Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:
İnşallah ikinci 50 yılı da kutlarız
Mutlu bir olay. 50 yıl ayakta durabilmek çok büyük bir olay. İnşallah 2'nci 50 yılı da kutlarız.
Siyaset yaşamınız çok eski. Hürriyet'in aklınızdan çıkmayan manşeti oldu mu?
- 1, 2 tane değil, pek çok. Ben onlara pek girmem. Bir tanesini söylerim, diğerini unuturum.
Peki sizi kızdıran manşet olmuş mudur?
- Olmaz olur mu?
Yardım istediğiniz oldu mu?
- Olmuştur.
Hangi konularda ?
- Türkiye'nin büyük meselelerinde milletin birlik-bütünlüğünün korunması konularında olmuştur.
Gürcistan Cumhurbaşkanı
Eduard Shevardnadze
Hürriyet’i
kutlarım
Sevgili Ertuğrul Özkök,
Size mektubunuz ve nazik davetiniz için teşekkür ediyorum.
Gürcüler, Hürriyet'in Türkiye'nin modern tarihinde oynadığı ve şu anda ulusunuzun günlük hayatında oynamaya devam ettiği rolün bilincindeler.
Aşırı sıkışık programım nedeniyle kutlamaya katılamayacağım için çok üzgünüm. Ayrıca, 50 yılın Hürriyet'in Gürcistan'ın dostu Türkiye ile ve Türkiye'nin yararı için katedeceği yolun çok kısa bir parçası olduğundan eminim.
Gazetenizin okuyucu ve çalışanlarını tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.
Saygılarımla.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev
Türkiye hayatının
ayrılmaz parçası
Hürmetli Hürriyetçiler
Gazetenizin 50'nci yılını kalpten tebrik eder, bütün işlerinizde başarılar dilerim.
Hürriyet Türkiye Cumhuriyeti'nin içtimai, siyasi ve medeni hayatında önemli rol oynamış bir gazetedir. İlk sayısı 1948'de çıkan bu gazete, sonraki yıllarda Büyük Atatürk'ün ilkelerine sadakatle bağlı kalarak Türkiye hayatının ayrılmaz bir parçası olmuş, ülkede söz, basın ve ileşitim özgürlüğü ile demokrasinin gelişmesi için önemli hizmetler göstermiştir.
Hürriyet'in en büyük hizmetlerinden biri dünya halklarının uluslararası değerlerinin Türkiye'de yayılması ve milli değerlerle sentezinin yaratılması olmuştur. Aynı zamanda Türk halkının tarihi, medeni kültürünün adet ve ananelerinin dünya toplumuna kazandırılması ve Türkiye'nin dünyaya entegre olması sahasında bu gazete önemli rol oynamıştır.
Azebaycan bağımsızlık kazandıktan sonra Hürriyet Gazetesi, ülkemizde geniş yayılmış, iki dost ve kardeş ülke olan Türkiye ve Azerbaycan arasında sağlam ilişki yaratmıştır. Halklarımızın ilişkilerinin gelişmesinde dikkatli hizmetler göstermiştir.
Arzu ederim ki Hürriyet bundan sonra da halklarımız arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizin gelişmesi için öz imkanlarını esirgemesin.
Derin hürmetlerimle.
Başbakan Mesut Yılmaz:
50 yılda hep doğruyu yaptı
Bizim 75 yıllık Cumhuriyet tarihinde 50 yılını doldurabilen kurumlarımızın sayısı azdır. Özellikle özel sektör içinde bu kurumların sayısı azdır. Hürriyet bunlar içerisinde en seçkin, saygın yeri olan kurumlardan biridir. Hepimiz Hürriyet'e teşekkür borçluyuz. Daha nice 50 yıllar diliyorum. Ben basından şikayet etme dönemini artık geride bıraktım. Hürriyet'in 50 yıllık geçmişi büyük ölçüde dünyada soğuk savaşın yaşandığı yıllar oldu. İdeolojiler arasında mücadele ile geçen 50 yıl oldu. Son yıllarda artık dünya tercihini yapmıştır. Şimdi tek bir modelde rekabet söz konusudur. Hürriyet 50 yıllık geçmişinde her zaman konumunu doğru belirledi. İnanıyorum ki bundan sonra da bu rekabette Türkiye'nin önde olmasında önemli katkı sağlayacaktır.
