Müdahaleci aileler, tercih sürecini zorlaştırıyor

Güncelleme Tarihi:

Müdahaleci aileler, tercih sürecini zorlaştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 16:05

UZMANLARA göre, tercihlerde aileler adayları çok etkiliyor. Çoğunlukla çocuğu için en iyisini düşünürken, müdahale ve kendi istedikleri meslekler konusunda baskı yapmak bazen ters de tepiyor.

Haberin Devamı

Adayların beklentisi ve yaşamsal öncelikleri, ailenin beklenti ve öncelik sırasıyla uyuşmayabiliyor.  Aday, “Benim meslek ve  iş yaşamından beklentim statü ve liderliktir” derken; aile “Meslek ve iş yaşamından beklenti maddi doyum olmalıdır” diyebiliyor. Bu durumda da uzmanlar orta yolu bulup, adayı iyi tanıyıp yönlendirmenin daha iyi olduğu düşüncesindeler.

 TERCİH EFSANELERİ

 O BÖLÜMDE ÇOK PARA VAR

Bazı bölümlerin para kazanmak için çok ideal olduğu belirtilir ve ısrarla adayın o bölümü yazması istenir. İşini iyi yapan ve yetkin olanların her alanda para kazanması mümkün. Çevrenizde söz konusu bölümden mezun çok para kazanan insanlar olabilir. Ancak buna güvenerek bölüm tercihi yapamamalısınız.

GELECEĞİN MESLEĞİ: Her dönem geleceğin meslekleri olarak bazı meslekler karşınıza çıkar. Evet, gelecekte popüler olacak meslekler olabilir. "Teknoloji çağında hızlı değişimler söz konusu ve bunlar da meslekleri ve geçerliliklerini etkiliyor. Ancak yapacağınız işi çalışırken öğreneceksiniz. Üniversite bölümleri size iş öğretmeyecek, size bakış açısı ve uzmanlık kazandıracak. Var olan bölümler içeriklerini geliştirerek zaten yeni mesleklere ayak uyduracak. Geleceğin mesleklerinden birine sahip olmak istiyorsanız üniversite yıllarınızda o işlerde bolca staj yapın.

Haberin Devamı

 İnsanlara güveniyor ve bilimsel merak duyuyorsanız bu meslek size göre

 - Pınar Aydoğan (Psikolog) Üniversiteye başladığım zaman ne kadar doğru bir karar verdiğimi her ders sonrası sınıftan beni heyecanlandıran bilgilerle çıktığım zaman anladım. Öğrendiklerim sayesinde bakış açım genişledi ve hayata daha farklı pencerelerden bakmayı öğrendim. En önemlisi de artık empati kurarak karşımdaki insanı anlamaya çalışabiliyorum. Bunun işin en zevkli kısmı olduğunu söyleyebilirim. Üniversitede hocalarımız vaka örnekleri vererek, bu örneklerdeki insanların davranışlarının ve kişilik oluşumlarının analizini yapmamızı isterlerdi. Kendini bir süreliğine o örnekteki kişinin yerine koyup onun neler düşünebileceğini, nasıl bir kişilik geliştireceğini veya var olan kişisel problemlerinin altındaki nedenleri düşünürdük. Artık insanlara yüzeysel değil, daha irdeleyici, derin ve empatik yaklaşıyorum. Sanırım bu bölümde okumamın en büyük kazançlarından biri de bu oldu. Şimdi mezun oldum.  Amacım ‘klinik psikoloji’ alanında yüksek lisans yaparak bir klinik psikolog olmak. Yani sadece neden aramak değil, aynı zamanda çözüm de aramak. Eğer insanları seviyor ve onları her şeyiyle bir bütün olarak anlamak istiyorsanız, iletişim becerinize güveniyor ve bilimsel merakınızı bir türlü durduramıyorsanız psikoloji bölümü tam size göre. Umarım siz de ‘insan’la ilgili çıktığınız bu sonsuz yolculukta mutlu olursunuz.

