Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti'ne kömür tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Muğladaki Stratonikeia Antik Kentine kömür tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2007 02:22

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çetin Şahin, Yatağan-Milas yolu güzergahının değiştirilerek, Stratonikeia antik kentinin batısındaki yataklardan kömür çıkartılmak istendiğini öne sürerek, “Proje uygulanırsa Stratonikeia bundan zarar görür” dedi.

Prof. Dr. Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Yatağan-Milas yolunun güzergahının değiştirilmesi için kendisinden görüş istendiğini belirtti.

Antik kentin güneyinden geçen Yatağan-Milas yolunun daha da güneye alınmak istediğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, şunları kaydetti:
“Proje, ilk bakışta basit bir yol güzergahı değişikliği gibi görünüyordu. Ancak bana ek olarak gönderilen haritadan, güzergah değişikliğinin asıl amacının, Stratonikeia'nın sur duvarlarından başlayarak, mevcut kara yolu da dahil olmak üzere Eskihisar köyüne kadar uzanan alanın altındaki kömürün çıkartılması olduğunu anladım. Bu proje, Stratonikeia kentini tamamen gömerek, küçük bir adacığa dönüştürecek. Ayrıca, yol yapımı sırasında dinamit patlatılabileceğini düşünüyoruz. Bunan antik kente vereceği zararı tahmin etmek güç değil. Antik kent tamamen gömülerek tecrit edilmek isteniyor.”

-“ANTİK KENT TAHRİP OLABİLİR”

GELİ firma yetkililerinin daha sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne başvurduğunu öne süren Prof. Dr. Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesinden Prof.Dr. Ahmet Tırpan'dan da yol güzergahının değiştirilmesi ile ilgili görüş istedi. Prof.Dr. Tırpan, GELİ'nin yol güzergahı değişikliğiyle ilgili projesine olumlu cevap verdi.
Tüm çabalarıma rağmen, yetkililer, yol güzergahının değiştirilerek, Stratonikeia'nın Batısından kömür çıkartılması konusunda ısrar etmişler, ve adı geçen yolun değiştirilmesi için çalışmalar başladılar.
GELİ'nin bu alanda kömür çıkartması, Stratonikeia'nın çevresinde metrelerce derinlikte büyük bir çukurun oluşması, surların kayma tehlikesiyle karşı karşıya kalması ve kullanılacak kuvvetli patlayıcılar nedeniyle kentin içindeki bütün tarihi yapıların tahrip olmasıyla sonuçlanacaktır.”

Antik kente, bölgedeki kömür çıkarma çalışmaları sırasında zarar verildiğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Stratonikeia'dan Lagina'ya kadar uzanan 12 km uzunluğundaki kutsal yol ve bu yolun her iki tarafında yer alan Stratonikeia'nın ana nekropolü alttaki kömür nedeniyle feda edilmiştir. Kent, kömür havzasından çıkan toprakla oluşturulmuş yığma tepelerle gömülerek izole edilmiş, ve heyelan tehlikesi mevcut hale gelmiştir. Kömür çalışmaları esnasında kullanılan güçlü patlayıcılar nedeniyle, kentteki bütün yapıların duvarlarında büyük çatlaklar oluşmuş ve yapılar onarılamaz hale gelmiştir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!