Mortgage, Barclays’de 1.6 HSBC’de 3.4 milyar dolar yedi

Güncelleme Tarihi:

Mortgage, Barclays’de 1.6 HSBC’de 3.4 milyar dolar yedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 00:00

Yüksek riskli mortgage kredilerinde yaşanan krizin etkileri yavaş yavaş ortaya çıkarken iki banka daha batık krediler yüzünden uğradığı zararı açıkladı.

İngiliz Barclays, ekim ayında 1.6 milyar dolar zarar ederken, HSBC yılın üçüncü çeyreği için 3.4 milyar dolarlık kaybı göğüslemek zorunda kaldı.

ZARARI BEKLENENİN ÜSTÜNDE: Avrupa’nın en büyük bankası İngiliz HSBC’nin, mortgage kaynaklı zararı beklenenin çok üstünde çıktı. HSBC üçüncü çeyrekte Amerika merkezli dalgada uğradığı zararın 3.4 milyar dolar olduğunu açıkladı. Beklentiler bankanın 1.9 milyar dolar kayıp yaşayacağı yönündeydi. 100 şube daha açan ve global işleri geçen yılın üzerinde seyreden HSBC’nin hisseleri 3.4 milyar dolarlık mortgage kaybına rağmen, yüzde 3 yükseldi. HSBC Amerika’da emlak piyasasının zayıflamasının, bankalara daha çok zarar vereceği uyarısında da bulundu.

İKİ KATINA ÇIKTI: HSBC Finance’ın kredi biriminde borç üçüncü çeyrekte 492 milyon dolardan iki katına çıkarak 1.01 milyar dolar oldu. Mortgege kredilerindeki batık ise 2.42 milyar doları buldu. Geçen yıl banka kötü krediler tutarının 10.6 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Bankanın Finans Direktörü Douglas Flint, "Eğer emlak piyasası zayıflamayı sürdürürse ve etkileri genişlemeye devam ederse gerçek ekonomi de sarsılır. Bankaların uğradığı zarar artabilir" dedi.

BARCLAYS DA AÇIKLADI: Barclays yüksek riskli ABD konut kredilerine yatırım yaptığını itiraf ederek, sadece ekim ayında mortgage kredileri yüzünden uğradığı zararın 1.64 milyar dolar olduğunu açıkladı. Üçüncü çeyrek için ise yatırım bankası Barclays Capital’in mortgage kredileri yüzünden yaşayacağı kaybın 2.7 milyar doları bulması ve zarar hanesine 1 milyar dolar yazması bekleniyor. Barclays’in kárı geçen yılın çok üstünde olduğu için, zarar hanesine yazılacak tutar aslında öngörülenin altında kalacak. İngiliz bankanın yüksek riskli mortgage kredilerinden çok zarar gördüğü ancak bunu gizli tuttuğu tüm dünya piyasalarında konuşuluyordu.

10 MİLYAR DOLAR RİSKTE: Bankanın 10 milyar doları aşan kredi yatırımı bulunuyor ve bunun büyük kısmının yüksek riskli Amerikan konut kredileri olduğu biliniyor. Söz konusu rakam Barclays’in daha büyük zarara uğrayabileceği şeklinde değerlendiriliyor. 10 milyar doları aşan zararla karşılaşacağı yönündeki spekülasyonlar bankanın hisselerinin düşmesine neden olmuştu. CEO John Varley "Rakamlar tüm yıl için özellikle türbülanslı geçen ekim ayında performansımızın gücünü ve esnekliğini gösteriyor" dedi. İngiltere’de Royal Bank of Scotland’ın da kötü haberi yakında vermesi bekleniyor.

Mortgage dalgasında kim ne kaybetti

Merrill Lynch: 7.9 milyar dolar

Citigroup: 4 milyar dolar

Morgan Stanley: 3.7 milyar doları

HSBC: 3.4 milyar dolar

Barclays: 1.64 milyar dolar

Bear Stearns: 200 milyon dolar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!