu, eğitmenimiz Cihan Özyağmur.
Bana kalırsa, Çamlıca Köpek Evi'nin asıl patronu, görmüş geçirmiş erkek bir Boxer olan, bilge suratlı Hektor.
Hektor, eski bir sinema oyuncusu. Ayrı Dünyalar adlı filmde rol kesmiş.
BEŞE KADAR HAVLIYOR
İster inanın, ister inanmayın ama beşe kadar saymasını biliyor.
Gözlerimle gördüm.
Kulaklarımla işittim.
Cihan Özyağmur, iki parmağını Hektor'a gösteriyor. Pür dikkat onu izleyen Hektor iki kez havlıyor.
Otur, kalk, bekle komutlarını çoktan aşmış. Cihan Özyağmur'un, geniş burnuna koyduğu tenis topunu, o aksine bir komut verene kadar düşürmüyor.
Vara yoğa havlamıyor.
Diğer köpeklerle barışık. Uzlaşmacı bir tutumu var. Köpekler arasında bir kavga çıkınca müdahale ediyor. Kavgayı bastırıyor.
Köpek Evi'nin veterinerine misafir bir köpek saldırınca, duruma el koyması, huysuz köpeği muayenehaneden uzaklaştırması dillere destan.
KEDİLERLE DOST
Sadece köpeklerle değil, kedilerle de arası iyi.
Mine-Cihan Özyağmur Çifti'nin, beni de tırmalayan huysuz İran kedisi Şukuf'la can ciğer kuzu sarması. Soğuk kış günlerinde, küçük ofisin sıcaklığını, hiç bir sorun çıkartmadan paylaşabiliyorlar.
Cihan Özyağmur'a göre, aralarındaki bu 'Sulh'un esas nedeni, Hektor'un kuyruğunun kesik olması. Kuyruğu olmayan Hektor, beden diliyle kendini iyi ifade edemiyor. Hektor kuyruğunu sallayamayınca, Şukuf da onu yanlış anlamıyor.
Hektor, köpek evi sınırları içinde özgürlüğünü çoktan ilan etmiş. Geniş bahçede, özgürce dolaşıyor. Yaşamını paylaştığı bir de eşi var.
Gündüzleri, ziyaretçileri bilge bakışlarıyla süzmekle yetinen Hektor, saat 19.00'dan sonra otomatik olarak bekçi moduna geçiyor. İstenmeyen ziyaretçilere çok sert davranıyor.
RAMBO GİBİ
Oscar'a gelince. Bir yaşındaki delikanlı Alman Kurdu, köpek evinin Rambo'su. Temel ve ileri itaat eğitimini tamamlamış. Engellerden uçarcasına geçiyor. Bir komutuyla eğitmeninin üzerinden atlıyor. Slalom yapıyor. 12 metrelik tünelden geçiyor.
Oscar'ın maharetleri saymakla bitmiyor.
Eğitmeniyle birlikte bakkala gidip, aldığı gazeteyi Cihan Özyağmur'a getiriyor.
Sepet taşıyor.
Çantaları da seviyor. Çekimler sırasında, fotoğraf makinesi çantamı taşımak konusunda son derece ısrarlı davrandı.
ÜSTELİK ÇEVRECİ
Oscar, çevreci bir köpek.
Pek çok kişinin işi bittiği zaman gelişigüzel yollara attığı içecek kutularını topllayor. Götürüp çöp kutusuna atıyor.
Muhteşem ikili, durduk yerde muhteşem olmadı.
Cihan Özyağmur tarafından sabır ve sevgiyle eğitildiler.
Çamlıca Köpek Evi: 0216 327 00 85
EĞİTMEN GÖZÜYLE
Av köpekleri
Bugüne kadar hiç av köpeklerinden bahsetmedim. Ama bir gün mutlaka yazacaktım. İşte o gün geldi. Bence, bütün köpekler avcıdır. Hatta, insanlarla birlikte yaşamaya başlaması, evcilleşmesi, avlanmak içindir. İnsanoğlunun bu günlere gelmesinde köpeğin yaşamsal bir önemi vardır.
Köpekler, avın her aşamasında kullanılıyor. Görevleri arasında avın izini bulmak, yerinden kaldırmak, takip etmek, yakalamak ve avı geri getirmek bulunur.
