Güncelleme Tarihi:
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’nin ilk ödemesi 31 Ocak Pazar günü sona ermesi gerekiyordu ancak son gün pazar gününe denk gelince ilk taksit ödeme süresi 31 Ocak’ tan 1 Şubat’ a uzatıldı.
MTV ödemeleri iki taksit şeklinde ödeniyor. İlk taksit ödemesinin de 1 Şubat' a kadar yapılması gerekiyor.İkinci taksit ödemesi ise temmuz ayı içerisinde gerçekleşecek.
MTV ödemelerinde araç sahipleri araç tipi ve modellerine göre vergi ödeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı' na ait "gib.gov.tr" adresinden, MTV 2016 yılı 1. taksit ödeme sorgulaması ve ne kadar vergi ödeyeceğine dair sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Sistemde ayrıca online ödeme işlemleri de yer alıyor. Ödeme için anlaşmalı bankaların kredi kartı ile yine "gib.gov.tr" üzerinden, bu bankaların internet bankacılığını kullanarak işlem gerçekleştirilebiliyor. Sayfada internet Vergi Dairesi, Motorlu Taşıtlar, Motorlu Taşıtlar Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme bölümünü seçerek ödeme işlemini anında yapabiliyorsunuz. Ödeme işlemi için araç sahipleri banka şubelerinden de gerçekleştirebilecek. MTV ödemeleri peşin olarak da ödenebiliyor ya da iki taksit şeklinde ödeme gerçekleştirilebiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya Motorlu Taşıtlar Vergisini tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi Müdürlüklerine başvurarak da MTV ödemeleri ödenebilir.
MTV, 1/1/2010 tarihinden itibaren motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin, 197 sayılı Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde şartları belirtiliyor.
Aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Aracın yaşı ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracın modeli çıkartılıp sonuca 1 ekleyerek bulunabiliyor. Örneğin 2010 model bir aracınız varsa 2016 yılı MTV ödemesi için araç yaşını 6 (2016-2010+1=7) olarak seçmelisiniz.
Hangi taşıtlar motorlu taşıt vergisi ödemez
Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar
Karşılıklı olmak şartı ile, yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,
Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.
Hurdaya çıkmış araçlar. (Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak kaydı ile)
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar.