Moren, lös ve dolin terimleri hangi dersin konusudur?

Güncelleme Tarihi:

Moren, lös ve dolin terimleri hangi dersin konusudur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 18:43

Moren, lös ve dolin coğrafya dersinde geçen terimlerdir. Dış kuvvetler konusunda değinilen moren, lös ve dolin şekillerinin oluşumunda farklı faktörler etkilidir. İşte, bilgi yarışmalarına da konu olan moren, lös ve dolin terimleri hakkında detaylı bilgi.

Haberin Devamı

Dolin: Kalker, jips ve kuyu tuzu gibi kolayca eriyebilen maddelerin bulundukları alanlara karstik alanlar denir, karstik arazilerde suların etkisiyle oluşan şekillere de karstik şekiller denir. Karstik şekillerden biri de dolindir. Lapyalar zamanla genişleyip birleşirler, böylelikle dolinler oluşur. Derinlikleri birkaç metredir, çapları ise yüz metreyi bulabilmektedir.

Lösler: Rüzgar biriktirmesi ile oluşan yer şekillerinden biri de löslerdir. Kum yığınları ve barkanlar gibi lösler de rüzgarların taşıdıkları ince kumları bir yerde biriktirmesine denir. Lösler taşınmış topraklar oldukları için bulundukları bölgelerin iklimi hakkında bilgi vermezler. Rüzgar ve akarsu erozyonu ile farklı yerlere sürüklenen bu ince kumullar barajlar için sorun teşkil etmektedir.

Moren: Buzul birikim şekillerinden biridir. Buzulların aşındırdıkları malzemeleri biriktirmeleri sonucunda oluşur, ortalama kalınlıkları elli veya atmış metredir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!