Günümüzde, av köpeklerinin en tanınmış olanları silah köpekleridir (Gun dogs). Türkçe’de böyle bir terim olması bile bence çok uygundur. Çünkü, modern av köpekleri, avcı silahla avı vurduğunda ona yardım eder. Örnek olarak, ferma duran köpekler, avcıya silahını doldurması için zaman kazandırır. Bunun gerçekleşmesi için avcının, kendisini ava götürüp ona yerini gösteren bir köpeğe ihtiyacı vardır. Ferma duran köpeklerin iyi gelişmiş kulakları ve mükemmel koku alan burunları vardır. Ayrıca, çok yavaş ve sessiz hareket ederler. Bir ferma köpeği, avını bulduğu an heykel gibi donar kalır. Başı ve bedeni ile avı gösterir. Ön ayağını kırıp kaldırır, kuyruk yere pareleldir.
Bazı avcılar iki köpek kullanır. Bir köpek, avın bulunduğu yeri gösterse de mesafeyi ifade edemez. Bu iş için eğitilmiş iki köpek kullanılırsa, avı bulmak çok daha kolaylaşır. İyi bir ferma köpeği, avı bulduğu yerde gerekirse bir saat hareketsiz kalabilir. Bu duruşun neyi ifade ettiğini bir çok insan bilmez. Ferma duruşu, köpeğin avı gördüğü an, saldıracağı sırada geçirdiği aşırı stresten donup kalmasıdır.
Her ne kadar eğitim, bir Pointer'in davranışını daha kontrollü ve düzgün bir hale getirse de, ferma duruşunda eğilim doğuştandır.
Örneğin, bir kuş tüyünü böyle bir ferma köpeği yavrusu önünde sallarsanız, bunu kanıtlamış olursunuz. Hiçbir av eğitimi almamış olduğu halde, klasik ferma duruşuna geçen 12 haftalık bir köpek yavrusu görmüştüm.
Cihan ÖZYAĞMUR - Köpek Eğitmeni
Mesleki dayanışma
Bülent OVACIK
Birkaçı hariç tutuyorum. Belediyeler, sokak hayvanları sorununa 'Soykırım' mantığıyla yaklaşıyor.
Kedi ve köpek konusunda şikayet geliyor.
Belediye Başkanı Veteriner Müdürlüğü'nden sorumlu Başkan Yardımcısı'nı çağırıyor.
Sorunu kısa sürede çözmesini istiyor.
Başkan Yardımcısı, Veteriner Müdürü'ne talimat veriyor.
Veteriner Müdürlüğü'nün başında kim var?
Hayvanları yaşatmak için eğitim almış bir veteriner.
O da kendine bağlı itlaf ekiplerini çağırıyor.
Buraya kadar herkesin eli temiz.
İtlaf ekipleri sokağa çıkıyor.
Kıyım başlıyor.
Katliam medyanın gözüne takılırsa, fatura itlaf ekiplerine çıkıyor.
Veteriner, devlet memuru olduğu için konuşmuyor.
Başkan yardımcısı kayıplara karışıyor.
Çok zaman Belediye Başkanı da 'Benim haberim yok' deyip işin içinden sıyrılıyor.
Bu zincirin içinde kritik halka Veteriner Müdürlükleri.
Ve müdür olarak o koltuğa oturan veterinerlerin bağlı olduğu oda.
Merak ediyorum.
Veteriner Odaları, 'Mesleki dayanışma' kalkanını ne zaman elinden bırakacaklar?
İtlaf zincirinin halkası olan meslektaşlarını ne zaman kınayacaklar?
KRAKER TELİ
Bir arkadaşımın muhabbet kuşu, içine tel takılan krakerin kurbanı oldu. Ucu, tıpkı bir olta iğnesi gibi kıvrık bırakılmış kraker teli, zavallı kuşun boğazına saplandı. Korsan bir üreticinin, bilinçsizce hazırlayıp piyasaya sürdüğü telli kraker muhabbet kuşunun ölümüne neden oldu.
Kuşların sağlığı için, Tel yerine plastik çubuklara tutturulan krakerlerin ve bildiğiniz markaları tercih edin.
MEKTUP
Hürriyet Medya Towers Pet Corner
Güneşli-34544 İSTANBUL
Faks: 0212 677 03 40
e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr
Mavişler
Hürriye Yazarı Ferai Tınç'ın, adı gibi yumuşacık huylu kedisi Pamuk, bir buçuk ay önce iki sevimli yavru dünyaya getirdi. Baba Grigri ile birlikte evde kedi nüfusu dörde ulaştı. Ferai Tınç, anne ve babaları gibi sevecen, oyuncu ve iyi huylu yavrulara, sıcak bir yuva sunacak sıkı 'Kediciler' arıyor.
Ferai Tınç: 0212 677 04 34