Güncelleme Tarihi:
ENFarklı zamanlarda beyin ya da omur iliğin farklı alanlarını etkileyen, en az iki bölgede belirti veren, klinikte genellikle genç erişkinleri etkileyen bir hastalıktır. MS çok değişik semptomlarla belirti verebilen fakat genellikle tekrarlayan ve ilerleyişi tahmin edilemeyen bir hastalıktır.
" Multiple" denmesinin nedeni beyin ve omur iliğin bir çok farklı alanının etkilenmesidir. Belirtiler hafif yada ağır olabilir. "Skleroz" denmesinin nedeni hastalığın beyin ve omur ilikte hasarlı alanlarda sklerozan plaklar yani sertleşmiş dokular oluşturmasıdır.
MS cinsiyet yönünden incelendiğinde kadınlarda daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Bu oran kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 2 kat daha fazla olmakla birlikte tiplerine göre farklılık gösterebildiği de bilinmektedir.
MS'in görülme yaşı ortalama 30'dur. Hastalığın ilk belirtileri sıklıkla 20-40 yaşları arasında görülmektedir. Daha erken ya da daha geç ortaya çıkabildiği durumlarda vardır.15 yaş öncesi ve 50 yaş sonrası görülme olasılığı düşüktür. Genç erişkinler MS'e yakalanma olasılığı en yüksek olanlardır; hem de hayatlarının en verimli yıllarında…
MS'in ayrıntılı ilerleyişi ise oldukça değişken olabilir ve hastalığın seyri genellikle tahmin edilemeyebilir. MS'in klinik olarak tanımlanmış farklı tipleride bulunmaktadır.
MS'in ilerleyişini etkilediği bilinen birçok klinik ve demografik faktör olduğu görülmektedir. Bunlar: Hastanın yaşı, hastadaki etkilenen bölgeler ve ortaya çıkan semptomlar, hastalığın başlangıç yıllarında sık atak görülmesi, İlk iki atak arasındaki sürenin az olması, iyileşmenin tamamlanmamış olmasıdır.
MS problemleri merkezi sinir sisteminin farklı alanlarını etkileyebildiği için belirti ve işaretler her hastada farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle fizyoterapi tedavileride fizyoterapistler tarafından hastaya ve onun durumuna özel olmalıdır.
MS Belirtileri şunları içerebilir :
o Göz bozukluğu : Çift görme veya gözün irade dışı
hareketi.
o Konuşma Bozuklukları : Dilde peltekleşme gibi.
o Felçler: Vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen
veya tamamen felç olması.
o Halsizlik, Yorgunluk: Asiri halsizlik veya kendini
alışılmamış biçimde yorgun hissetme.
o Ellerde Titreme.
o Koordinasyon Bozukluğu.
o Mesane veya Kalın barsak kontrolünün kaybı.
o Uyuşma veya karıncalanma hissi.
o Sendelenme veya denge kaybı.
o Ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi şeklinde olabilir.
MS'te en sık karşılaşılan problemler başlangıçta yorgunluk ve yürüyüş bozukluklarıdır. Bu problemler kişilerin fonksiyonellik ve yaşam kalitesini en çok etkileyen durumlardır.
İlerleyen günlerdeki yazımızda bu hastalığa uygulanan tedavi yaklaşımlarından bahsedeceğiz.