Müdahale yok

Güncelleme Tarihi:

Müdahale yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2012 00:00

Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle Ankara’da bulunan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Suriye’ye askeri operasyonun söz konusu olmadığını belirterek, “Konuyu bölgesel bazda çözmek istiyoruz” dedi. Rasmussen, Kürecik’teki erken uyarı radarından alınacak istihbaratın da hiçbir şekilde İsrail’le paylaşılmayacağı garantisini verdi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın gündeminde Suriye’ye askeri müdahalenin olmadığını söyledi. Rasmussen, Malatya Kürecik’teki erken uyarı radarından elde edilecek istihbaratın hiçbir şekilde İsrail’le paylaşılmayacağı garantisi verdi. Rasmussen, Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle geldiği Ankara’da önce TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, Dışişleri Komisyonu, Milli Savunma Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi üyeleriyle bir araya geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Rasmussen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edildi. Rasmussen, dün TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Suriye’ye Libya’da olduğu gibi NATO şemsiyesi altında askeri operasyon düşünmediklerini vurguladı. Rasmussen, “Konuyu bölgesel bazda çözmek istiyoruz. Suriye halkının kendisi karar vermeli. Türkiye-Suriye sınırında olup bitenleri de yakından takip ediyoruz” dedi.

Kürecik sözü

Rasmussen, Davutoğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında da, Kürecik’teki NATO radarından alınacak istihbaratın İsrail’le paylaşılıp paylaşılmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu bir NATO sistemi. Türkiye’nin tesislerden birine ev sahipliği yapmasından mutluluk duyuyoruz. Füze savunma sistemi içerisindeki veriler, istihbarat üçüncü ülkelerle paylaşılmayacak. Kendi ittifakımız içinde müttefiklerimizle paylaşacağız. Savunmaya yönelik, NATO müttefiklerinin toplumlarını korumayı amaçlayan bir sistem bu.”

İran’a yanıt

Davutoğlu da, İran’ın radarın kendisine karşı kurulduğu iddiasına “Radar hiçbir ülkeye karşı değildir” cevabını verdi. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Radar tamamıyla savunma amaçlıdır. NATO imkanları ve tesisleri sadece ve sadece NATO üyeleri arasında ve NATO dayanışması çerçevesinde kullanılır. Hiç bir zaman her hangi bir NATO tesisinin 3’üncü taraf, tarafından kullanılmasına izin vermeyiz. Hele bu İsrail olursa tutumumuz daha da net ve açıktır. NATO’nun Chicago Zirvesi hazırlıkları bağlamında önemli konuları ele aldık. Afganistan’da geldiğimiz son noktayı gözden geçirdik. Bosna-Hersek’in, Makedonya’nın ve Karadağ’ın NATO üyelikleri önünün açılması Balkan istikrarı için önem taşıyor.”

Liderliğiniz artacak

Rasmussen Türkiye’nin NATO içindeki önemini anlatırken şöyle konuştu: “Türkiye güvenliği şekillendiriyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki deneyimleriniz bizim için çok önemli. Bölgede artık insanlar seslerini duyurup hak talep etmeye başladılar. NATO vatandaşları olarak sahip olduğumuz hakları artık bu bölgedeki insanlar da istiyor. Arap Baharı devam ettikçe Türkiye’nin liderliği de daha fazla önem kazanacaktır.”

Suriye mesajı

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Rasmussen, Türkiye’den ayrılmadan önce Türk Atlantik Konseyi’nin paneline de katıldı. Rasmussen “NATO’da Türkiye söz aldığında fikirleri müttefik ülkelerde duyulur. NATO, Türkiye ve bölge ülkeleri arasında yeni bir işbirliği açılmasını arzu ediyorum. Türkiye’nin güçlü kalbi Avrupa’nın, Asya’nın ve Akdeniz’in biraraya geldiği noktada çarpıyor” dedi. 60 yılda çok şeyin değiştiğini belirten Davutoğlu, NATO’nun, Soğuk Savaş sonrası birçok krizde çaba sarf ettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!