Moskova'daki nükleer müzakerelerden de sonuç çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Moskovadaki nükleer müzakerelerden de sonuç çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2012 17:30

İran ve P5+1 ülkeleri arasında Moskova'da yapılan müzakereler de sonuçsuz kaldı. Taraflar arasındaki üst düzey görüşmeler askıya alınırken, teknik uzmanlar bir müzakere zemini oluşturulması için İstanbul'da buluşacaklar.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton, görüşme sonrası halen taraflar arasında büyük farklılıklar olduğunu söyleyerek, müzakerelerin başarısız olduğunu resmen duyurdu.

18 Haziran'da başlayan ve iki gün süren müzakerelere ev sahipliği yapan Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç de toplantıdan önemli bir sonuç çıkmadığını teyit etti.

Ancak Lukaşeviç tarafların sorunu çözme konusunda siyasi isteklerinin bulunduğuna dikkat çekti.

İRAN TEPKİLİ

İran'ı görüşmelerde temsil eden Başmüzakereci Said Celili ise toplantı sonrası müzakerelerin eskiye oranla daha ciddi ve gerçekçi olduğunu ileri sürdü. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise P5+1 ülkelerini Tahran ile yeniden müzakere masasına oturmaya davet etti.

Ahmedinejad, "kibirli ve baskı arayışındaki tarafların İran halkına yönelik düşmanlıktan kaçınmaya çağırdı.

Haberin Devamı

İran medyası ise müzakerelerin sonuç alınamamasını ABD'nin İsrail'in taleplerini masaya getirmesine bağladı.

Öte yandan müzakerelerin çökmesinin ardından İran donanmasının yeni savaş gemileri inşa edeceği açıklandı. Donanma Komutanı amiral Habibullah Seyyari gemilerin ülkenin savunmasına katkı sunacağını belirtti.

İSRAİL: ZAMAN DARALIYOR

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak "Dünyaya bu konuda zaman çizelgesi belirlemek istemiyoruz. Bunun bir kaç haftanın meselesi olmadığını dile getiriyoruz ancak bu bir kaç yılın meselesi de değil" dedi.

Taraflar arasında üst düzey görüşmeler askıya alınsa da teknik heyetler 3 Temmuz'da İstanbul'da bir araya gelerek bir müzakere zemini belirlemeye çalışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!