Molla'yı Pentagon'un avukatları kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Mollayı Pentagonun avukatları kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2001 01:49

Casus uçaklarla yeri belirlenen Taliban Lideri Molla Ömer'e saldırı hazırlayan CIA, Savunma Bakanlığı avukatları tarafından durduruldu. Hukukçular, ‘lider vurma yetkisi yasalaşmadı’ deyince uçak saldırısı düzenlendi ama Molla Ömer kurtulmayı başardı.

CIA'nın yerini belirlemesine rağmen, Taliban'ın Lideri Molla Muhammed Ömer'in canını Pentagon'un avukatlarının kurtardığı ortaya çıktı.

Amerikan gizli servislerine liderlere suikast düzenleme yetkisi veren yasa henüz tartışma aşamasında olduğu için Savunma Bakanlığı'nın hukuk danışmanları ‘‘Kesinlikle öldürülemez’’ diye görüş bildirdiler.

YETKİ VERİLMEDİ

CIA, geçen hafta Molla Ömer'in yerini belirledi. CIA, saldırı düzenlemek için Pentagon'dan yetki istedi. Pentagon avukatları ise CIA'nın vurma yetkisi olmadığını hatırlatarak isteği geri çevirdi.

Bunun yerine ABD uçaklarının binayı bombalaması tercih edildi, Molla Ömer ise kaçmayı başardı.

Pulitzer Ödüllü gazeteci Seymour Hersh, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, duyunca öfkesinden bardakları kırdığı ve kapıları tekmelediği olayın perde arkasını New Yorker Dergisi'nde yazdı.

CIA ATEŞ AÇAMADI

ABD ve İngiltere'nin Afganistan'daki operasyonlarının başladığı 7 Ekim gecesi, CIA'ya ait Predator Casus Uçağı, Molla Ömer'in de yer aldığı bir konvoyun Kabil'den uzaklaştığını belirledi. Karadaki ajanlardan da alınan bilgilerle beraber, keşif uçağının Molla Ömer'in konvoyunu bulmasına rağmen, CIA'nın ateş açma yetkisi bulunmuyordu.

FİYASKO ÇILdırttı

CIA, Molla Ömer ve beraberindeki 100 kadar korumasının saklanmak için girdikleri bir binanın vurulması için Pentagon'dan yetki istedi. Hersh'in, istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Florida'daki Merkez Komutanlık (CENTCOM) hukuki gerekçelerle bu isteği geri çevirdi. CENTCOM Komutanı General Tommy Franks, hukuk danışmanlarından aldığı tavsiyeye göre hareket etti.

MOLLA ÖMER KAÇTI

CENTCOM, CIA'dan, binanın önündeki araçlara ateş açılmasını istedi. Araçlardan bazıları imha edildi, ancak dışarı çıkan kimse görülmedi. Molla Ömer'in çok kısa sürede terk ettiği bina daha sonra hava saldırısıyla vuruldu. Fiyasko olayı öğrenen Donald Rumsfeld öfkesinden kapıları teklemedi ve bardakları kırdı.

BUSH’TAN AÇIK ÇEK

Başkan Bush'tan Ladin'i bulması için açık çek alan CIA, bölgeye çok sayıda ajan yolladı.

CIA, bazı eski emekli ajanlarını da yeniden aktif hale getirerek Pakistan, Türkmenistan ve Özbekistan'a çok sayıda casus gönderdi. Bunun gerekli olduğu, çünkü, Sovyetler Birliği'nin işgal ettiği Afganistan'dan 1989'da çekilmesinden sonra bu ülkedeki CIA faaliyetlerine son verildiği ifade edildi.

CIA'nın, casuslarını çok seri bir şekilde yolladığı da belirtildi. CIA ajanlarının, Usame bin Ladin'in yok edilmesinde yardımcı olacak herkese ‘çok cömert’ davranılacağını hızla yaydığı kaydetti.

Casus Predator’dan anında görüntü

ABD'nin Afganistan yüzeyini karış karış tarayan iki tip insansız casus uçağı var:

Global Hawk ve Predator.

ABD'nin keşif misyonlarında kullandığı Predator, alçak irtifada uçup görevini yerine getiriyor. Daha ileri teknoloji ürünü olan Global Hawk ise daha yüksekte uçabiliyor.

Predator, küçük bir alan içinde düşmanın faaliyetleriyle ilgili anında canlı video ve fotoğraflar iletebiliyor. Ancak geniş bölgelerde hızlı iletim sağlayamıyor ve kötü hava koşullarında iyi randıman veremiyorlar.

Uydu veri bağlantısı olan Predator, 7 bin 620 metre yükseklikte ve saatte 130-166 km hızla uçarken hedefini 24 saat boyunca gözleme yeteneğine sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!