MP3 çalar hakkında bilmek istediğiniz her şey

Güncelleme Tarihi:

MP3 çalar hakkında bilmek istediğiniz her şey
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2004 10:02

MP3 müzik formatı ve MP3 çalarlar, son yılların en popüler ve en eğlenceli buluşu. MP3, bir ses sıkıştırma formatı ama bu formatla sıkıştırılan lisanslı müzik eserlerinin paylaşımı ve kopyalanması yasak. Ancak internet üzerinden korsan MP3 paylaşımı çılgınlık boyutuna ulaştı.

Teknoloji şirketleri de bu durumu, MP3 formatlı şarkıları çalan MP3 player’ları piyasaya sürerek değerlendirdiler. Çünkü bu cihazlar ortaya çıkana dek, MP3 şarkılar sadece bilgisayardan dinlenebiliyordu. MP3 çalarlar özellikle gençler tarafından büyük ilgi görüyor. İki yıl sonra dünyada 26 milyon kişinin MP3 çalar sahibi olması bekleniyor. MP3 formatının yasallaşması da söz konusu. MP3 player’lar, internetten indirilen şarkıları, yanınızda taşımaya, kendinize dijital albümler yapmanıza imkan veriyor. İşte MP3 çalarlarla ilgili tüm merak edilenler, fiyatlar ve bulabileceğiniz adresler.

MP3 nedir?

MP3, müzik dosyalarının yoğun şekilde sıkıştırılmasıyla ortaya çıkan bir format. MPEG Layer 3’ün kısaltılmasıyla ortaya çıkmış. (MPEG: Motion Pictures Experts Group) MP3’ten önce 4 dakikalık bir ses kaydı yapmak için 60-70 MB yere ihtiyaç vardı. MP3’le birlikte dosyaların boyutları 16 kat küçüldü.

MP3 çalarlar ne zamandır var?

Milenyumun gelişiyle birlikte piyasaya çıktılar. Çok hızlı gelişme gösteriyorlar. 64 MB, o zamanlar dev boyutlarda bir hafızayken, şimdi 40 GB’lık MP3 çalarlar var piyasada.

Walkman, CD çalar ve CD’li MP3 çalar’dan farkı ne?

Hafızalı MP3 çalarınızla müzik dinlemek için CD, kaset gibi herhangi bir materyale ihtiyacınız yok. MP3 şarkıları hafızasına, bilgisayar üzerinden, kablo veya USB bağlantısı yoluyla indirip, yüksek ses kalitesinde dinliyorsunuz. MP3 uyumlu CD çalarlarsa, CD üzerine kaydedilmiş, MP3 formatlı şarkıları çalıyor.

Jukebox ile MP3 çalar aynı şey mi?

İkisi de MP3 formatı ile çalışan müzik çalarlar. Jukebox, gelişmiş bir MP3 çalar. 40 GB’yi bulan hafızası ve 500-600 milyon liraya varan fiyatıyla jukeboxlar, MP3 player’dan ayrılıyor. Ayrıca ekranı ve ebatları da daha büyük.

Bir MP3 çaların içine kaç şarkı sığar?

Dört beş dakikalık bir MP3 müzik dosyası 3-3.5 megabayt büyüklüğünde. MP3 çalarların 64, 128, 256, 512 MB, 1,5, 5, 10, 20, 40 GB’lik modelleri var. Yaygın olarak kullanılan 128 MB hafızalı modellere yaklaşık 85 şarkı sığıyor. Bu kapasite, ikiye katlanarak devam ediyor. En yüksek hafızaya sahip 40 GB’lik jukebox’lara 10 bin şarkı sığıyor.

MP3 formatlı şarkıları nereden bulurum?

MP3 hálá yasadışı paylaşımı çok yaygın olan bir format. Kanuni düzenlemelerle önü alınmaya çalışılsa da, tezgahlarda korsan MP3 CD’leri satılmaya, internet üzerinden MP3 dosyaları dağıtılmaya devam ediyor. Yabancı yasal MP3 sitelerinden şarkı sipariş etmek için kredi kartı numarası vermek gerekiyor. Bu sitelerdeki sistem, Türkiye’den gelen siparişleri genellikle tanımıyor. MP3 şarkılara, korsan MP3 siteleri ve tezgahlardaki MP3 yüklü CD’ler yoluyla ulaşılıyor.

Şarkı dosyalarını MP3 çalarıma nasıl yüklerim?

