Güncelleme Tarihi:
SIK SIK ünlü piyanist Fazıl Say ile birlikte de konserler veren Moldova asıllı keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja’nın 269 yıllık kemanına, İsviçre’de el kondu.
Avusturya vatandaşlığı da olan ve ailesiyle birlikte İsviçre’nin Bern kentinde yaşayan Kopatchinskaja, Hollanda’da verdiği son konserin ardından geçen cumartesi günü evine döndü. Zürih havalimanından ayrılmak üzereyken gümrük memurları tarafından durdurulan Kopatchinskaja’ya kemanı soruldu. Gümrüğe deklare edilmediği ortaya çıkan antika kemana el konarken, iki saat sorgulanan Kopatchinskaja serbest bırakıldı.
Fiyatı 4.5 milyon Euro
İtalya’da 1741 yılında yapılan ve nâdir bulunan Guanerius del Gesu kemanı, 4.5 milyon Euro değerinde. Avusturya Ulusal Bankası, antika kemanları yatırım amacıyla satın alıp, kullanmaları için ünlü sanatçılara ödünç veriyor. Kopatchinskaja’nın, iki hafta önce bankanın kendisine verdiği kemanı geri alabilmesi için 700 bin İsviçre frangı (900 bin TL) tutarındaki cezayı ödemesi gerekebilir. Avusturya Dışişleri, İsviçre nezdinde girişimlere başladı.
‘İstanbul Bir Maceradır’
TOPKAPI Sarayı Müzesi, ”İstanbul Bir Maceradır, 1+4+5+3=13: Bronz Yorumlar & Mısralar” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Müzede, heykeltıraş Semra-Birol Ecer çiftinin hazırladığı, 13 bronz rölyef tablo ile 13 Türk yazarının 13’er satırdan oluşan, “İstanbul Bir Maceradır“ metinleri yer alıyor. Topkapı Sarayı Müzesi, İkinci Avlu - Revaklarda, Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından açılan, “1+4+5+3=13: Bronz Yorumlar & Mısralar“ sergisi, 13 Türk yazarının eserlerinin, Semra-Birol Ecer’in hazırladığı bronz rölyef tablolara yansıtılmasından oluşuyor. 13’er satırdan oluşan, “İstanbul Bir Maceradır“ metinleri, bronza dökülmüş olarak sergileniyor. Sergi, 20 gün boyunca ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. ? Hasan ÖRNEKOĞLU/DHA
Fotoşopla harikalar yaratıyor
İSVEÇLİ fotoğraf sanatçısı Erik Johansson, çektiği kareleri bilgisayarda yeniden yaratıyor. Göteborg kentinde yaşayan Johansson, çektiği dijital fotoğrafları bilgisayarda gerçeküstü sanat eserlerine dönüştürüyor. Sanat dergileri tarafından “şakacı manipülatör” olarak tanımlanan Johansson, “İlhamı günlük hayatta her gün karşımıza çıkan objelerden alıyorum. Amacım, fotoğrafların olabildiği kadar gerçekçi görünmesi. Hem şaşırtmak hem de güldürmek istiyorum” diyor.
Unutuşun heykelleri
Mİmar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü mezunu Pınar Yeşilada’nın “Nisyan” adlı sergisi 25 Mayıs’ta Galeri Kent’te açılıyor. Heykellerinde işlediği konudan ötürü, Arapça’da “unutuş” anlamına gelen “nisyan” kelimesini sergisinin başlığı olarak seçmiş. Şu sıralar sergileyeceği heykelleri hazırlayan Pınar Yeşilada, Nisyan’la ilgili şunları söylüyor: “Serginin ana teması bellek. Bellek benim için kişisel bir alandan çok, toplumsal yapının biçimlendirdiği bir yaşam anlatısı. Buna bağlı olarak anımsayış ve unutuş, önce ve sonra arasındaki ilişkileri tanımlamaya çalışıyorum. Böyle bir konunun içine girdiğinizde kendinizle hesaplaşmanız da kaçınılmaz oluyor.”
Galeri Kent’te Pınar Yeşilada’nın bronz ve polyesterden hazırladığı yaklaşık 10 adet figüratif heykellerini görebileceksiniz. Tel: 0212 225 67 15.
Peter Jackson şövalye oldu
YENİ Zelandalı yönetmen Peter Jackson, adaya sanat adına yaptığı hizmetler sayesinde “şövalye” ilan edildi. “Lord of the Rings” (Yüzüklerin Efendisi) üçlemesiyle hem Oscar ödüllerini toplayan hem de dünyaca ünlü olan Jackson, “Sir” unvanını, başkent Wellington’da, Kraliçe II. Elizabeth’in adına töreni yöneten Genel Vali Sir Anand Satyanand’dan aldı. Törende, filmi çekmesine yardımcı olan binlerce insan da izleyici olarak yer aldı. Jackson, “Film çekmek tek kişilik bir iş değil, binlerce kişiyi kapsıyor. Bu unvanı, endüstrideki insanlar adına kabul ediyorum” diye konuştu. ? DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fotoğraflarla 1 Mayıs
1-9 Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek olan V. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında bu yıl, “Emek Sineması’ndan Meydanlara - 1 Mayıs’ın 30 yılı” adlı bir fotoğraf sergisi de yer alıyor. Ayrıca, “Emek ve Hak Arama Mücadelesinde Fotoğrafın Dünü ve Bugünü” başlığı altında toplanmış 4 ayrı panel de, festival kapsamında gerçekleştirilecek.
Çok sayıda fotoğrafçıdan ve gazete arşivlerinden derlenen sergi 1 Mayıs Cumartesi günü Karşı Sanat’ta gösterime açılıyor. Serginin galası ise 2 Mayıs Pazar günü, saat 15.00’te gerçekleşecek. Galada foto-muhabiri Erdoğan Köseoğlu’na onur plaketi verilecek.Tel:(212) 245 71 53