 REKTÖRDEN

Haberin Devamı
Üniversitenin bulunduğu bölgenin hava şartları da çok önemli

- Prof. Dr. Peyami Battal (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü)
Adaylar üniversite ve meslekle ilgili seçim yaparken, öncelikle kendi durumunun doğru analizini yapmalı. Ekonomik durumunu çok iyi analiz etmeli. Çünkü birçok öğrenci kazandıktan sonra, barınma imkanı bulamadığı için eğitim öğretimine devam edemiyor. Hatta hava şartlarının sağlık durumuna uygun olup olmadığını da ciddi ciddi araştırmalı. Bazı öğrencilerimiz bizi kazanıp geldikten sonra sağlık sorunları nedeniyle çok rahat edemediğini biliyoruz.
Gıda, gen mühendisliği iletişim gelecekte
önem kazanacak
Meslek seçimi konusunda da her  aday kendi kabiliyetlerini çok iyi  değerlendirmeli. Tercihlerini yaparken  sevdikleri bölümleri tercih etmeleri adayların gelecekteki başarıları ve yaşamları bakımından oldukça önemlidir. Tercih edilen bölümün öğretim
elemanı bakımından yeterliliği mutlaka araştırılmalı. Ayrıca bölümün ulusal ve uluslararası geçerliliğine dikkat etmeli. Gelecekte iş alanı da önemli. Çünkü mezun olduktan sonra iş bulamayan insanlar bunalım yaşıyorlar. Adaylar kabiliyetleri doğrultusunda tercih yapmışsa iş hayatında çok başarılı olabiliyorlar.
Tercihlerde üniversite de, bölüm de önemli. Ancak, her şey insanın kendinde şekillenir. Çok iyi bir üniversiteden ve bölümden mezun olup başarılı olamayan çok insan olduğu gibi, vasat bir yerden mezun olup başarılı olmuş çok insan da vardır. Gelecekte enerji mühendisliği ile ilgili alanlar, yazılım mühendisliği, sağlıkla ilgili birçok alan uzun süre önemini koruyacak. İşletmecilik (özellikle sanal işletme), iletişimcilik (özellikle sanal ortamda), nano-teknoloji, gen mühendisliği, gıda mühendisliği ve yöneticilik gibi bölümlerin ön plana çıkacağı kanısındayım.

UZMANDAN

Haberin Devamı

İyi düşünün ve doğru karar verin

- Banu Gürün (Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı) Puanınızı unutun gitsin: Girmiş olduğunuz sınav, sıralama mantığı üzerine kuruludur. Dolayısıyla sonucunuzu değerlendirirken bakmanız gereken tek şey yerleştirme puanlarınızın bulunduğu sütundaki başarı sıralarınız. Tercihlerinizi yaparken, ilgili puan türündeki başarı sıranızı gözönünde bulundurun. İstemediklerinizi yazmayın: “Puanım ziyan olmasın” anlayışıyla ilgi duymadığınız, istemediğiniz bir bölümü ya da üniversiteyi tercih listenizde tutmak, kendinize yapacağınız en büyük haksızlıktır. Tercih listenizde sadece istediğiniz bölümlere ve üniversitelere yer verin. En çok istediğiniz bölüme ilk sıralarda yer verebilirsiniz: 30 tercih yapma hakkınız var. İyi bir araştırma sonucunda oluşturulan tercih listelerinde 30 hakkınızın tamamını kullanmanız zaten çok da mümkün olmayacaktır. Bu yüzden en çok istediğiniz bölüme, sıralamanızdan ne kadar farklı olursa olsun ilk sıralarda yer verebilirsiniz. “O bölümü çok istiyorum ama sıralamam epey farklı, yerleşmem çok zor. Sıralamamın daha yakın olduğu bir bölümü ilk sıraya yazıp avantaj elde etmek istiyorum” demeyin. Çünkü bir bölümü ilk sıraya yazmak, size teknik bir avantaj sağlamaz. Bu durum en yaygın tercih efsanelerinden biridir. Esas olan sizi mutlu edecek olması: Tercih listenizi okumak istediğiniz şehre, üniversiteye ve bölüme kadar genişletebilirsiniz. Esas olan, tercih listenizin son sırasındaki tercihin bile, isteklerinizi karşılayan ve yerleştirildiğiniz taktirde sizi mutlu edecek olması... Tercih paradigmaları nedeniyle her yıl birçok üniversite öğrencisi ve mezunu yeniden üniversite sınavlarına girerek, kendileri için en doğru kariyer hedefinin peşinde koşuyor. Şu anda kendiniz için en doğru seçimi, en akıllıca tercihi yapma hakkı sizin. İyi düşünün ve doğru karar verin.

