Muayede Salonu ziyarete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Muayede Salonu ziyarete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00

Haberin Devamı

Dolmabahçe Sarayı'nın deprem ve rutubetten zarar gören salonundaki onarım tamamlandı. Şimdi sarayın tabanından gelen rutubeti engellemenin yolları aranıyor.

17 AĞUSTOS Marmara Depremi'nden sonra, duvarlarındaki sıvaların bir bölümü dökülen Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu, gerekli onarımları yapılarak, yeniden ziyarete açıldı. Sarayın etrafına su yalıtımı yapılarak, tarihi bina rutubete karşı da kuvvetlendirildi. Çatısının büyük kısmı kurşunla kaplandı, bodrumda bekletilen aplikler elden geçirilerek, muayede salonuna yerleştirildi.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Polat Akbulut, onarım ve restorasyonun titizlikle yapıldığını, salonun ortasında bulunan 3.5 ton ağırlığındaki dev avizenin de elden geçirildiğini söyledi. Akbulut, ‘‘Salonda kubbeye kadar uzanan büyük çaplı iskeleler kurduk. Salonu bir baştan bir başa, aralarında uzmanların da yer aldığı 230 kişiyle yeniden ele aldık. Deprem sonrası, pandantif dediğimiz bölgede 9 metrekare büyüklüğündeki kabartma yere düşmüştü. Bu da kalemkarlarımızla yeniden onarıldı, eski haline getirildi. Onarım bir yılda tamamlandı’’ dedi.

Düşen parça yanındaki kabartmalarda da rutubet gözlediklerini, İtalya'daki Padova Üniversitesi'nden gelen uzmanlarla, bunun için gerekli olan onarımı da yaptıklarını belirten Akbulut, onarımlarda doğal su kireci ve ‘horasan harcı’ kullandıklarını söyledi.

Çatı kurşun kaplandı

Sarayın 15 bin 150 metrekarelik çatısının 5 bin 900 metrekaresini kurşunla kapladıklarını, kalanını da en kısa zamanda tamamlayacaklarını söyleyen Akbulut, ‘‘Kurşunun altını da yalıtımlı ahşapla kaplıyoruz’’dedi. Muayede Salonu'nun kubbesinin yeterli derecede kuvvetlendirilmediği yolundaki iddialara da yanıt veren Akbulut,‘‘Yüksek mimar-mühendisim. 35 yıllık kariyerim var. Kim bunun sağlam olmadığını söylüyorsa, yanlış yapar. Tüm onarım ve restorasyonlar yanında kubbe de sağlamlaştırılmıştır. Bu konuda danışman profesörlerimizin de raporları var. Sağlamlaştırma hem de karbon elyaflar kullanılarak, yapıldı’’dedi.

Akbulut, Dolmabahçe Sarayı'nı rutubetten korumak için, dört yanına drenaj uyguladıklarını belirterek, ‘‘Sarayda ameliyat yapıldı. Ancak tedavi sürüyor’’ dedi. Akbulut, rutubetlenmenin nedenlerinden biri olan, eski kurşun su borularının çıkarılarak, yerlerine pvc borular yerleştirildiğini, bozulan parkeleri yenilediklerini söyledi.

Üst galeri de açılacak

Akbulut, ‘‘Ziyaretçiler, bodrumda bekletilen dökme aplikleri de, salona asılmış vaziyette, bütün güzellikleriyle görme olanağı bulacak. Yakında Muayede Salonu'nun üst galerisini de ziyaretçilere açacağız’’ dedi. Akbulut, bodrumun rutubetini engellemek için açılmayan pencereleri parmaklıklı hale getirip havalandırmayı sağladıklarını belirtti. Akbulut, ‘‘Şimdi çalışmalarımızda hedefimiz, başlattığımız eksiklerin giderilmelerinin yanında, tabandan gelen, gelebilecek rutubetin önlenmesi yönünde’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!