Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2005 13:34
MOZAİKLER KENTİ GAZİANTEP... -KENTLE ÖZDEŞLEŞEN, SULAR ALTINDA KALAN ZEUGMA ANTİK ŞEHRİ'NDEN KURTARILAN MOZAİKLER, TARİHEİLGİ DUYANLARI BEKLİYOR
-MOZAİKLER KENTİ GAZİANTEP...
-KENTLE ÖZDEŞLEŞEN, SULAR ALTINDA KALAN ZEUGMA
ANTİK ŞEHRİ'NDEN KURTARILAN MOZAİKLER, TARİHE
İLGİ DUYANLARI BEKLİYOR
-DÜNDEN BUGÜNE KÖPRÜ KURAN NOSTALJİK ÇARŞILARI,
ZENGİN YÖRESEL MUTFAĞIYLA DİKKAT ÇEKEN GAZİANTEP'İN,
ÇEŞİTLİ DİNİ İNANÇLARIN MERKEZİ OLMUŞ ÖREN YERLERİ
VE KALELERİ, KÜLTÜR MİRASININ SADECE BİR PARÇASINI
OLUŞTURUYOR
-TARİH VE KÜLTÜRÜNÜ YETERİNCE ORTAYA ÇIKARAMAMIŞ
KİLİS, TURİSTLER AÇISINDAN DAHA ÇOK GEÇİŞ GÜZERGAHI
OLARAK KULLANILIYOR
(FOTOĞRAFLI)
GAZİANTEP/KİLİS (A.A) - 26.04.2005- Kentle özdeşleşen Zeugma Mozaikleri, dünden bugüne köprü kuran nostaljik çarşıları, zengin yöresel mutfağı, çeşitli dini inançların merkezi olmuş ören yerleri ve kaleleriyle Gaziantep, tarihe ve kültüre ilgi duyanları bekliyor.
Büyük İskender'in generallerinden Selevkos Nikator'un M.Ö. 300 yılında kurduğu belirlenen Zeugma'da 1980'li yıllardan bu yana bilimsel kazı yapılıyor. Kazılarda, kentteki Roma villalarının ve villaların tabanlarını süsleyen mozaiklerin çok küçük bir bölümüne ulaşılabildi. Zeugma'nın mozaikleri, duvar resimleri ve diğer eserleri yanında benzerlerine Türkiye içinde yalnızca Efes Antik Kenti'nde görülen villaları ise arkeolojik açıdan büyük önem taşıyor.
Antik kentin GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı göl suları altında kalan bölümünde, yerli ve yabancı bilim adamları tarafından gerçekleştirilen kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan mozaiklerin toplam yüzölçümünün bin metrekareyi bulması, Zeugma'nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya koyuyor.
Kommagene Krallığı döneminde bölgedeki 4 önemli şehirden, Roma İmparatorluğu döneminde ise Fırat'ın kontrol altında tutulduğu 4 büyük askeri garnizondan biri olan Zeugma Antik Kenti'nin, su altında kalan bölümlerinden çıkarılan mozaiklerin yalnızca bir bölümü, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenebiliyor.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi bitişiğinde kültür merkezi olarak projelendirilen ve yapımına başlanan bina, Zeugma Antik Kenti'nden kurtarılan mozaik, duvar resimleri ve diğer eserlerin sergilenmesi amacıyla müzeye dönüştürüldü. Bu binada Haziran ayından itibaren Zeugma mozaikleri ile antik kentten çıkarılan diğer eserlerin sergilenmesine başlanacak.
Çeşitli dini inançların merkezi olmuş Dülük Ören yeri, Gaziantep Kalesi, Hıristiyanların kutsal saydığı Rumkale, yüzlerce taş heykel ve heykel taslağının bulunduğu Yesemek, Gaziantep'in sahip olduğu tarih ve kültür mirasının yalnızca bir parçasını oluşturuyor.
Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında Gaziantep, hayvanat bahçesi, 100. Yıl Kültür Parkı, piknik ve mesire alanları, otelleri, restoranları ve diğer turistik tesisleriyle konuklarını bekliyor.
-HALEP'E DOLMUŞ SEFERLERİ VE TURLAR-
Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistler, taksilerle yapılan dolmuş seferleri ve turlar aracılığıyla Suriye'ye geçebiliyor.
Türkiye ile Suriye arasında iyi komşuluk ilişkilerinde sağlanan gelişme üzerine Gaziantep ile Halep arasında başlatılan “taksi dolmuş” seferleri sürüyor. Her geçen yıl daha fazla kişinin ilgisini çeken “taksi dolmuşlar” yanında, Halep'e otobüslerle de hafta sonu turları düzenleniyor.
Gaziantep'te konaklayan ve sonra Halep'e geçen yerli ya da yabancı turistlerin, bu kentteki alışveriş merkezlerini ve tarihi camileri gezdiğini belirten turizmciler, Suriye'ye düzenlenecek turların geleceğine ilişkin umutlu bir bekleyiş içinde.
-NOSTALJİK ÇARŞILAR-
Gaziantep, Kalealtı, Bakırcılar Çarşısı, Haratlar Çarşısı ve Elmacıpazarı gibi geçmiş kokan çarşılarda, dünden bugüne köprü yaparak alışveriş fırsatı sunuyor.
Her kuşaktan ustaların bir arada çalıştığı yüzlerce atölyede el emeğiyle üretilen geleneksel bakır ve sedef kakma eserler, Gaziantep'in konuklarının en fazla ilgi gösterdiği ürünler arasında yer alıyor.
Antepfıstığı ve baklava, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistlerin tadına bakmadan ayrılmadıkları iki ürün. Baklava ve antepfıstığı kentteki tüm restoranlarda konuklara övünçle ikram ediliyor.
Gaziantep, baklavası ve antepfıstığının yanı sıra çok çeşitli yöresel mutfağı ile damak tadına düşkün ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
-KİLİS-
Gaziantep'e bağlı bir ilçe iken 1995 yılında il statüsüne kavuşan Kilis, Anadolu'da binlerce yıldan bu yana çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış yerleşim yerlerinden biri.
Tarih ve kültür mirasının kazı ve diğer çalışmalarla yeterince turizme kazandırılamamış olduğu Kilis'i, turistler bir geçiş güzergahı olarak kullanıyor. Turlar aracılığıyla Kilis'e gelen turistler Şurahbil Bin Hasene, Şeyh Mansur, Şeyh Mehmet Bedevi gibi İslam büyüklerinin türbelerini, tarihi Ulucami ve Tekye camilerini ziyaret ediyor.
Bu arada, Kilis'e gelen ve Suriye'ye geçmek isteyen turistler, bu isteklerini Kilis'ten taksi kiralayarak gerçekleştirebiliyor.
Turizm altyapı yatırımlarının yetersiz olduğu Kilis'i ziyaret eden turistler, bu gereksinimlerini kente 60 kilometre uzaklıktaki Gaziantep'te karşılayabiliyor.
(ASL-DEN-DEL)
10:09 26/04/05
"