Haberin Devamı

SABIRLI  VE HOŞGÖRÜLÜ OLANLARIN MESLEĞİ: PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK

- PROGRAMIN amacı kişinin özelliklerini ortaya çıkarmak ve buna bağlı olarak kendini geliştirebilecekleri mesleklere yönlendirmektir. Bu dalı seçeceklerin kendileriyle barışık, insanı seven, tarafsız yaklaşımlar sergileyebilen, sabırlı, hoşgörülü,  insan ilişkileri ve organizasyon yetenekleri kuvvetli olması başarıları için büyük etken olacaktır. Öğrenim süresi 4 yıldır. Rehberlik Uzmanı ve Psikolojik Danışman, sağlık ve sosyal yardım kuruluşlarında, çocuk mahkemelerinde, yuva ve kreşlerde, resmi ve özel okullarda, dershanelerde görev alabilirler.

MERAK ETTİKLERİNİZ

-Mimarlık bölümü hakkında bilgi verir misiniz? Özellikle mesleğin 4 yıl sonra ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki durumu, maddi kazancı nedir? Piyasada çok mimar var, bunun bana dezavantajı nedir?
- Her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanmasını, yapımının denetlenmesini yürütecek donanımlı elemanların yetiştirildiği bir programdır. Mimar, ihtiyaç sahibinin isteklerini dinleyerek, maddi olanaklarını ve yürürlükteki imar planını dikkate alarak proje hazırlar. Yapılacak binanın proje ve kontrolünü yapar. Mimarlar, kamu kesiminde genellikle Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma Bakanlıkları ve belediyelerde görev alabilirler. Özel sektör kuruluşlarında ve serbest çalışabilirler. Ülkemizde mimarlara ihtiyaç duyulmaktadır.  Geçerliliği her zaman olacak bir meslektir.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler: Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmesi, göz, el koordinasyonunda bulunması gerekiyor. Görsel sanatlara ilgi duyması, yaratıcı, estetik görüş sahibi, tasarım yeteneği olan, yeniliklere ve eleştirilere açık, dikkatli adaylar bu mesleği tercih edebilir.
-Diş hekimliği bölümü hakkında bilgi verir misiniz? Özellikle mesleğin 5 yıl sonra ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki durumu, maddi getirisi ve mezun olunan üniversite önemli mi?
- Diş Hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş Hekimi, kliniğe gelen hastanın şikayeti ve hastalığın tespitine göre diş çekimi, dolgu, dişeti hastalıkları, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek ve protez yapmak gibi konularla ilgilenir. Eğitim süresi beş yıldır. Diş Hekimleri, günümüzde konuları ile ilgili bir branşta uzmanlaşmaktadırlar. Serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler.
Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu: Ağız ve diş sağlığına verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Bu meslek dalının iş olanakları gelecekte de geçerliliğini arttırarak devam ettirecektir.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler: El ve parmakları ustaca kullanabilmesi, cisimler ve şekiller arasında bağlantı kurabilmesi, hoşgörülü, sabırlı olması bu meslek için önemli. Estetik anlayışı, beyin ve el koordinasyonu yüksek, dikkatini bir noktada uzun süre yoğunlaştıran, sorumluluk duygusu gelişmiş, hoşgörülü ve iletişim kurma becerisine sahip olanlar bu mesleği tercih edebilir. ?

Haberin Devamı

- Bu sene çok programlı bir lisenin muhasebe ve finansman bölümünden mezun oldum.  YGS-6’dan 181 puan alarak barajı geçtim. LYS’ye girmedim. Sınavsız geçiş hakkımı kullanarak iki yıllık bir üniversiteye gitmek istiyorum. Gidebileceğim bölümler hakkında kesin bir bilgiye ulaşamadım. Edindiğim kadarıyla işletme, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, deniz liman işletmeciliği gibi bölümlere gidebiliyormuşum. Ben sivil havacılık veya işletme istiyorum. Sınavsız geçiş ile girebilir miyim?
-Kılavuzda Tablo 6-C’yi incelemeniz gerekir.

PAZARTESİ: TERCİH TÜYOLARI VE MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!