Güncelleme Tarihi:
-New York Times Başlangıçta, Erdoğan hükümetinin 3 darbe yapan orduyu kontrol altına almak için demokratik reformlara gitmesi önemli bir adım olarak görülmüştü. Ancak dava büyüyüp gazeteci, akademisyen ve ünlü hükümet eleştirmenlerini de içine alınca muhalefeti susturmak için siyasi motivasyonlu bir girişim olarak algılandı.
-The Guardian Türkiye kızgın bölünmelerle yüzleşiyor. Dava çok hassas bir noktaya dokundu. 2002’de iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan, Ergenekon ve ondan önce Balyoz davalarıyla, ordunun gücünü sürekli azalttı. Çıkan karar, sivil hükümetin ordu üzerinde egemenlik ve etki tesis ettiğini açıkça ortaya koyuyor.
- Times Erdoğan’ın düşmanları cezalandırıldı. İslami eğilimli Türk hükümetinin, ülkenin laik tabakasını tasfiye etme girişimi olarak görülen davada onlarca siyasetçi, emekli asker ve gazeteci hapis cezası aldı.
- Independent Eski ordu komutanına ömür boyu hapis. 2008 yılında başlayan dava, Türkiye’nin eskiden baskın olan ve gücünü ordudan alan laik yapılanmasıyla İslami eğilimli AKP arasındaki mücadelede bir dönüm noktası oldu.
- Telegraph Önemli demokrasi sınavı.
- El Pais Türk yargısı anti-İslamcı darbecilerin dokunulmazlığına son verdi.
- Liberation Erdoğan’ın rövanşı. 5 yıllık dava çok ağır cezalarla bitti. Muhalefet ‘manipülasyon’ diye bağırıyor. Adalet, AKP’nin muhaliflerine karşı silahlı kolu. Karar AKP’nin iktidarını biraz daha yaymasına olanak sağladı.
- Der Spiegel Erdoğan, bölünmüş Türkiye’de muhalifleri susturdu. Mahkeme, modernleşme ve İslamlaşmanın eşit bir şekilde yol aldığı bölünmüş ve güvensiz cumhuriyetin dışavurumu. Bölünmeler her zaman açık değil, daha çok zik-zak şeklinde. Burada sıradan vatandaşlar, orada aydınlar, öbür yanda dinciler, şurada laikler, öte yanda Kemalistler, bu tarafta Erdoğan destekçileri. Erdoğan, eski cunta diktasını, polis devletine çevirdi.
- Il Giornale Erdoğan’ı iktidardan göndermek isteyen ‘Ergenekon’ adlı ağın 11 sanığı ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken en çarpıcı isim eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ oldu.
- Le Matin: Türk Silahlı Kuvvetleri sarsıldı. Ordu ciddi bir yara aldı.
- Berliner Zeitung Birçok Türk komplo teorilerine eğilimlidir. Ama bunlar büsbütün temelsiz sayılmaz. Çünkü bu ülke bir komplocular cennetidir. Gizli, siyasi suç şebekelerinin varlığına dair güçlü deliller bulunuyor. Ama nadiren bunlar gün yüzüne çıkıyor. Ergenekon davasına büyük umutlar bağlayanlar, beklendiği gibi hayal kırıklığına uğradı. Kötü şöhretli JİTEM’in kurucusu gibi isimler hakkıyla hapse yollansa da, aralarında subayların, akademisyenlerin, siyasetçilerin ve gazetecilerin bulunduğu 254 hükümlü için soru işaretleri var.
- Süddeutsche Zeitung Tutuklamalar hep soruşturmaların sonucunda gelmedi. ‘Yüzyılın davasının’ Erdoğan’ı eleştirenlerle genel bir hesap görmeyi amaçladığı şüphesi doğdu.
- Die Tageszeitung Bu, hukukun üstünlüğüyle hiçbir ilgisi olmayan siyasi bir şov davasıydı. Savcılığın 2000 sayfayı aşan suçlamaları, Ergenekon gizli ittifakının varlığını kanıtlayan tek bir ikna edici delil sunmadı. Tanıklar, kimliği gizli tutulacaklardan seçildi. İfadeleri bir tiyatroya yakışır cinstendi. Bir zamanlar güçlü olan Kemalist seçkinlerin itaatkar bir yargısı vardı. Mevcut başbakanı şiir okuduğu için hapse bile yollamışlardı. Bugün Erdoğan’ın da ardıllarına karşı bir intikam kampanyası açan itaatkar bir yargısı var. Son kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi verecek.