DHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2010 00:50
Tiyatro sanatçısı Haldun Dormen'in Multiple Skleroz (MS) hastalığı ile ilgili farkındalığın artırılması ve bu hastalığa yakalanmış kişilere destek verilmesi için hazırladığı ‘Sil Baştan’ adlı oyunun prömiyeri, dün Antalya'da yapıldı.
Oyunu izleyen MS hastaları ve doktorlar, finalde ‘Merhaba Hayat’ adlı şarkıyı koro halinde söyledi.
Bir MS hastasının güncesi niteliğindeki oyun, dün akşam Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) seyirciyle buluştu. Haldun Dormen'in senaryosunu Metin Arslan ile birlikte yazdığı ve yönettiği oyunda, Göksel Kortay, Ayça Varlıer, Gazi Şeker, Nuri Gökaşan, Hüseyin Gülhuy ve Nebi Birgi rol aldı. Proje koordinatörlüğünü Ender Şahan ve A.Engin Coşkun yaptığı eser, tek dekor ve tek perdeden oluşuyor.
Oyunda, MS hastalığına yakalanan bir oyuncunun yaşadıkları anlatılıyor. Bu karakteri canlandıran Ayça Varlıer, hastalığa yakalanınca önce işinden, sonra da eşinden oluyor. Tedavi gördüğü hastanede aynı hastalığa yakalanmış bir basketbolcuyla tanışan Varlıer, moral bularak yeniden hayata tutunarak ‘sil baştan’ yapıyor. Oyunun finalinde ‘Merhaba Hayat’ adlı şarkısını başarıyla söyleyen Varlıer, uzun süre alkışlandı.
Perde kapanınca sahneye davet edilen yönetmen Dolmen, MS uzmanı doktorları da sahneye davet etti. Önce sahnedekilere ‘Merhaba Hayat’ı söyleten Haldun Dormen, ardından müzik eşliğinde hem sahnedekilerin hem de seyircilerin hep bir ağızdan bu şarkıyı söylemesini istedi. Seyirciler ve sahnedekiler, şarkıyı koro halinde hep birlikte söyledi.
Tüm MS hastalarını ve hasta yakınlarını ortak bir çatı altında toplayarak, toplumun bu hastalık karşısında duyarlılığının ve farkındalığının artacağı düşüncesinden yola çıkılarak, yazılıp sahneye konulan oyun, Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri tarafından destekleniyor. Oyunun senaryosunu Metin Arslan ile birlikte yazan ve sahneye koyan Haldun Dormen, firmanın bu teklifle gelmesinden önce MS hastalığıyla ilgili hiçbir şey bilmediğini söyledi. Firma aracılığıyla konunun uzmanı doktorlardan ayrıntılı bilgi aldığını belirten Dormen, oyunu buna göre yazdığını kaydetti. Bu oyunu izleyen hastaların umutlarının artmasına destek vermenin çok önemli olduğunu vurgulayan usta tiyatrocu, yazıp yönettiği eserin bu amaca hizmet ettiğini söyledi.
HERKES TANISIN İSTİYORUZ
Haldun Dormen’e oyunu yazmadan önce danışmanlık hizmeti sunan 4 doktordan biri olan Dr. Nihal Işık, ilk kez hasta, hasta yakınlarını ve hekimleri buluşturması nedeniyle çok ciddi bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. Eserden herkesin haberdar olmasını istediklerini belirten Dr. Işık, “Yıllar içinde insan vücudunda iz bırakabilen bir hastalık. Kolunuzu ya da bacağınızı kullanamayabiliyorsunuz. MS hastalığına yakalanan birçok genç, işlerinden mahrum kalmamak adına hasta olduklarını çevrelerinden saklayabiliyor. Bu yüzden tek başlarına hastalıkla mücadele etmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
35 BİN MS HASTASI VAR
Türkiye'de 35 bine yakın MS hastası olduğuna dikkat çeken Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Abidin Gülmüş ise, Antalya gösteriminin ardından 20 Nisan'da İzmir'de, 27 Mayıs'ta İstanbul'da ve 15 Haziran'da Ankara'da seyircilerle buluşacağını duyurdu.
Amaçlarının MS hastalarına umut vermek ve hayata bağlanmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Gülmüş, bu hastalığa karşı dikkat çekmek amacıyla birçok kez eğitim çalışması yaptıklarını söyledi. Akıllarından geçen bu tiyatro projesini Haldun Dormen'in başarıyla gerçekleştirdiğini belirten Gülmüş, heyecanlı olduklarını söyledi.
Aralarında koltuk değnekli olanların da yer aldığı seyirciler, sevinçli bir ifadeyle AKM'den ayrıldı. Genellikle gençlerde görülen ve hayatı kısıtlayan hastalığa yakalanmış olan izleyiciler, izledikleri gösteriyle hastalığı yenmek için en büyük tedavi olan büyük bir moral kazandıklarını söyledi.
Multipl skleroz nedir?
Genel bir deyişle Multipl Skleroz (MS); Özellikle genç erişkinlerde görülen, normal gelişimini tamamlamış olan miyelinin (sinirlerin etrafındaki kılıfın) yıkımı (Demiyelinizasyon) ile şekillenen, genellikle atak ve düzelmelerle bazen de ilerleyici bir seyir gösteren sebebi tam olarak belli olmayan santral sinir sisteminde dağınık lezyonların bulunduğu bir hastalıktır. Hastalık adını da lezyonların özelliklerinden almıştır. Yani santral sinir sisteminin birden çok yerinde lezyon olması (Multipl) ki bunlar beyin yarımküreleri , beyinsapı, serebellum (beyincik), ve omirilikte olabilir ve yıkılan miyelin kılıfının yerinde sert bir dokunun (Skleroz) gelişmesidir. Miyelin ,santral sinir sistemindeki sinir liflerini çevreleyip onları koruyan ve sinirlerin görevlerini yerine getirmelerini sağlayan bir kılıftır. Hastalıkta ortaya çıkan miyelin harabiyeti sonucu sinirler görevlerini tam yapamazlar ve etkilenen yere bağlı olarak klinik belirtiler (Semptomlar) ortaya çıkar.