Muhafazakarlar Obama'ya karşı örgütleniyor

Güncelleme Tarihi:

Muhafazakarlar Obamaya karşı örgütleniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2010 00:06

ABD'de muhafazakârlar özellikle Facebook ve Twitter gibi yeni iletişim kanalları üzerinden örgütlenerek, hem Demokrat Parti'ye hem de kendi partilerine karşı etkin bir muhalefet sürdürüyor.

Haberin Devamı

ABD’de Kasım ayındaki seçimlerin ertesi sabahı Georgia’dan muhafazakar bir blogcu 65 bin kişiye bir e-posta gönderdi.

 

Erick Erickson adlı bu seçmen, e-postasında 100 yıldan fazladır Cumhuriyetçilerin elinde olan senatodaki New York sandalyesinin Demokratların eline geçişinin “muhafazakarlar için büyük bir kazanç olduğunu” yazdı. 

 

Çok kısa bir süre içinde yayılan e-postadaki bu görüş önemli tartışmalara yol açtı. Muhafazakârlar arasında “otorite” olarak kabul edilen radyo programcısı Rush Limbaugh bile Erickson’un analizini hatırlatarak “korkunç bir Cumhuriyetçi’nin seçimi kazanmasına engel olduk” dedi.

 

Haberin Devamı

Washington Post’ta Jerry Markon imzasıyla yayımlanan yorumda, tek bir e-postanın yarattığı etkinin muhafazakarların arasındaki ağın gücünü gösterdiği ifade edildi.

         

Diğer yandan Cumhuriyetçiler bloglarıyla, radyo programlarıyla, “çay partileriyle” ve Washington’daki kurumlarıyla hem Başkan Barack Obama’ya hem de Cumhuriyetçilere karşı güçlü bir muhalefet sürdürüyor.

 

Demokratların geçtiğimiz günlerde Massachusetts’te yapılan senato seçimlerini kaybetmesinin perde arkasında da bu gerçek yatıyor.

 

SOSYAL ÖRGÜTLENME

Muhafazakarlar bu yeni sosyal örgütlenme için sosyal paylaşım ağları gibi yeni iletişim kanallarını kullanıyor. Demokratların “Net roots” isimli internet kampanyasından yola çıkan muhafazakarlar, eylem organizasyonlarında Twitter ve Facebook gibi araçları kullanıyor.

 

Ekonomi politikalarıyla ilgili olarak muhafazakar görüşleri savunanlarla birlikte çalışan, ABD’nin en büyük sosyal muhafazakar gruplardan biri olan Arlington merkezli Students for Life of America örgütünün yöneticisi Kristan Hawkins “Facebook’ta kürtaj karşıtlarını bulmakta uzman sayılırız” dedi.

 

Haberin Devamı

"ÇAY PARTİSİ" HAREKETİ

Washington dışındaki en etkili oluşum çay partisi (tea party) hareketi. Tea Party Patriots isimli grubun ulusal koordinatörü Jenny Beth Martin, muhafazakarların “sahadaki ordusu” olduklarını söyledi. Martin, “Eğer Washington’lu grupların bizim insanlarımızı ilgilendiren bir açıklaması olursa, bu mesajı yaymak için çok çalışıyoruz” dedi.

 

Bazı muhafazakârlar Hillary Clinton’ın 1998 yılında eşi Bill Clinton’a yönelik muhalefetle ilgili söylediği “kocaman bir sağcı komplosu” sözlerinden hareketle koordinasyon söylemine karşı çıkıyor. Muhafazakarların önde gelen radyo programcılarından Mark Levin, “Radyocuların, internetçilerin, Fox News muhabirlerinin bir araya gelmeleri ve muhafazakar planlar kurmaları gibi bir durum söz konusu değil” dedi ancak pek çok sağcı bu karikatürün içinde doğru noktalar olduğu görüşünde.

 

Haberin Devamı

CUMHURİYETÇİ PARTİ'NİN İŞİNE YARAR MI?

Muhafazakarların bu şekilde hareketlenmesinin Cumhuriyetçi Parti’nin işine yarayıp yaramayacağı belli değil. Partinin daha radikal destekçileri, özellikle de çay partisi grupları, ılımlılardan şüphe duyuyor. Bunun da en önemli sebebi Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Dede Scozzafava’ya muhalif muhafazakârların Demokrat Parti’nin adayı Bill Owens’ın seçilmesi için destek vermesi.

 

Fox News televizyonunun programcısı Glenn Beck’in kurucusu olduğu 9.12 Project’in Floridalı üyesi ve Obama’ya en sert eleştirileri yapan isimlerden biri olan Tom Gaitens “Cumhuriyetçi Parti’nin adayının kim olduğu Muhafazakarların umurunda değil” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!