MP3 çaları, kutusundan çıkan bağlantı kablosuyla bilgisayara taktığınız anda, sistem onu tanıyacak ve E klasörü olarak, ‘Bilgisayarım’ mönüsü altında MP3’ünüzün hafızasını göreceksiniz. İnternet sitelerinden yükleyeceğiniz ya da bilgisayarınıza önceden kaydettiğiniz parçaları, buradan MP3 çalarınıza taşıyabilirsiniz. CD’ye yazdırılmış MP3 şarkılarını yüklemek için de aynı yol geçerli.

Kendi bilgisayarım yoksa, MP3 çalarımı nasıl kullanabilirim?

İnternet kafelere, istediğiniz parçaları bir liste halinde veriyorsunuz. Onlar bu parçaları (100 taneden fazla olabilir) bir CD’ye yazdırıyor ya da MP3 player’ınıza yüklüyor. Bu işlem için 3-5 milyon lira veriyorsunuz. Muzio’nun yeni MP3 çalar serisi, bilgisayar olmadan, diğer dijital cihazlardan da veri alıp, aktarabiliyor.

Bir şarkıyı ne kadar sürede yüklerim?

Bağlantı hızınıza bağlı. Bir şarkı, internet sitesinden bilgisayarınızın ya da MP3 çalarınızın hafızasına ortalama 20 saniye içinde iniyor. USB bağlantılı MP3 çalarlarda şarkıyı, hiç beklemeden cihazın hafızasına taşıyabiliyorsunuz.

Normal müzik CD’lerindeki şarkıları, MP3 çalara yüklemek mümkün mü?

CD’deki formatıyla hayır. Şarkıyı öncelikle Winzip gibi bir sıkıştırma programını kullanarak, bilgisayar üzerinden MP3 formatına çevirmeniz gerekiyor.

MP3 çalarların, başka ne gibi işlevleri var?

En ucuz MP3 çalar modelinde bile FM radyo, radyodan ve dışarıdan ses kaydı özellikleri var. Bazı modeller bellek kartı olarak da kullanılıyor, yani MP3 çalarınızla fotoğraf ve metin dosyalarınızı taşıyabiliyorsunuz. İnce kalem pille çalışıyorlar, jukebox’ların pili şarj edilebiliyor. Samsung’un sporcular için ürettiği YP serisi MP3 çalarların, kalori hesaplama, nabız ölçme gibi işlevleri de var. Tüm MP3 çalarlarda, 2-4 satır LCD ekran var ve şarkı isimlerini gösteriyorlar. Jukebox’larda, şarkıları klasörleyebiliyorsunuz. Archos’un multimedya destekli MP3 çalarları, fotoğraf ve video oynatıp, kaydediyor.

Nereden MP3 çalar alabilirim?

İstanbul Eminönü’ndeki Doğubank İş Hanı’nda çeşit çeşit model var. Cihazlara yalnızca bir haftalık garanti veriliyor. Fiyatlar, piyasaya göre yüzde 15-20 daha ucuz. Bunun dışında, tüm Türkiye’deki Escortland, Vatan Computer, TeknoSa gibi teknoloji marketleriyle, Metro, CarrefourSa gibi zincir hipermarketlerde MP3 çalar bulabilirsiniz.

Alışverişe giderken aklınızda bulunsun

Creative, MP3 çalarların ustası sayılıyor. Apple iPod, 10 bin şarkılık hafızası ve iki haftalık kesintisiz müzik dinleme olanağıyla farklı bir sınıfın temsilcisi. Aynı zamanda piyasadaki en pahalı jukebox. Teknoloji marketlerde, yaygın olarak i-river ve Creative’in modelleri bulunabiliyor. MP3 çalarların fiyatı hafızalarına göre artıyor. Mesela aynı markanın 128 MB ile 256 MB modelleri arasında 150-200 milyon lira fark var. Çoğu zaman 20 GB, 40 GB’lık gibi profesyonel müzik dinleyicisine hitap eden modeller sipariş üzerine getiriliyor. Şu aralar en popüler olanı şirin görüntüsü ve renkleriyle piyasaya yeni çıkan Kore markası Muzio. Pahalı olmasına rağmen, Samsung’un YEPP serisi de renkli, havalı tasarımıyla çok beğeniliyor.

Fiyatlar nasıl

Muzio 125-260 dolar

Creative 175-290 dolar

Cenix 195 dolar

Akita 285 milyon TL

Philips 140 milyon

Sunkey 160 dolar

i-river 310-490 euro

Archos 400-700 euro

Sony 230 euro

Apple iPod 329-439 euro

Samsung YEPP 205-325 dolar

Minton 90-160 dolar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!