Muharrem ayı ne zaman? Aşure nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Muharrem ayı ne zaman Aşure nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2018 23:36

Eylül ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konulardan biri de Muharrem ayının ne zaman başlayacağı oldu. Muharrem ayının hangi tarihlere denk geleceğini merak eden vatandaşlar bir yandan da 'Aşure nasıl yapılır?' sorusuna yanıt arıyor. Peki, Muharrem ayı ne zaman? Aşure nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Muharrem ayına az bir süre kala, Muharrem ayının ne zaman başlayacağı yoğun şekilde sorgulanmaya devam ediyor. İslam dünyasında önemli bir yeri olan Muharrem ayının başlangıç tarihine dair detayları sorgulayan vatandaşlar aynı zamanda aşure yapımını da öğrenmek istiyor. İşte, konuya dair detaylar...

Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Muharrem ayının başlangıcı, bu sene 11 Eylül Salı gününe, Aşure günü ise 20 Eylül Perşembe gününe denk geliyor.

Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.

Haberin Devamı

AŞURE NASIL YAPILIR?

Malzemeler

500 gram buğday • 1 su bardağı kuru fasulye • 1/2 su bardağı nohut • 1 çay bardağı kuru üzüm • 10 adet kuru kayısı • 10 adet kuru incir • 1 paket vanilya • 1/2 su bardağı fındık • 1 adet orta boy elma • 4 adet karanfil • 1,5 su bardağı toz şeker • 5 su bardağı sıcak su • 1 su bardağı süt

Servisi için:

1 adet nar • 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi • 1 yemek kaşığı tarçın

YAPILIŞI?

Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin. İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin.

Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin. Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin.

Haberin Devamı

Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak olarak kaselere paylaştırın. Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!