Müdahalenin ardından...

Güncelleme Tarihi:

Müdahalenin ardından...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Açlık grevi ve ölüm oruçlarını sona erdirmek için dün düzenlenen 'Hayata Dönüş Operasyonu'nun ardından, bugün, Buca, Aydın, Uşak ve Nazilli cezaevlerinde durumun sakin olduğu bildirildi.

BAYRAMPAŞA CEZAEVİ

Bayrampaşa Cezaevi'nden 6 ceset çıkartılırken, cezaevinde halen 7 cesedin daha olduğu tahmin ediliyor.

Bayrampaşa Cezaevi'nde dün gerçekleştirilen ''Hayata Dönüş Operasyonu''nda ölenlerden 6'sının cesedi, Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

Aynı operasyonda yaralanan 37 kişiden Birsen Kars, Hacer Arıkan, Erol Arıkan, Ebru Dinçer ve Gülizar Kesici İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ali Ekber Düzova, Songül İnce, Cuma Şat, Okan Barış Ekinci ve Dinçer Otluçimen Haseki Hastanesi, Hülya Gülcan, Münire Demirel, Gülperi Özen, Alev Yıldız, Özgül Dede, Funda Davran, Binali Sarıelmas,Güldede Çeven, Serdar Karaçevik, Bekir Şimşek, Mehmet Kulaksız, Aslan Aksoy, İsmail Altun, Mete Birlik, Tamer Çilingir, Bülent Yiğit, İsmet Sınağ, Rıdvan Kodak, Hakan Erkal, Eyüphan Başer, Sefa Gönültaş, TaylanYıldız, Turan Tarakçı, Nurettin Kılıçarslan, Fevzi Saygılı, Hüseyin Arslan ve Gamze Bayram da Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

28 tutuklu ve hükümlünün ayakta tedavi görerek taburcu edildiği operasyonda, ölüm orucuna devam eden 45 tutuklu ve hükümlüden 35'i muayeneyi kabul etti. Bunlardan 16'sı tedavi altına alındı.

Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonun adli boyutuna ilişkin soruşturma başlattı.

Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Bayrampaşa Cezaevi'ne giden 3 savcı, 1 doktor ve 2 katipten oluşan heyet, askeri görevlilerin ''bubi tuzak'' kontrolünden geçirdiği koğuşlara tek tek girerek tespit yapıyor. Heyet üyelerinin, C Blok'ta bulunan 19 koğuşa askeri görevliler tarafından ''bubi tuzak'' kontrolü yaptıktan sonra tek tek girdikleri,varsa ölülerin muayenelerini yaptıkları, görünen ve bulunan tüm delilleri zapta geçirdikleri bildirildi.

Bayrampaşa Cezaevi'nden tutuklu ve hükümlülerin Edirne F Tipi Cezaevi'ne, nakillerinin sürdüğü belirtildi. Edirne F Tipi Cezaevi'ne gelenler arasında Sabancı suikasti sanıklarından Ercan Kartal ile terör örgütü DHKP-C'nin sözde cezaevi sorumlusu Şadi Özpolat'ın da olduğu bildirildi.

Yetkililer, cezaevine gelenlerin 1 ve 3'er kişilik koğuşlara konduğunu belirterek, "Cezaevine getirilen Sabancı suikasti sanıklarından Ercan Kartal ile terör örgütü DHKP-C'nin sözde cezaevi sorumlusu Şadi Özpolat, tek kişilik koğuşlara konuldu. Şuana kadar cezaevine 118 kişi getirildi. Bu sayı cezaevinin kapasitesi dolana kadar devam edecek" dediler.

GEBZE CEZAEVİ

Gebze Özel Tip Cezaevi'nden çıkarılarak SSK Hastanesi'ne kaldırılan 13 tutuklu ve hükümlüden 9'unun tedaviyi kabuletmediği bildirildi.

SSK Hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ölüm orucu tutan Yadigar Bayar, Nebahat Polat, Çetin Can, Ali Rıza Dermanlı, Şaduman Mutlu ve Düzgün Zengin ile ölüm orucuna destek vermek amacıyla açlık grevi yapan Rabia Şengül, Birsen Dermanlı ve Duygu Mutlu, doktorların tedavi önerilerini geri çevirdi.

Bu kişilerin yalnızca su, şeker, tuz ve gazete talep ettiklerini ifade eden yetkililer, ''Sağlık yönünden hiçbir sorunları yok. Gelecek talimatlara göre taburcu edeceğiz'' dedi.

Ölüm orucu ve açlık grevinde olmayan, ancak müdahale sırasında yaralanan Kenan Toykara, Nurettin Peker, Muammer Akyol ve Alişan Yılmaz'ın, Gebze SSK ve Kartal Devlet Hastanesi'ndeki tedavilerinin de sürdüğü öğrenildi.

Bayrampaşa Cezaevi ile Gebze Özel Tip Cezaevi'nden, terör suçlusu yaklaşık 300 tutuklu ve hükümlü Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne nakledilmeye başlandı. Bayrampaşa Cezaevi'nden 100'e, Gebze Özel TipCezaevi'nden de 200'e yakın tutuklu ve hükümlünün, Kandıra ilçesi yakınlarındaki Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne nakledilmesi işlemi sürüyor.

Kapasitesi 368 mahkumu barındıracak durumda olan ve 11 Aralık Pazartesi günü geçici kabulü yapılan Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne, 1 müdür ve 2 müdür yardımcısı ile 160 personel atanmıştı.