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş:
Kıbrıs için büyük önemi var
Bu 50 yılın bizim için çok büyük önemi vardır. Rahmetle andığımız Sedat Simavi Bey 50 yıl önce Hürriyet'i yeni çıkarmayı başladığında gemiyle Limasol Limanı'na geldi. Hiç beklemediği bir manzara ile karşılaştı. Anadolu kokan bir milliyetçi, Atatürk ilkelerine bağlı bir Türklük var orada. İngiliz idaresinde ama boyun eğmemiş bir Türklük gördü, bunu yaşadı. Bizi dinledi ve Kıbrıs meselesinin önemini belirten yazılar yazdı. İşte o gün attığı tohumlar bizi bugün KKTC'ye kadar getirdi.
Berna Yılmaz:
Nice 50 yılları kutlayalım
Çok mutluyum. Çok güzel bir gece. Nice 50'nci yılları birlikte kutlamak umuduyla. Tabii bizden sonraki kuşaklara da çok güzel bir şey bırakacaklarını umuyorum. Kutluyorum. Bu güzel günlerin devamını diliyorum.
Erdal İnönü:
Basın dünyasında Hürriyet önde
Hürriyet'in 50'nci yılını kutluyoruz. Bu çok güzel bir olay. Basın yayın dünyasında Hürriyet önde geliyor. Her zaman halkın en çok ilgi alanına giren konular ele almıştır.
DEFNE SAMYELİ
Davetliydi ama bütün gece görev yaptı
Hürriyet Gazetesi'nin 50'nci yıl balosuna katılan ‘‘Gecenin İçinden’’ programının başarılı spikeri Defne Samyeli, konuktu ama bir yandan da canlı bağlantılarla yaptığı röportajlarla gecenin en çok yorulan isimlerinden biri oldu. Geceye eşi Eren Talu'yla birlikte katılan Samyeli, güzelliği ve çalışkanlığıyla büyük takdir topladı.
Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir:
Hürriyet’le 45 yıldır özdeşleştim
7 yaşından beri Hürriyet okuruyum. O zaman 15 kuruştu bu gazete. Şimdi 53 yaşındayım. Yani 45 yıldır özdeşleştiğimiz bir olay. Sabah kalktığımda mutlaka güne onunla birlikte başlıyoruz. Yıllardır devlette çalıştım. İyi yaptığımız şeyleri övdüler, hata yaptığımız konularda eleştirdiler. O eleştirileri, uyarıları dikkate alarak hata yaptığımız konuları düzeltmeye çalıştık. Ondan sonra siyasete döndüm. Siyaset yolunda da yine Hürriyet ile aynı yolu yürüdüm. Şu anda bakanım. Bakan olarak da destekledikleri, eleştirdikleri konular oluyor. Her ortamı, herkesi değerlendirdikleri gibi beni de değerlendiriyorlar.
Kanal D Genel Müdürü Faruk Bayhan
Hürriyet ile beraber büyüdük
Kanal D Genel Müdürü Faruk Bayhan, Hürriyet Gazetesi'nin 50'nci yıl balosuna eşi Semra Hanım'la birlikte katıldı. Gece boyunca birbirinden seçkin konuklarla sohbet etme fırsatı bulan Bayhan şunları söyledi: ‘‘Hürriyet’in benim hayatımdaki önemi çok büyük. Ben üç yaşındayken kurulmuş. Onunla beraber büyüdük. Yaşamımda en çok birlikte olduğum gazete ve evimin bir parçası. Yazarlarıyla, haberleriyle ve Hürriyet'le acı ve tatlı bir çok olayı paylaştım. Hürriyet denilince sanki bir akrabamdan bahsediliyormuş gibi hissediyorum’’ dedi.
Rahmi Koç:
Tek gazete alırsam Hürriyet
Hürriyet'i tebrik etmekten başka bir şey söyleyemeyiz. Hürriyet'in çıktığı günü de hatırlıyorum. Tesadüfen bugün de buradayız. 50 yıl sonra. Fevkalade mutluyuz. Hürriyet bizi 50 yıl geriye götürdü ve tekrar bugünlere getirdi. Gerek masaların dekoru, gerek multivizyon, gerek 50 yılı kapsayan sanatçıların peş peşe sahneye çıkmaları bizlere unutulmayacak bir gece geçirtti. Hürriyet, güzel bir çizgide. Ve memleketin en ciddi gazetelerinden biridir. Bir çok kişiye 'Tek gazete okumanız gerekirse hangisini tercih edersiniz ?' diye sorarsanız eminiz ki pek çok kişi ‘‘Hürriyet’’ diyecektir.
