Güncelleme Tarihi:
GAP EÄŸitim Yayım ve AraÅŸtırma Merkezi (GAPEYAM) Müdür Yardımcısı Ä°slim Güler,  baÅŸta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika, Japonya, Ä°srail ve Brezilya gibi ülkelerde yoÄŸun olarak tüketilen kaparinin, pazar sorunu olmamasına raÄŸmen Türkiye'de üretiminin yaygın olmadığını söyledi.Â
Â
Kaparinin, kökleri, yaprakları ve meyvesinden ilaç sanayinde kullanıldığını, gıda, kozmetik, boya, salamura ve sos olarak tüketildiÄŸini anlatan Güler, şöyle dedi:Â
''Kapari, Türkiye'de doÄŸal olarak yetiÅŸiyor. Bilinçsiz üreticilerimiz, bitkinin faydasını bilmediÄŸi için bahçelerinde kendiliÄŸinden çıkan bitkiyi ya buduyor ya da tamamen kesiyor. Oysa kaparinin birçok faydası vardır. ÇeÅŸitli sektörlerde kullanılmasına ekolarak, köklerinin derinliklere iniyor olması da erozyonla mücadele için önem taşımaktadır. Bizler de diÄŸer kuruluÅŸlarla ortaklaÅŸa yürütülen projeler kapsamında, kapari üretimini yaygınlaÅŸtırmak istiyoruz. Bu nedenle, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde 1 milyon kapari fidanını çiftçilere dağıtıyoruz. Dikimde 3 yıl sonra verime yatacak olan kapari, yılda 5 ay meyve verir ve 3 nesil insana hizmet edecek kadar fayda saÄŸlar.''Â
   Â
KAPARÄ°NÄ°NÂŞİFASI
   Â
Evliya Çelebi' 400 yıl öncesinde faydasını keÅŸfettiÄŸi kapari bitkisi için ünlü ''Seyahatname''sinde ÅŸu görüşlere yer veriyor:Â
''Ä°ÅŸte bu kumlu toprakta, bu iklim ÅŸartlarında 'gebre' adında bir yemiÅŸ yetiÅŸiyor ve bu yöre halkı bu yemiÅŸin sirkeli turÅŸusunu yapıyor.Bu turÅŸu insanlar için çok faydalıdır. Faydalı oluÅŸu hastalıklara devaolmasından, zindelik, saÄŸlık, güç vermesinden olsa gerekir. Ve meÅŸhur olması da lezzetli, faydalı oluÅŸundandır.''Â
Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce faydasından söz ettiği kapari için bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda da, kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olduğu belirlendi. Özellikle, turşusundaki aromatik kokusunun bulunduğu hardal yağı glikosidi iştah açıcı özelliğe sahip bulunuyor.