Muhtarlar Akademisi

Güncelleme Tarihi:

Muhtarlar Akademisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2024 07:00

İstanbul’da görev yapan muhtarlar ‘Muhtarlar Akademisi’ projesi çerçevesinde Marmara Üniversitesi’nde beş gün boyunca eğitim aldı. Anadolu Yakası’ndaki muhtarların bir araya geldiği eğitimlerde muhtarlar, vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek için bazı yetkilere sahip olmak istediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Valiliği, Marmara ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde İstanbul’daki toplam 961 muhtar için beş günlük eğitimler düzenlendi. Eğitimlerin ilki Anadolu Yakası’ndaki 364 muhtar için 5 Ağustos’ta Marmara Üniversitesi’nde başladı ve 9 Ağustos’ta sona erdi. Avrupa Yakası’ndaki muhtarlar için düzenlenecek eğitimlerse 12 Ağustos’ta İstanbul Üniversitesi’nde başlayacak. Anadolu Yakası’ndaki muhtarların yüzde 90’ına yakının katıldığı eğitimlerde muhtarlar, her gün iki saat boyunca hem üniversitedeki öğretim üyelerinden hem de İstanbul Valiliği koordinesiyle görevlendirilen yetkililerden halkla ilişkiler, güvenlik, bilgi sistemi, afet ve acil durum gibi konularda ders aldı. Muhtar eğitimlerin son günündeyse İstanbul Valisi Davut Gül ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

MUHTARLIK GÖNÜL İŞİ
Akademideki eğitimlere katılan Kartal ilçesi Soğanlık Orta Mahallesi Muhtarı Hayrettin Aydın, 30 yıl polislik yaptıktan sonra geçtiğimiz seçimlerde muhtarlığa aday olup seçildi. Aynı zamanda narkotik uzmanı olan Aydın, muhtarların vatandaşla devlet arasında bir köprü olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Düzenlenen akademinin en güzel yanı Anadolu yakasındaki diğer muhtarlarla da tanışma fırsatı bulmamızdı. Burada aldığımız ilk yardım, arama kurtarma ve halkla ilişkiler gibi dersler çok faydalıydı. Diğer yandan eğitimlerde diğer muhtarlarımızla da konuştuğumuzda ortak sorunlara çözüm arayışında olduğumuzu fark ettik. Vatandaşın problemini en hızlı şekilde nasıl giderebileceğimizi konuştuk. Temel sorunumuz mahalledeki vatandaşların oturma bilgisini görebileceğimiz bir sistemin olmaması. Örneğin bir deprem olduğunda ve bana ‘bu binada kim oturuyor’ diye sorulduğunda bunu söyleyemiyorum çünkü bu bilgiye ulaşamıyorum. Muhtarlara bu konuda yetki verilmesi gerekiyor.”

‘MUHTARLIKLAR KAPATILSIN’ DİYORLAR
Beykoz Göztepe Mahallesi Muhtarı Arzu Kuşdili de ikinci dönem muhtarlığını yapıyor. Düzenlenen eğitimde bildikleri konuları pekiştirme fırsatı bulduğunu söyleyen Kuşdili, şöyle konuştu: “Bu eğitimler görevimizi yaparken bize çok büyük fayda sağlıyor. Tüm muhtarların bir araya gelmesi bir güven birliği yaratıyor. Yalnız olmadığımızı ve benzer sorunları yaşadığımızı bu sayede görüyoruz. Diğer yandan muhtarlıkların kapatılması için zaman zaman sosyal medyada düşüncelerini dile getirenlerin olduğunu görüyoruz. Ancak bunu savunanların muhtarların ne iş yaptığını ve nasıl çalıştığını bilmediğini düşünüyorum. Çünkü muhtar, vatandaşla kurumlar arasındaki en iyi yoldur. Muhtarlar kimi kurumlarda kuyruk oluşmasının önüne geçer, vatandaşı ilk ağızdan bilgilendirir.

Haberin Devamı

YETKİSİZ YETKİLİLERİZ
Ayrıca vatandaş muhtarlara gece yarısı bile ulaşabiliyor ve bu çok büyük bir avantaj. Fakat bizim en büyük sorunumuz ‘yetkisiz yetkililer’ olmamız. Hiç yetkimiz olmamasına rağmen birçok sorumluluğumuz var. Bundan şikayetçi değiliz ama yetkimizin artırılması ve belli konularda desteklenmemiz bizi ve dolayısıyla vatandaşımızı daha da güçlendirir.

AKADEMİDEKİ EĞİTİMLER ÇOK FAYDALI

Hüseyin Uygun, Çekmeköy: Ömerli Mahallesi Muhtarı: Bu benim dördüncü dönem muhtarlığım. Zaman zaman aldığımız eğitimleri burada toplu bir şekilde tekrar ettik. Bu eğitimler çok faydalı özellikle aramıza yeni katılan arkadaşlarımız için önemli katkılar sunuyor.

Haberin Devamı

Sertif Yılmaz, Çekmeköy: Mehmet Akif Mahallesi Muhtarı: Üçüncü dönem muhtarlığım. Bu eğitimlerin devam etmesini diliyorum. Tek bir eksiğimizi bile burada fark etmemiz ve gidermemiz yolumuza daha faydalı şekilde devam etmemizi sağlıyor.

Feride Çerkez, Çekmeköy: Merkez Mahallesi Muhtarı: İlk muhtarlık dönemim ve aldığım ilk hizmet içi eğitim oldu. Özellikle üniversite çatısı altında bu eğitimi almak çok güzeldi. Görevim boyunca da edindiğim bu bilgilerin bana katkı sağlayacağını ve çözüm yollarımı geliştireceğini düşünüyorum.

VALİ GÜL’ÜN MESAJI
Marmara Üniversitesi’nde beş gün boyunca süren eğitimlerinin son gününde bir konuşma yapan İstanbul Valisi Davut Gül de muhtarlara,
“bu süre boyunca birbirinizle tecrübe paylaşmanız ve birbirinizi görmeniz bu etkinliği yapmamızın en önemli amaçlarından biriydi” dedi.

BAKMADAN GEÇME!