Güncelleme Tarihi:
Ankara kulislerine sızan bilgilere göre, gece o saatlerde askeri birliğe kamyonların getirdiği mühimmatın tüm gece açıkta kalmaması için nakil işlemi gerçekleştirildi. Hürriyet’e gelen bilgilere göre patlama sonrasında genel durum şöyle:
AÇIKTA BEKLEMESİN DİYE
Güvenilir kaynaklar, yakın bölgelerdeki Susurluk dahil bazı birliklerden bir süreden beri bu depoya mühimmat getirildiğini belirterek, “O gece de kamyonlarla Afyonkarahisar’a yeni mühimmat getirilmişti. ‘Kamyonda kasada açıkta gece beklemesin’ denilerek kapalı depoya transferi yapılsın diye düşünülmüş” bilgisini verdi.
SABOTAJ İHTİMALİ YOK
Askerlerin birbirleriyle şakalaşmasından, hatalı mühimmata kadar her tür ihtimal araştırılıyor. Ancak bir terör ya da sabotaj ihtimali üzerinde durulmuyor. En geç bir haftaya kadar kazanın gerçek nedenine dair sonuca ulaşılması bekleniyor. Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’ndan çok geniş bir ekip olayın hemen ardından Afyonkarahisar’a hareket etti.
KAZA İHTİMALİ AĞIRLIKTA
Ancak patlamanın oluş şekli itibariyle kaza ihtimalinin ağırlıklı olduğunu söylemek mümkün. Genelkurmay Başkanı sürekli gelişmelerle ilgili bilgilendiriliyor. Açıklamada özellikle “nedeni bilinmeyen” vurgusu yapıldı. Çünkü gerçekten net bir bulgu yok. Genelkurmay, eğer bir bilgisi ve belgesi yoksa şu an itibariyle daha ileri bir noktada açıklama yapmaz. Askeri savcılığın da katıldığı inceleme ve soruşturma sonucunda bu olayın sorumluları kimse çok ağır sonuçları olacaktır.
PATLAYAN 76 YILLIK ABD BOMBALARI MI?
Bu arada patlamayla ilgili soruşturma devam ederken, yetkililer ilginç bir bilgiye ulaştı. Askeri mühimmatın tasnif edildiği cephanelikte ABD‘nin Türkiye’ye 1936 ve 1937 yıllarında hibe ettiği çok sayıda el bombası olduğu anlaşıldı.
FÜNYE VE GÖVDE TEK PARÇA
76 yıllık bu el bombalarının, günümüzdeki el bombalarından en önemli farkı ise fünyesi ile ana gövdesinin tek parça halinde olması. Bu nedenle söz konusu el bombalarının günümüzdeki el bombaları gibi fünyesi ve ana gövdesi ayrı olarak tasnif edilmediği, tek parça olarak depolanarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine işlendiği öğrenildi. Aradan geçen uzun süre nedeniyle bu bombaların deformasyona da uğramış olabileceğini hesap eden yetkililer, küçük çaplı bir çarpma veya düşme halinde bombaların patlama ihtimali üzerinde de duruyorlar. ABD yapımı el bombalarının bir kesiminin 1’inci Dünya Savaşı sırasında üretilmiş olabileceği de belirtildi.
GENELKURMAY DA ŞAŞKIN
Patlamayı Genelkurmay da şaşkınlıkla karşıladı. Dün itibariyle Genelkurmay komuta kademesi kendilerinden bilgi alan devlet yöneticilerine, “Patlamanın hangi nedenle, nasıl gerçekleştiği konusunda henüz detay bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bu tip silahların rahatlıkla taşınabilmesi gerekiyor. Bu tip mühimmat gerekli önlemler alınmış olduğu için kolay kolay patlamaz. Patlamanın nasıl gerçekleştiğini o nedenle detaylı bir araştırmanın ardından ancak kesinlikle ifade edebiliriz. Şu aşamada biz de patlamanın neden kaynaklandığını anlayabilmiş değiliz” dediler.