Sakıp Sabancı:
Önce kahvaltı, sonra Hürriyet
Diliyorum ki inşallah 100'üncü olsun. Müesseseler 100, 200 yaşlarına gelirse tecrübeler toplanır, verimlilik çoğalır. Bunu Hürriyet'te de görmek istiyoruz. 50 seneden beri sabahleyin döşekten kalkınca kahvaltıya giderim. Ekmek var mı var, çay var mı var, peynir var mı var. Haa bir şey daha ister beni doyurmak için. Nedir bu ? Haber; Hürriyet. Ben onun için Hürriye'te emeği geçen herkesi kutluyorum. Ve inşallah 50 sene sonra kendime de pay çıkarıyorum. Sen görürsün 50 yıl sonrasını ama biz göremeyiz.
Devlet Bakanı Cavit Kavak:
Ekmeksiz olur, Hürriyet’siz olmaz
Hürriyet'in 50'nci yılını yürekten kutluyorum. Nice yüzyıllar diliyorum. Ekmeksiz durulur ama Hürriyet'siz durulmaz.
Güngör Uras:
Hürriyet’e yakışır bir gece
Hürriyet'in 50. yıl kutlamalarının Dolmabahçe'de yapılanı, bahçe düzeni, karşılama, program, ikram bakımından mükemmel oldu. Hürriyet'e yakışır güzellikte bir gece yaşandı. Böyle bir toplantıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Süddeutsche Zeitung: Hürriyet en cesur gazete
ALMANYA'nın yüksek tirajlı Süddeutsche Zeitung (SZ) Gazetesi, Hürriyet'in kuruluşunun 50. yılı ile ilgili kutlamalara geniş yer verdi. 'Aksanlı Alman' Başlıklı haberde Hürriyet'in Türkiye'nin en önde gelen, en cesur, Almanya'nın ise 5. büyük gazetesi olduğu vurgulandı. Türk işçilerinin Almanya'ya gelmesinin ardından, Hürriyet'in Almanya'da yayın hayatına başlandığına işaret edilen yazıda, bugün Avrupa baskısının 170 bin civarında olduğu ve 190 bin tirajla 4. sıradaki Alman Frankfurter Rundschau Gazetesi'nden sonra Almanya'nın en büyük 5. günlük gazetesi olduğu belirtildi.
SZ gazetesinin Türkiye temsilcisi Wolfgang Koydl tarafından kaleme alınan yazıda 1948 yılında kurulan Hürriyet'in Türk basınında bir çok devrimlere imza attığı vurgulandı. Yazıda özetle şöyle denildi:
'Hürriyet, yayına başlar başlamaz Londra Olimpiyat yarışmaları üzerine yayınladığı masraflı ve geniş haberlerle okuyucuları fethetti. Çok zengin resim, karikatür ve fotoğraflar kullanarak Türk basın tarihinde devrim yaptı. Uzun yıllardan beri renkli çıkan gazete, aynı zamanda rekli baskıya geçişte de başı çekti ve öteki gazetelere örnek oldu.'
Hürriyet'in üslup olarak keskin, cesur ve sert diliyle tanındığı belirtilen yazıda, biraz da milliyetçi çıkışıyla Almanya'da yaşayan Türkler üzerindeki etkisinin çok büyük olduğu vurgulandı. Uluslararası krizlere imzasını atmanın çok az sayıda gazeteye nasip olduğu kaydedilen yazıda, Hürriyet'in Kardak krizine imza attığı ileri sürüldü. Yazıda şöyle denildi:
'Almanya'nın 5. büyük günlük gazetesi Hürriyet 50 yaşına girdi, ama Flensburg'la Berchtesgaden arasında bunu kimse kutlamıyor. 50. yıl gala akşamı dönemin padişahlarının sarayı Dolmabahçe'de kutlanıyor. Kutlamalara katılanlar arasında Cumhurbaşkanları, Başbakan ve önde gelen seçkin kişiler bulunuyor'.
Hürriyet Gazetesi Sahibi Aydın Doğan, Hürriyet'in Dolmabahçe Sarayı'ndaki muhteşem gecesinde, küçük torunu Alihan Yalçındağ ile...