Güncelleme Tarihi:
Muğla’da geçen kasım ve aralık aylarında 679 aileye dağıtılan 500 ton kömür, Vali Ahmet Altıparmak’ı sıkıntıya soktu. Valiliğe bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü’nün dağıttığı kömürlerin, çevre kirliliğine yol açtığı ve halkın sağlığını olumsuz yönde etkilediği iddiasıyla Muğla Yurtsever Cephe İnisiyatifi’nce, 17 Aralık 2008’de savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Vali Ahmet Altıparmak ve vakıf yöneticilerinin, ‘Anayasa’nın 56'ncı maddesine muhalefet’, ‘çevrenin kasten kirletilmesi’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla cezalandırılması istendi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Üst Düzey Memur Suçları Soruşturma Bürosu ise şikayeti dikkate alarak İçişleri Bakanlığı’na bir yazı yollayıp ön inceleme yapılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı’nın onay vermesi halinde Vali Altıparmak ve vakıf yöneticileri hakkında dava açılabileceği bildirildi.
“HASTALIKLAR 10 KAT ARTTI”
Muğla Yurtsever Cephe İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Zafer Ediş tarafından, ön inceleme yaptırılması talebiyle, İçişleri Bakanlığı’na 6 Mart 2009 tarihli yazıyla durumun iletildiğini belirterek, “Muğla’da 679 aileye 500 tona yakın kömür Muğla Valiliği tarafından dağıtılmış ve devletin kendi raporları ile kanıtlanan ciddi bir hava kirliliğine yol açılmıştır. Yatağan Termik Santrali’nde kullanılan bu kömürlerin Muğla kent merkezinde yakılması sonucu üst solunum yolları rahatsızlıkları, bronşit ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvurularda 10 kat artış yaşanmıştır. Muğla Valiliği bu kömürleri 5 bin aileye daha dağıtmayı planlıyordu. Ancak bulunduğumuz suç duyurusu sonrası, halkın bu kalitesiz kömüre rağbet göstermemesinin de etkisiyle dağıtım yapılamamış ve kömürler depolardan Yatağan Termik Santrali’ne geri götürülmüştür. Halk sağlığını tehlikeye düşüren, çevreye telafisi güç zarar veren Vali Altıparmak bu olayın baş sorumlusudur. Yargıtay Başsavcılığı’nın ön inceleme talebi çok önemli bir adımdır” diye konuştu.
‘DAĞITIMLARI AKP KOORDİNE ETTİ’ İDDİASI
Kömür dağıtımının AKP Muğla İl Başkanlığı tarafından koordine edildiğini ve yardımların seçim yatırımına dönüştürüldüğünü iddia eden Karahan, “Vali Altıparmak halkı temsil etmesi gerekirken, hükümeti, yani iktidar partisi AKP’yi temsil ederek görevini kötüye kullanmış ve suç işlemiştir” dedi.
Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Grubu Avukatı Metin Kesikçiler ise İçişleri Bakanlığı’ndan Yargıtay Başsavcılığı’nın talebine olumlu yanıt gelmesi durumunda Vali Altıparmak’ın ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘çevreye kasten zarar vermek’ suçlarından 1 yıl ile 6 yıl arasında hapis cezası talebiyle yargılanacağını belirterek, “Üst Düzey Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan hukuki sürecin Türkiye açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ucuz seçim oyunları için toplumda yaratılmak istenen, ‘sadaka kültürü’nün aynı zamanda halk sağlığına zarar verdiğini tescillemek için bu davanın açılması gerekmektedir. Sayın Altıparmak’tan İçişleri Bakanlığı’nın kendisinin dokunulmazlığı hakkında kararını beklemeden yargılanmaya açık olmasını talep ediyoruz. Olayın peşini bırakmayacağız” dedi.