Moldova ve Rusya'dan 'ithal çoban'

Güncelleme Tarihi:

Moldova ve Rusyadan ithal çoban
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 12:05

Edirne'de çobanlık mesleğinin zorluğu ve bu işi yapacak kişi bulmakta zorlanan bazı hayvan sahipleri, çareyi Moldova ve Rusya'dan çoban getirmekte buluyor.

Haberin Devamı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Ümit Mıhlayanlar, yaptığı açıklamada, çobanlığın, hayvanları otlatmanın yanı sıra sağlıklarıyla ilgilenmeyi gerektiren ve yılda 2 kez olmak üzere yavru yapmalarına kadar, bir dizi uğraşı gerektiren bir iş olduğunu söyledi.

Çobanlığın belli bir uzmanlık ve deneyimi zorunlu kıldığını bildiren Mıhlayanlar, “Çobanlık ücreti 1 yıllık peşin olmak üzere 10 bin YTL civarında değişiyor. Bunun dışında yeme içme gibi giderler, hayvan sahipleri tarafından karşılanıyor. Edirne'de çobanlık mesleğinin zorluğu ve bu işi yapacak kişi bulmakta zorlanan bazı hayvan sahipleri, çareyi Moldova ve Rusya'dan çoban getirmekte buluyor. Bizim bölgede Lalapaşa'nın köylerinde yurt dışından gelen çobanların, çalıştığını duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çobanların, mesleği yaparken hayvanları nerede otlatmalarına ilişkin dikkatli olmaları gerektiğini bildiren Mıhlayanlar, uygunsuz yerde yapılan otlamalarda, “mera kanununa muhalefet” ya da “çiftçi mallarını koruma kanununa muhalefetten”, para cezaları kesilebileceğini ve uğratılan maddi zararın da çobana yükleneceğini kaydetti.

Hayvanların, sağlıkları açısından zehirli bitkilerden korunmasının da önemli olduğunu ifade eden Mıhlayanlar, “Günümüzde bu ve benzeri risklerin yanında, tüm günü kapsayan yorucu çobanlık mesleğini, herkes üstlenmek istemediğinden, hayvan sahiplerinin işi giderek zorlaşıyor” dedi.

Bu durumun küçük baş hayvancılığın gelişimi açısından olumsuz bir tablo yarattığını bildiren Mıhlayanlar, hayvanını baktırmada çoban sıkıntısı yaşayan Trakyalı besicinin, giderek hayvan beslemeden uzaklaşma yolunu seçtiğini söyledi.
Bu durumun özellikle Edirne'nin meşhur “Edirne peyniri”nde kaliteli ürünü yakalamada sıkıntı yaratacağını ifade eden Mıhlayanlar, koyun ve keçinin aralarında bulunduğu küçükbaş havyan sayısındaki azalmanın, mandıracılığı da olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

“ÇOBAN BULAMIYORUZ”

Edirne'nin Kirişhane semtinde kendisine ait koyunları otlattığını bildiren Ahmet Akın (65) da “Hayvanlarımı teslim edecek, güvenilir çoban bulamadığımdan, bu işi ben yapıyorum. Uygun birisini bulsam, normal koşullarda ayda 700 YTL ödemeye hazırım” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İş Kurumu Edirne İl Müdürlüğü yetkilileri ise çobanlığa ilişkin taleplerin resmi olarak kuruma yapılmadığını belirterek, “İnşaat işçisi, çoban türü işlere ilişkin talepler, genelde ihtiyaç olan çevre içinden karşılandığından, resmi talep yapılmıyor” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!