Sefa KAPLAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 00:00
Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdullah Gül, Beşir Atalay, Suphi Baykam, Deniz Gezmiş, Yüksel Çengel gibi isimlerin ilk siyasi deneyimlerini kazandıkları Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), 26 yıl sonra yeniden açılıyor. ’Ulusalcı’ bir kimlikle kurulması düşünülen MTTB’nin bugünkü 90. yıl törenlerine TBMM Başkanı Arınç, Milli Eğitim Bakanı Çelik, İçişleri Bakanı Aksu da katılacak.
İTTİHAT-Terakki’nin desteğiyle Darülfünûn (üniversite) öğrencileri arasında 1916 yılında kurulan Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), kuruluşunun 90. kapatılışının 26. yılında yeniden açılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, TBMM Başkanı Bülent Arınç’tan Devlet Bakanı Beşir Atalay’a kadar bugün siyaset sahnesinde gördüğümüz pek çok siyasi figürün ilk politik tecrübesini kazandığı MTTB’nin bugünkü yapılacak 90. kuruluş yıldönümü toplantısına, hayatta olan eski başkanların yanısıra, MTTB çatısı altında ilk siyasi tecrübesini kazanmış olan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da katılacak.
ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ
1960 İhtiláli döneminde MTTB Başkanı olan Prof. Dr. Yaşar Özdemir, kendilerinin sosyal demokrat olmakla birlikte milliyetçi olduklarını belirterek, "Demokrat Parti ile aramızda sürtüşme vardı. Bunun için DP aleyhindeki her türlü toplantıya katıldık. Ama ihtilál olduktan sonra askerlerle aramıza mesafe koyduk" dedi. Prof. Özdemir’den sonra teşkilátın başına geçen Ö. Faruk Narin de CHP geleneğinden bir isim. Narin de, MTTB’nin yeniden kuruluşunun ülke için önemli bir gelişme olduğunu düşünüyor.
1963-1965 arasında MTTB Başkanlığı’nı yapan eski CHP milletvekili Yüksel Çengel ise o yıllarda gençlerin ülke sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini hatırlatarak, "90 yıllık mazisi olan örgütümüz, gençleri yeniden kazanıp ülke sorunlarıyla ilgilenmeleri sağlamayı amaçlıyor. AB’den Ermeni meselesine kadar, gençlerin söz söylemesi gereken pek çok konu var" dedi.
BİZ YANLIŞ YAPTIK, SİZ YAPMAYIN
Sosyal demokrat yönetimi yenilgiye uğratarak 1965’te MTTB Başkanı seçilen eski DP milletvekili Rasim Cinisli ise MTTB’nin başından beri bir milli hassasiyet içinde olduğunu, yeniden kuruluşun ise bir milli ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Cinisli şöyle konuştu:
"MTTB köklü geçmişi olan bir teşkiláttır. Siyasi partiler şu veya bu biçimde MTTB içinde etkili olmaya çalışmışlarsa da, MTTB bağımsız kalabilmeyi başarmıştır. Gençliğin içine sağ-sol meselesi girince her şey bozuldu, binlerce genç öldü. Bugünün gençlerine, ’Biz yanlış yaptık, siz yapmayın’ demek istiyoruz. Eski başkanlar olarak birlik-beraberlik mesajı vermek için biraraya geldik."
MTTB’YE İHTİYAÇ VAR
MTTB’nin milliyetçilikten İslami bir kimliğe doğru kanatlandığı dönemde başkanlığını yapan eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman ise mevcut atmosferde MTTB gibi bir teşkiláta ihtiyaç olduğunu söyledi. MTTB’nin yeni ambleminin ay yıldız olacağını ve bir STK olarak çalışacağını belirten Kahraman, "Eski başkanlar olarak yeni kuruluşu destekliyoruz. MTTB hiçbir partinin arka bahçesi olmadığı için bu kadar uzun yaşayabildi. Yeni dönemin de uzun olacağını düşünüyorum" dedi.
Dönüşümün simgeleri
90. yıl kutlamaları için hazırlanan MTTB’nin İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan eski genel merkezindeki sahnede (Soldan) İsmail Kahraman, Rasim Cinisli, Yüksel Çengel, Faruk Narin ve Prof. Dr. Yaşar Özdemir, MTTB’nin dönüşümünü simgeleyen 5 başkan olarak yer aldı.