Mola kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Mola kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2008 00:00

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Kırıkkale’deki barut fabrikasının 2 katlı bir bölümü patlama sonucunda tamamen yok oldu. Binayı boyamak için gelen baba ve oğul ile patronları öldü, 27 işçi yaralandı. Fabrika işçilerinin çay molası için bina dışında olması facianın büyümesini önledi.

KIRIKKALE’deki Makina Kimya Endüstrisi’ne (MKE) ait Barut Fabrikası’nda dün öğleden sonra peş peşe iki patlama oldu ve yangın çıktı. Ortalığın cehenneme döndüğü patlamayla, barut karışımı yapılan bina yıkılırken, olayda 3 kişi öldü, 27 kişi de yaralandı. Patlama sırasında işçilerin çay molasında olması büyük bir faciayı önledi.

150 işçi çalışıyordu

Kırıkkale’nin Kayseri çıkışında ve kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki MKE’nin Barut Fabrikası’nda barut karışımı yapılan bölümde ilk patlama saat 14.50’de meydana geldi. Bunu saat 14.55’te bu kez geçici depoda kulakları sağır eden daha büyük bir patlama izledi. Depoda 2.5 ton patlayıcı malzeme bulunduğu açıklandı. Barut Fabrikası’nda ortalık cehenneme dönerken patlamanın olduğu 2 katlı bina yıkıldı ve yangın çıktı. 100-150 kilogram ağırlığında ve 2 metre boyundaki çatı korunak demirleri, şarapnel parçaları gibi evlerin çatılarına ve çevreye dağıldı.

Çevre köylerde hasar

Patlamanın etkisiyle çevredeki evlerin duvarları yıkıldı, hayvan çiftliklerindeki ahırların çatıları çöktü, içindeki büyükbaş hayvanlar yaralandı. Fabrikanın yaklaşık 300 metre çevresinde bulunan Bahşılı Beldesi ve civar köylerdeki birçok evin camları kırılıp, çatıları çökerken, duvarları da yıkıldı.

Toplam 3 bin 200 kişinin çalıştığı Kırıkkale MKE tesislerinde, patlamanın olduğu bölümde 150 işçinin çalıştığı, işçilerin patlama sırasında çay molasında olduğu belirlendi. Çay molası nedeniyle işçilerin büyük bölümünün başka bir binada bulunmaları daha büyük faciayı önledi. Yangına MKE itfaiyesinin yanı sıra Kırıkkale Belediyesi ve Tüpraş itfaiye ekipleri de müdahale etti, olay yerine çok sayıda ambulans sevkedildi.

8 işçi taburcu oldu

Patlamanın meydana geldiği bölümde boya işlerini yapan müteahhit Musa Pehlivanlı (58) ile yanında çalışan işçileri Nazmi Tonbak (50) ve Sönmez Ateş yaşamını yitirdi. Yaralanarak hastanelere kaldırılan 27 işçiden 8’i ayakta tedavinin ardından taburcu edildi. 19 işçi ve tedavi altında bulundukları hastaneler şöyle:

Yüksek İhtisas Hastanesi: Ahmet Akbal, Vahit Başaran, Erdoğan Bahadır, Yılmaz Kekeç, Halil Tombul, Mehmet Kaçar, Atilla İşkur, Şevket Bayar, İsmail Çıtak, Zübeyde Cengiz, Şevket Aktaş, Mikail adlı bir kişi. Devlet Hastanesi: Rasim Yılmazer, Rıza Nihat Emray, Yusuf Aslan, Muzaffer Kayıkçı, Ferdi Savcı, Hasan Elitok, İsmail Babadağ.

2-3 ton barut vardı

Patlamanın ardından olay yerine giderek incelemelerde bulunan Petrol- İş Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer, patlamanın meydana geldiği binanın tamamen yıkıldığını söyledi. Patlamanın olduğu binanın artık yerinde bulunmadığını kaydeden Sefer, "Bir bina demiriyle, çeliğiyle, betonuyla, makinesiyle tamamen oradan kalkmış; parçalar şarapnel gibi etrafa saçılmış durumda. Binada barut karışımı yapılıyor. Yaklaşık 2- 3 ton barut bulunuyordu" dedi.

3 ölü 27 yaralı

3 kişinin ölümüne 27 kişinin yaralanmasına yol açan korkunç patlamanın ardından, tümüyle yıkılan barut fabrikasından çıkan kara bulutlar, gökyüzünü sardı. Yaralılar sağlık görevlilerince olay yerinden hemen tahliye edilirken 1997’deki büyük patlamayı hatırlatan görüntüler, Kırıkkaleliler’i korkuttu.

Fabrikadaki ilk patlamaya sıcakta aşırı ısınma ya da elektrik sisteminin kısa devre yapmasının neden olduğu sanılıyor.

Ahırlar yıkıldı camlar kırıldı

Patlamanın etkisiyle çevrede bulunan evlerin duvarları yıkıldı, hayvan çiftliklerindeki ahırların çatıları çöktü, içindeki büyükbaş hayvanlar yaralandı. Fabrikanın 300 metre çevresinde bulunan Bahşılı Beldesi ve civar köylerdeki birçok evin camları kırılıp, çatıları çökerken, duvarları da yıkılarak büyük hasar meydana geldi.

40 bin konut hasar görmüştü

Resmi verilere göre kurumdaki ilk patlama 18 Haziran 1986’da yaşandı. Yahşihan yakınlarındaki askeri mühimmat deposundaki patlamada 19 kişi yaralandı. Aynı yılın ağustos ayında MKE’deki yangını söndürmeye çalışan 7 itfaiye eri, patlama sonucu can vermişti. 2 Şubat 1988’de yine mühimmat fabrikasında bir patlama yaşandı. Bu patlamada can kaybı olmadı. 3 Temmuz 1997’deki patlamada ise Kırıkkale savaş alanına dönmüştü. 2’si çocuk 4 kişinin öldüğü patlama nedeniyle, fabrika çevresinde oturan onlarca kişi de yaralanmış, 40 bin konut hasar görmüştü. Patlamalar nedeniyle halk 3 gün boyunca şehir dışında konaklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!