<B> Merve YENAL</B>
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2003 19:10
Türkiye'nin ilk profesyonel aşçılık uygulama merkezi olan Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) geçtiğimiz mayısta hizmete girdi. 4. Levent'teki İş Kuleleri'nde, sektörün dört deneyimli isminin ortaklığında açılan merkezde üç farklı eğitim veriliyor. Birincisi profesyonel aşçılar, ikincisi kendi yerini açmak isteyenler, üçüncüsü ise 'mutfağı hobi edinenler' için.
Genç aşçılar, işletmeciler, kendi yerini açmayı hayal edenler ya da yalnızca
yemek yapmayı sevenler... Mutfak Sanatları Merkezi (MSM), 'yemek- içmek' ile ilgilenen herkese kapılarını açıyor. Geçtiğimiz mayısta 4. Levent'teki İş Bankası Kuleleri'nde açılan MSM, bir uygulama merkezi olarak sektörde bir 'ilk' olma özelliği taşıyor.
MSM'nin dört ortağı var. Sektörün tanınmış isimlerinden Osman Serim 15 yıldan bu yana yiyecek içecek konusunda danışmanlık yapıyor. Mesut Erdoğan çok tanınmış bir aşçı. Mehmet Özbaş mimar ve Emrullah Gümüştaş İtalyan mutfağı konusunda uzman. Aynı zamanda Türkiye'de ilk İtalyan restorantı açan kişi olarak tanınıyor. Sektörün bu dört deneyimli ismi MSM'de bir araya gelmişler.
MSM'nin geçmişi aslında bundan dört yıl öncesine uzanıyor. Osman Serim, Emrullah Gümüştaş ve Mesut Erdoğan daha önce Akademi İstanbul'da ders veriyorlarmış. Bu girişimin amacı o tarihte Türkiye'de bulunmayan uygulamalı yemek kurslarını başlatmakmış.
'Hobi' niteliğinde düzenlenen bu kurslar amatör mutfak meraklılarını hedefliyormuş. Kadınlara yönelik gündüz kursları, çalışanlar için akşam kursları, bir günlük 'work-shop'lar' ve 'farklı paket programlar' ile ayda yaklaşık 100 kişiye eğitim veriyorlarmış. Böylece, dört yıl boyunca üç bin 500'ü aşkın kişiye ulaşmışlar.
Faaliyetler devam ederken öğrencilerden çeşitli talepler gelmeye başlamış. Türkiye'de bir örneği olmayan 'Profesyonel Yiyecek İçecek İşletmeciliği' ve 'Profesyonel Aşçılık' konusunda seminerler açılmasını istiyolarmış.
İŞLETMECİLİK PROGRAMIBu doğrultuda iki yıl önce pratik ve teorik eğitimi kapsayan işletmecilik programını başlatmışlar. Program kapsamında bugüne kadar 63 kişiye eğitim verilmiş. Eğitimi tamamlayanların hemen hemen hepsi kendi işletmelerini açmışlar. Üstelik, İstanbul'la sınırlı kalmayıp Ankara, İzmir, Bodrum ve Eskişehir'e kadar uzanmışlar.
Akademi İstanbul maddi sıkıntıları nedeniyle dağılmak zorunda kalınca kendi yerlerini açmaya karar vermişler. Bu ortaklığa Mehmet Özbaş da katılmış. Böylece, Türkiye'nin ilk profesyonel aşçılık uygulama merkezi hayata geçmiş.
MSM, geçtiğimiz mayısta 4. Levent'teki İş Bankası Kuleleri'nde açılmış. Kulelerin çarşısının içinde yer alan 'yiyecek-içecek' katında 300 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor.
MSM'de üç farklı alanda eğitim veriliyor. Bunlardan ilki 'profesyonel aşçılık altyapısı' eğitimi. Burada, sektörde çalışan aşçılara pişirme tekniklerinden, mutfak ekipmanlarının kullanılmasına, dünya mutfaklarından, pasta ve ekmekçilik eğitimine kadar A'dan Z'ye aşçılık eğitimi veriliyor. Üç ay devam eden eğitim toplam 100 saat sürüyor.
YER AÇMAK İSTEYENEEğitimlerin ikincisi 'mutfak ve restoran işletmeciliği' üzerine. Kendine ait bir yer açmak isteyenleri hedefliyor. Mönü oluşturulması, şarap-yemek eşleştirmeleri, personel politikası, servis standartları eğitimi, hukuki konular gibi konular ele alınıyor. Bir yerin kuruluş aşaması için gerekli her tür eğitim veriliyor. Bir yer sahibi olmak isteyen kişiler için 'püf noktalar' öğretiliyor. Sekiz hafta süren bu eğitim 60 saati kapsıyor.
'Pasta ve ekmekçilik' adlı üçüncü eğitim, İtalyan ekmekleri ve pizzalardan, kek ve kuru pastalara, tart ve turtalardan, pasta süslemelerine kadar uzanan geniş bir alana yayılıyor. Bu, 'mutfağı' hobi edinen ve mutfaktan keyif alan kişilere yönelik bir eğitim. 60 saatlik bu eğitim de yine sekiz hafta devam ediyor. Pastacılık eğitiminde dersin hocasının önderliğinde katılımcılar her şeyi kendileri hazırlıyor. Hoca teknikleri gösteriyor ve yalnızca gerekli yerlerde müdahale ediyor. Eğitimlerde hazırladıkları yemekleri katılımcılar daha sonra alıp evlerine götürüyor. MSM Ofis Yöneticisi Arzu Varlık, bu eğitimi alan birçok kişinin daha sonra kendi yerlerini açabilmek için 'mutfak ve restaurant işletmeciliği' eğitimini aldıklarını söylüyor:
‘‘Finans sektörü dağıldıktan sonra ortaya çok ciddi bir talep çıktı. Bu işe önce hobi amaçlı başlayıp sonra meslek edinenler çok oldu. Ayrıca, stresli bir işi olanlar için çok iyi bir terapi. Ya da çalışmayan ve bütün gün evde oturan kadınlar da burada güzel vakit geçiriyor.‘‘
Eğitimler konularında uzman profesyoneller tarafından veriliyor. Ayrıca, MSM'nin ortakları uzman oldukları konularda derslere giriyorlar. Yiyecek içecek işletmeciliği eğitimi halen salı ve perşembe akşamları devam ediyor. Diğer kurslar aralık ayında başladı. Eğitimlerde bir sınıfa en fazla 12 kişi alınıyor.
Bilgi için: 0212 278 32 18
Lokantası da var12 kişilik personeli olan MSM bünyesinde, aşçılık uygulama merkezinin hemen yanında Olive adlı bir restoran hizmet veriyor. Olive, pizza ağırlıklı bir Akdeniz lokantası. Buraya, özellikle İş Kuleleri'nde çalışanlar rağbet gösteriyor. MSM'den sekiz kişik bir ekip Finansbank Genel Müdürlüğü'nde Finansbank çalışanlarının personel yemeğini hazırlıyor.