BUCA CEZAEVİ


İzmir Buca Kapalı Ceza ve Tutukevi Savcısı Yaşar Aslan, ''Cezaevinde dün akşam durum son derece sakindi. Bugün de aynı. Tam sayım aldık'' dedi. Aslan, şu an için Buca Cezaevi'nden Ankara-Sincan F tipi cezaevine bir nakil olmadığını söyledi.

Atatürk Eğitim Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Gürbüz de, dün sabah saatlerinde Buca Cezaevi'nden getirilen ölüm orucundaki 6 mahkumun durumunda değişiklik olmadığını belirterek, mahkumlara tıbbi müdahalede bulunulmadığını, mahkum koğuşunda yattıklarını söyledi.


UŞAK CEZAEVİ


Uşak'ta E Tipi Cezaevi önünde ve buradan sevk edilen 6 mahkumun tedavisinin sürdüğü Uşak Devlet Hastanesi mahkum koğuşu çevresinde olağan güvenlik önlemleri sürüyor.

Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Yeliz Kılıç, Zeliha Karapınar, Özlem Taşdemir, Sevgi Erdoğan, Vicdan Şahin ve Özgür Gülenyüzlü adlı mahkumların genel durumunun iyi olduğu belirtildi. Bu mahkumlardan 3'ünün vücudunun çeşitli yerlerinde dünkü olaylar sırasında meydana gelen yanıklar bulunduğu kaydedildi. Uşak Cezaevi'nden Devlet Hastanesi'ne gönderilen 8 mahkumdan 2'si ayakta tedavi edilerek cezaevine geri gönderilmişti.

Yetkililer, Uşak Cezaevi'nde bir süre önce meydana gelen 'Karagümrük Çetesi' hükümlülerinin başlattığı olaylar sonrasında büyük ölçüde sevk yaşandığından, dünkü olaylardan sonra Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderilen mahkum bulunmadığını belirttiler.

AYDIN VE NAZİLLİ CEZAEVLERİ

Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, dün Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 6 mahkumun sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Adagül, dün Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderilen 69 kişinin de hiç zorluk çıkarmadığını kaydederek, "Türkiye genelinde en başarılı operasyonlardan biri, Aydın'da gerçekleşmiştir. Kimsenin burnu dahi kanamamıştır. Devlet Hastanesi'nde tedavisi sürenlerin de sağlık durumu iyidir" dedi.

Aydın'da cezaevi olaylarını yönlendirmek üzere Aydın Valisi Emir Durmaz başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında ayrıca, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Tekin Ümit, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ferit Sucuka, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Adagül, Aydın Emniyet Müdürü Tekin Akın ve İl Sağlık Müdürü Eyüp Doyuran bulunuyor.

Aydın Cezaevi'ndeki mahkumların avukatları, bu sabah Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'na, mahkumların sağlık durumunun ayrıntılı olarak kamuoyuna açıklanması için dilekçe verdiler. Nazilli czaevinde de, durumun sakin olduğu bildirildi.


BARTIN CEZAEVİ


Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde ölüm oruçlarına katılan ve müdahale sonucu hastaneye kaldırılanlardan 16 mahkum aileleriyle görüştürüldü.

Mahkumların sağlık durumlarının iyi olduğunu, kendilerine verilen şekerli ve tuzlu su içecekler hariç yiyecek kabul etmediklerini belirten yetkililer, Ankara'da Sincan F Tipi Cezaevi'ne sevk edilmeyi beklediklerini bildirdiler.

Bartın Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde 'ölüm oruçları' ile 'açlık grevleri'ne katılan mahkumlardan 49'u Sincan F tipi Cezaevi'ne gönderildi.


Güvenlik güçlerinin cezaevine müdahalesinin ardından yapılan aramalarda bir adet tabanca ile çok sayıda mermi ve yasak yayınların ele geçirildiğini anlatan yetkililer, cezaevindeki maddi hasarın tespit edilmeye çalışıldığını bildirdiler.

Yetkililer, cezaevinde görevli 32 gardiyanın geçici görevle Edirne F Tipi Cezaevi'ne gönderildiğini, Bartın Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan 16 mahkumun sağlık durumlarının da iyi olduğunu kaydettiler.


CEYHAN CEZAEVİ

Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Özel Tip Cezaevi'ne müdahale sonrası alınan tutuklu ve hükümlülerden 30'u, Ankara'nın Sincan ilçesindeki F Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
Müdahaleden sonra güvenlik güçlerince cezaevinden alınarak Adana Devlet ve Numune hastanelerine getirilen 60 tutuklu ve hükümlünün tedavileri sürüyor.


Yetkililer, tedavilerinin tamamlanmasının ardından 60 tutuklu ve hükümlünün de Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderileceklerini bildirdiler.

MALATYA CEZAEVİ

Malatya E Tipi Cezave'ndeki 36 tutuklu vehükümlü Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Sipahi hastanelerde tedavileri yapılan 36 tutuklu ve hükümlünün Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildiğini söyledi.

Hastanelerde tedavileri bugün tamamlanan 7'si bayan 9 tutuklunun da cezaevine geri gönderildiğini ifade eden Sipahi, konuyla ilgili yarın detaylı açıklama yapacağını bildirdi.

ÇANKIRI CEZAEVİ

Çankırı Cezaevi'nde kendini yakarak Ankara Numune Hastanesi'ne getirilen bir kişi öldü. Çankırı'da dün kendini yakması sonucu ağır yanıklar oluşan tutuklu İrfan Ortakçı, dün akşam tedavi edilmek üzere getirildiği Numune Hastanesi Yanık Merkezi'nde bugün öldü. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!