Güncelleme Tarihi:
Kyon Antik Kenti tiyatrosunun orkestra kısmı otopark olarak kullanılıyordu. Ayrıca tepeye yaslanmış bir şeklinde konumlanan ve evlerin arasında kalmış tiyatronun içine parke taşı döşenmişti.
Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar’ın sosyal medya üzerinden Arkeolojihaber’e gönderdiği fotoğrafa göre, gelen tepkilerden sonra en az 2000 yıllık olan tiyatro içinde otopark kaldırıldı.
Muğla’ya bağlı Yatağan İlçesi’nin Çamyayla köyünde yer alan ve Roma dönemine ait olan Kyon Antik Kenti tiyatrosunun orkestra kısmı otopark olarak kullanılıyordu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, sosyal medya üzerinden Arkeolojihaber’e son durumu gösteren fotoğraf gönderdi. Kocapınar, “10.02.2016 günü itibariyle tiyatronun görüntüsü” dedi.
MUĞLA’DA KYON ANTİK KENTİ HAKKINDA
Konum olarak Muğla Kavaklıdere İlçesi yakınlarındaki Çamlıbel (eski isimleri Çamyayla ve Belibol) beldesindedir. Bölgede arkeolojik kazı yapılmadığı için şehir hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz. Ünlü coğrafya yazarı Strabon, ‘Antik Anadolu Coğrafyası’ isimli kitabında şehrin sadece isminden bahsetmesine karşın yerleşim hakkında başka bilgi vermez. Roma döneminde kendi adına sikke bastırmış olması o dönemlerde önemli bir yerleşim olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.
Şehrin Bizans zamanında da varlığını devam ettirdiğini görüyoruz. Bu dönemde ‘Paliapolis’ ismiyle biliniyor. Roma dönemiyle tarihlendirilen tiyatrosunun büyük bir kısmı ve orkestrası toprak altında kalmış. Günümüzde tiyatroya ait olan 13 basamaklı bir oturma grubunu görülüyor. Bu şehirden günümüze ulaşan başka bir bulgu yok.