Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2005 00:00
Gıda ve ilaç sanayiinden kozmetiğe birçok alanda değerlendirilen, yüksek besin değerine sahip Spirulina yosununun Çukurova bölgesinde üretilmesi için hazırlanan “Spirulina Üretimi ve Pazarlaması Eğitimi Programı” projesine, Avrupa Birliği tarafından maddi destek sağlandı.İŞKUR tarafından yönetilen “Aktif İşgücü Programı Projesi” kapsamında Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile TÜBİTAK Adana Üniversite Sanayii Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) tarafından sunulan “Spirulina Yosunu” projesinin toplam 82 bin 334 euro tutarındaki bütçesinin 74 bin 101 euro'luk bölümü, AB tarafından karşılanacak. ÜSAM Müdürü Prof. Dr. Atike Nazik, gıda, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılması nedeniyle geniş bir pazarı bulunan Spirulina yosununun, güneş enerjisini kullanarak kendi besinini yapabildiğini, bu açıdan yılın büyük bölümünü güneşli geçiren Adana ve çevresinin, üretim açısından uygun olduğunu kaydetti. ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi'nin, 5 tonluk havuz kapasitesiyle araştırma amaçlı üretimini yaptığı Spirulina yosununa gösterilen ilginin ve içeriğindeki zengin besin değerinin, projenin esin kaynağı olduğunu belirten Nazik, şöyle konuştu: Projeyle başvuruda bulunan lise ve üniversite mezunu kursiyerlere, üretime yönelik teorik ve pratik 2 aşamalı eğitim verilecek. Ayrıca pazarlama yöntemleri anlatılacak. Toplam 265 saat ders alacak kursiyerlere, üretim başladıklarında da destek olmayı sürdüreceğiz.” Spirulina'nın, 20-30 santimetre derinliğinde beton veya polietilen havuzlarda, besleyici elementlerin suyu karıştırılmasıyla 30-37 derece sıcaklıkta üretildiğini kaydeden Nazik, çeşitli sektörlerden yüksek talebe sahip bu ürünün, girişimcilere dünya pazarlarının kapısını açabileceğini savundu. MUCİZE YOSUN, SPİRULİNA...ÇÜ adına projede yer alan Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Işık da Spirulina yosununun içeriğindeki yüzde 70 oranındaki protein nedeniyle zengin besin değerine sahip olduğunu belirtti. Bunun yanında demir, çinko, selenyum, mangan, bakır, krom, B, C ve E vitaminlerini de içeren yosunun, bağışıklık sistemini uyararak özellikle kansere karşı korunmada rol oynadığını kaydeden Işık şöyle devam etti: “Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar, protein ve vitamin mucizesi olan Spirulina'yı, ürünlerinin besin değerini yükseltmede kullanıyor. Kanser hastalarında olumlu etkileri saptanan, turuncu renkli beta-karoten maddesi, Spirulina'da oldukça fazla bulunmaktadır. Araştırmalarda, Spirulina'da AIDS virüsüne karşı etkili olan sülfolipitlerin de varlığı keşfedilmiş ve hastalarda HIV virüsünü engelleyici rolü olduğu belirlenmiştir. Ispanaktan yüzde 5 bin daha fazla demir içeren bu yosun, anemi hastaları için de önemlidir.”
button