Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Yozgat’ta Kamu Özel Ortaklığı Modeli ile temeli atılan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin temel atma töreni ardından Tamgün Yasası konusunda kanun taslağının meclis açıldıktan sonra görüşüleceğini ve düzenlemenin son şeklini alacağını açıkladı. Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası ile ilgli hazırlanan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Burada ünivesite hocalarımız bu konuda sıkıntılı. Biz üniversite hocalarımızın normal fakültelerinde hastanelerindeki mesaileri bittikten sonra ilave mesai, çalışmak isteyenler yine hastanelerimizde yani fakültelerindeki hastanelirinde sağlık hizmeti sunmalarının önünü açıyıoruz. Burada hasta kabulu yapabilir, hasta tedavi edebilecekler. Mesaiden sonra akşamları, cumartesi, pazar olabilir yani 24 saatin 24’ünde de kendi üniversitesinde kendi fakültesinde sağlık hizmeti sunumu yapabilir. Mesaiden sonraki mesaisinde ilave hastadan fiyatlarına ilave bir ücret alabilecek ve ilave ücreti de fakülteyle paylaşarak bir ilave maddi kazanım sağlamış olacak. Hem üniversitesinden soğumayacak, hem de eğitimlerini üniversitesindeki eğitimine hasta hizmetlerine ve measi sonrası hizmetlerini sunmuş olacak. Bunun dışında üniversite dışında kalan özel muayenehaneyi tercih eden hocalarımızla da eğitim öğretim anlamında tecrübe anlamında ünivesitelerimizin dışarıda kalan hocalarımıza ihtiyacı varsa üniversite yönetimine bu hocalarımızla sözleşmeli bir şekilde onlardan eğitimde ve uygulamada istifade etmenin yolunu açıyoruz. Üniversite kalıp da dışarıda vakıf üniversitelerin ve özel üniversitelerin kurmların ihtiyacı olduğunda da üniversite hocalarımıza yine üniversite yönetimleri izin vererek sözleşme yaparak o hocalarımızın da yine farklı kurumlarda hizmet vermelerinin sözleşmeli bir şekilde önünü açmayı düşünüyoruz."
NÖBETSİZ HEKİMLİĞİ KİMSE DÜSÜNMEMELİ
Müezzinoğlu, aile hekimlerinin nöbet tutma ve bilgi birikimlerini de geliştirme anlamında düzenlemeler yapmayı planladıklarını bildirirken, bu konuda düzenleme yapılmadığını ancak bunu konuşup değerlendirdiklerini söyledi. Sağlık Bakanı, şöyle devam etti:
"Sağlık hizmeti 24 saati gerektirir. Dolayısıyla hiçbir hekimin nöbetten istismar tutulması veya bir hemşirenin nöbetsiz hemşirelik yapabilmesini doğru kabul etmek bu mesleğe yapılacak en büyük yanlıştır. Aile hekimlerimizin nöbetsiz bir aile hekimliğini düşünmemelerini isterim. Bu onların peşinen bir kollarını yok farz etmektir ve bir ayaklarını şimdiden kör etmektir. O nedenle biz aile hekimlerini bilgi birikimlerini tecrübelerinin devam etmesi için mutlaka nöbet sistemi içerisinde yer almalarını düşünüyoruz ve bunda kararlıyız. Ama acillerde nöbet tutma denince biz burada onları acil ve yeşil alan uygulamasını çünkü şu anda bizim hastanelerimizde acile müracaat eden hastalarımızın yaklaşık yüzde 70’i normal hasta. Bunlar normalde sorunlarını aile hekimlerimizin çözebileceği hastalar. O nedenle yeşil alanlarda aile hekimlerimizin nöbet tutma ve bilgi birikimlerini de geliştirme anlamında düzenlemeleri yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 10-15 günde çalışmaları tamamladıktan sonra aile hekimleri dernekleri ve federasyonları ile iç değerlendirmemizi yapacağız. Hiçbir sağlık sunucusu hekim ve hemşire ben nöbetsiz bir meslek uygulayacağım diyorsa sağlık hizmetini düşünmemesi gerekir. Sağlık hizmeti 24 saattir. Cumartesi Pazar bayram falan dinlemez. Bizim mesleğimizin özelliğidir bu. O nedenle mesleği 24 saat yapabilecek bilgi birikimini asla geri bırakmamız lazım. Bu anlamda ki eğitimlerin de en önemlilerinden bir tanesi nöbetlerdir. Nöbetsiz bir hekimliği hiç kimse düşünmemeli. Zaten normal vatandaş bile nöbetsiz hekimi düşünmüyor zaten."